LC dagoverzicht - 30 september | Inspectie met MCL in gesprek over goed bestuur

De hoofdingang van het MCL. FOTO ANTON KAPPERS

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is met het bestuur en de toezichthouders van het MCL, Tjongerschans en Noorderbreedte in gesprek over de ontwikkelingen op het gebied van goed bestuur. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Ruim drie maanden geleden heeft Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA) vragen gesteld over het bestuur en de toezichthouders van het MCL, Tjongerschans en Noorderbreedte. Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg en Sport heeft nu geantwoord. Aanleiding voor de Kamervragen waren onthullingen van de Leeuwarder Courant over de verdubbeling van de eigen bezoldiging die de gezamenlijke Raad van Commissarissen (de toezichthouders) had doorgevoerd, zonder er ruchtbaarheid aan te geven.

De minister vindt het om diverse redenen niet nodig om te laten onderzoeken of de beloning of het aantal nevenfuncties in strijd was met de wet. Volgens de minister is er geen reden te veronderstellen dat er op dít moment sprake is van overtreding van de WNT, aangezien vijf van de zeven commissarissen begin juli zijn afgetreden en de bezoldiging na alle ophef is teruggedraaid naar het niveau van 2018.

Kerstens had Van Ark gevraagd de IGJ een onderzoek te laten doen. Ook de opgestapte voorzitter Marcel Wintels had in een reactie op alle maatschappelijke en interne onrust laten weten de bezoldigingsconstructie van Zorgpartners Friesland te laten toetsen door de IGJ. Die blijkt daar niet over te gaan. Een onderzoek naar de beloning of het aantal functies van de leden van de Raad van Commissarissen door de IGJ is niet aan de orde, schrijft de minister. De inspectie ziet toe op andere zaken, namelijk de kwaliteit en veiligheid van de zorg en op de bestuurlijke randvoorwaarden daarvoor. Toezicht op kwaliteit van de beloning zou aan het CIBG zijn, een uitvoeringsinstantie van haar eigen ministerie.

Kerstens vindt dat de minister zich er makkelijk vanaf maakt. ,,Het blijkt nou niet dat de minister zich er erg druk over maakt”, mailt hij in een reactie. ,,En dat moet wel, want het gaat regelmatig fout aan de top. Ik ga de minister opnieuw aansporen nu echt werk te maken van het aanpakken van misstanden in de zorg, en anders kom ik zelf met voorstellen.”

Half juli is emeritus-hoogleraar belastingrecht Jaap Zwemmer aangesteld als interim-voorzitter van de Raden van Commissarissen van MCL, Tjongerschans en Noorderbreedte. Hij moet een nieuw toezichtsorgaan optuigen.

Lees ook de longread | Wie houdt toezicht op de toezichthouders

49-jarige man uit Sneek kwam niet om het leven door misdrijf

De 49-jarige man uit Sneek wiens lichaam dinsdag in een sloot aan de Pasfeardyk in Sneek werd gevonden, is niet om het leven gekomen door een misdrijf. Dat meldt de politie woensdag.

Wanneer er een lichaam gevonden wordt, doet de politie standaard sporenonderzoek om een misdrijf uit te kunnen sluiten. In het onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden dat de man door een misdrijf om het leven zou zijn gekomen. Het onderzoek is daarmee afgerond.

Dinsdag werden leerlingen van middelbare school RSG Magister Alvinus in Sneek naar huis gestuurd: de overleden man was een docent op de school. Ook woensdagochtend vervallen de lessen deels, bovendien was er woensdag een herdenking.

Kabinet: per direct mondkapjes in het héle land

Het kabinet wil dat Nederlanders in het hele land vanaf nu een mondkapje gaan dragen in publieke binnenruimtes, zoals supermarkten, horeca, musea en stations. Het is een ‘dringend advies’. Dat heeft premier Mark Rutte laten weten tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer is sinds 11.30 uur in debat met premier Mark Rutte en ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Tamara van Ark (Medische Zorg) over de coronamaatregelen. Het debat duurt waarschijnlijk tot vanavond 19.00 uur. Lees hier verder.

93 besmettingen in een dag gemeld: niet eerder zo’n hoog aantal

Het RIVM meldt woensdagmiddag dat er in een dag tijd 93 Friezen een positieve corona-uitslag hebben gekregen. Niet eerder lag dat aantal zo hoog. De meeste besmettingen komen weer uit de grootste gemeente, Leeuwarden (39). In Súdwest-Fryslân zijn er 13 besmettingen gemeld. Schiermonnikoog is nog altijd gevrijwaard van besmettingen.

Het totaalaantal Friezen dat sinds de uitbraak van het virus in maart positief is getest, ligt momenteel op 1593.

Wil je het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente weten?

Friese theaters tasten nog steeds in duister over openstelling

De Friese theaters, vooral de kleinere, tasten nog in het duister omtrent een mogelijke ontheffing op de coronamaatregelen. De burgemeesters van Assen, Leeuwarden, Groningen en Emmen hebben dinsdagavond wel de intentie uitgesproken om ‘de grotere theaters’ open te houden.

Volgens de Vereniging voor Schouwburgen en Concertgebouw Directies (VSCD) verkeert nog 80 procent van de culturele instellingen in onzekerheid. Minister-president Mark Rutte gaf maandag in de landelijke corona-persconferentie aan dat culturele instellingen mogelijk ontheffing kunnen krijgen voor de maatregel dat er maximaal dertig personen in een ruimte mogen.

Als een zaal van ‘groot cultureel belang’ is, mogen dat er meer zijn: honderd personen maximaal. Daarover moeten de Veiligheidsregio’s zelf beslissen.

De Friese Veiligheidsregio ging er woensdagmiddag over in vergadering. Voorzitter Sybrand van Haersma Buma, burgemeester van Leeuwarden, zei daaraan voorafgaand op Omrop Fryslân dat hij oog wil hebben voor de belangen van de culturele sector. Maar wat dat precies voor de gehele Friese cultuursector en vooral voor de kleinere instellingen betekent, is nog niet duidelijk.

‘Een onmogelijke keuze’

,,Het probleem is dat de Veiligheidsregio’s moeten beslissen welke zalen van genoeg cultureel belang zijn om vrijstelling te krijgen. Een stad of regio telt al snel tientallen theaters, concertzalen, poppodia en bioscopen’’, zegt Siebe Weide, waarnemend directeur van de VSCD. ,,Dit is een onmogelijke keuze. Daarom blijven we bij ons pleidooi voor een landelijke ontheffing, en beperking daarvan per regio indien de veiligheid dat vereist.’’

In Groningen is woensdag wel duidelijkheid geschapen. Daar mogen de theaters in Delfzijl, Stadskanaal, Veendam, Hoogezand en Winschoten tot 100 bezoekers blijven ontvangen. En in de stad wordt dat toegestaan aan Martini Plaza, Forum, Vera/Simplon, Grand Theatre, de Stadsschouwburg en Oosterpoort.

Ook virusdeeltjes op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog lijkt niet te ontkomen aan het coronavirus. Tot nu toe bleef de gemeente vrij van besmettingen, maar in het rioolwater zijn op 22 september 203 virusdeeltjes gemeten. Het hoeft niet direct te betekenen dat een inwoner van het Waddeneiland besmet is. Het kan ook om een toerist gaan.

Wat de hoeveelheid virusdeeltjes zegt over het potentiële aantal besmettingen, is lastig in te schatten, zei onderzoeker Hans Ruijgers van het KWR, het wateronderzoeksinstituut dat de concentratie meet van erfelijk materiaal van het coronavirus in het rioolwater.

Wat zegt de hoeveelheid virusdeeltjes in het rioolwater?

Uit de metingen blijkt ook dat er in Leeuwarden (1093) en Lemmer (667) op 22 september veel virusdeeltjes in het rioolwater zijn gevonden. De deeltjes in de riolen worden eerder gevonden dan de uiteindelijke besmettingen. De afgelopen weken liepen de besmettingen in de gemeenten Leeuwarden en De Fryske Marren flink op.

Leeuwarder met stoma poept op agent: celstraf en smartengeld

Een 46-jarige Leeuwarder had begin dit jaar meer dan eens zijn ontlasting gebruikt als middel om uiting te geven aan zijn ongenoegen. Eind maart had de man de broek en schoenen van een agent eronder gepoept.

De Leeuwarder moest woensdag voor een hele rits zaken terechtstaan. Vanaf januari tot begin april van dit jaar had de man bij verschillende winkels diefstallen gepleegd. Omdat hij zich daar vaker aan heeft bezondigd, heeft hij in zijn woonplaats een collectief winkelverbod. Dat verbod heeft hij in dezelfde periode meermaals overtreden. Op 30 maart had hij bij een supermarkt in Drachten van alles in zijn rugzak gestopt, waarna hij zonder af te rekenen de supermarkt wilde verlaten.

Bij zijn aanhouding verzette hij zich en moesten er meerdere agenten aan te pas komen om hem in bedwang te houden. Terwijl hij op zijn buik lag liet de man zijn ontlasting lopen. De poep kwam op de broek en schoenen van een van een agent terecht. De agenten hadden de indruk dat de Leeuwarder bewust de inhoud van zijn darmen leegde. De man heeft al jaren een inwendige stoma, die hij met zijn kringspier moet „bedienen”. Lees hier verder.

Onhandig geparkeerde auto in Sneek mag blijven staan

Een onhandig geparkeerde auto op de Koopmansgracht in Sneek vormt volgens Raad van State geen aanleiding om de gemeente Súdwest-Fryslân op de vingers te tikken.

Sneker Bert Brouwer stapte vorig jaar naar de Raad van State om een onhandig geparkeerde auto voor zijn deur aan de Koopmansgracht. Hij bestempelt de gemeentelijke parkeerplaats, op een plek waar net een knik in de eenrichtingsweg zat, als onveilig. Hij wilde dat de gemeente Súdwest-Fryslân het met hem eens zou zijn. Van de Raad van State moest Súdwest de klacht van Brouwer dit voorjaar in behandeling nemen, nadat de gemeente dat eerder niet deed.

Omdat Súdwest het verzoek van Brouwer om de geparkeerde auto als overtreding aan te merken, afwees, stapte Brouwer wederom naar de Raad van State. Die gaat nu mee met de gemeente: er is geen sprake van een overtreding, de auto mag daar staan, of Brouwer het nu onveilig vindt, of niet.

Nieuws

menu