LC dagoverzicht - 30 juli | Mondkapjesplicht in grote steden en politie-invallen in Lemmer

Straatbeeld in Rotterdam waar vanaf 5 augustus mondkapjes verplicht zijn op drukke plekken. FOTO ANP/JERRY LAMPEN

In Amsterdam en Rotterdam is het straks verplicht om op drukke plekken een mondkapje te dragen. De twee steden nemen de ruimte die de overheid hen sinds deze week biedt om met mondkapjesplicht te experimenteren. In Lemmer zijn twee invallen gedaan door de politie. Ze kregen daarbij hulp van specialisten van defensie. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Defensie deed mee aan de invallen omdat zij beschikt over specialistisch gereedschap waarmee verborgen plekken kunnen worden bereikt. De invallen hielden verband met een lopend rechercheonderzoek. In het belang van het onderzoek zegt de politie nog niets over de uitkomsten van de doorzoekingen.

Mondkapjes in Amsterdam, kroegen eerder dicht in Groningen

Verschillende veiligheidsregio’s nemen vandaag de ruimte om lokaal extra coronamaatregelen te nemen. Zo wordt het dragen van een mondkapje verplicht in Amsterdam en Rotterdam. In Amsterdam gaat het om vijf locaties, waaronder de Wallen en de Kalverstraat. De maatregel gaat op woensdag 5 augustus in en geldt voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder.

Ook Groningen voert extra maatregelen door in de strijd tegen de dreigende verspreiding van het coronavirus. Burgemeester Koen Schuiling maakte donderdag op een persconferentie bekend dat er op vrijdag- en zaterdagnacht in horeca in het centrum na 1.30 uur geen mensen meer naar binnen mogen. Daarmee hoopt hij de grote drukte in het uitgaanscentrum van de stad te beteugelen.

In Friesland worden mondkapjes voorlopig niet verplicht, liet Roel Sluiter, burgemeester van Harlingen en waarnemend voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân, vanochtend tegen Omrop Fryslân.

Verder in het nieuws:

Voor het schoonste strand van Nederland moet je op Ameland zijn

Het strand van Ameland is het schoonste van Nederland. Het Waddeneiland is de winnaar van de Schoonste Strand Verkiezing. De jury roemt het strand vanwege de ,,onvoorstelbare kwaliteit’’. Alles klopte op Ameland: van paviljoen tot parkeerplaats en van de vloedlijn tot de strandopgangen. Op het strand van Ameland zijn diverse schoonmaakacties gehouden.

De inspecties van de jury vonden vanwege het coronavirus later plaats dan gebruikelijk. In totaal zijn er 71 inspecties op 36 locaties gehouden. Lees hier verder.

Tiental flamingo’s bij Zwarte Haan

Zonder zoomlens zie je ze niet goed, maar een groep flamingo’s is sinds een paar dagen neergestreken in het waddengebied bij Zwarte Haan. Ongeveer tien flamingo’s speuren er de bodem af naar voedsel. Ze bevinden zich op een flinke afstand van de kust. Fotograaf Robert Jan Boonstra pakte zijn zoomlens erbij en bracht ze in beeld. Het komt vaker voor dat flamingo’s in Friesland worden gezien. In juni werden er nog vier gezien bij de Rottige Meente bij Nijetrijne.

Jongeren zorgen voor overlast op water Lemmer

De politie kreeg woensdagavond meerdere meldingen binnen van overlast aan de Emmakade in Lemmer. Bij aankomst troffen ze ongeveer dertig jongeren aan op drie boten. ,,De politie is met ze in gesprek gegaan, daarna hebben ze besloten weg te gaan’’, aldus Ernest Zinsmeyer, woordvoerder van de politie. Volgens Zinsmeijer vinden er meer van dit soort samenkomsten plaats de laatste tijd, uitgangspunt is dan om het gesprek aan te gaan.

Lees ook | De twintiger is niet bang voor corona: ‘We moeten veel meer benadrukken dat het nog niet voorbij is’

GroenLinks: is de turnbond nog een solide partner?

Vanwege de commotie rond de Nederlandse turnbond KNGU stelt GroenLinks in Heerenveen de bouw van een tweede turnhal bij het Sportstad-complex ter discussie. De Heerenveense gemeenteraad ging eind vorig jaar akkoord met de bouw van een tweede turnhal, alleen bedoeld voor topsporters. Met zo’n nieuwe, losstaande hal weet Heerenveen de eigen topsportstatus voor de komende acht jaar veilig te stellen. De hal kost de gemeente 1,2 miljoen euro. Eind augustus moet de bouw beginnen.

SC Heerenveen en Cambuur mogen 5 keer wisselen

Komend voetbalseizoen mogen clubs in de eredivisie en eerste divisie vijf keer per wedstrijd een speler wisselen. De KNVB maakt daarmee gebruik van een tijdelijke wijziging van de spelregels, ingevoerd door de internationale spelregelcommissie IFAB. De IFAB besloot daartoe omdat komend seizoen, vanwege het coronavirus, veel wedstrijden in korte tijd moeten worden gespeeld. Spelers worden dus meer belast.

De IFAB liet de keuze om komend seizoen vijf wissels per team per wedstrijd toe te staan aan de nationale bonden. De KNVB meldt dat de regel alleen geldt voor de eredivisie, de eerste divisie, de KNVB-beker en de play-offs om Europees voetbal en de play-offs om promotie/degradatie. Buiten het betaalde voetbal om geldt de regel dus niet.

Tip van de redactie:

* Heel Europa stapt zaterdag in de auto (en het wordt ook nog eens bloedheet)

* Op een rijtje: wat is er aan de hand in de turnwereld?

* Nieuwe fase voor Zurich

Nieuws

menu