LC dagoverzicht - 3 augustus | Wind- en waterhozen in kustgebied en Friese 'claims' vanwege hinder Lelystad Airport

Ruim 13.000 claims voor mogelijke schade door Lelystad Airport ANP

220 Friese burgers en bedrijven hebben dit voorjaar een ‘claimbrief’ gestuurd over Lelystad Airport aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

220 Friese 'claims' vanwege hinder Lelystad Airport

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft 220 'claimbrieven' uit Friesland gekregen over Lelystad Airport. Met de brief willen zij hun recht veiligstellen om in de toekomst een claim te kunnen indienen bij eventuele hinder door het vernieuwde vliegveld en overkomende vliegtuigen. De termijn hiervoor verliep op 1 april, terwijl Lelystad Airport als gevolg van fouten in onderzoeken en de lopende stikstofdiscussie nog niet eens open is. Lees hier verder.

Wind- en waterhozen in kustgebied

Flinke buien in de kustgebieden zorgen maandagochtend voor wind- en waterhozen. Op andere plaatsen ontstond er wateroverlast door de regenval.

Fotograaf Anton Kappers wist een windhoos tussen Franeker en Harlingen op beeld vast te leggen. Iets noordelijker was een waterhoos zichtbaar.

Een waterhoos is een windhoos boven water. Het ontstaat meestal onder zware onweersbuien door roterende wind. Een windhoos ontstaat als er op verschillende hoogtes grote verschillen zijn in windrichting en temperatuur. Daardoor ontstaan er wervelingen die zich kunnen ontwikkelen tot een windhoos.

In Stiens zorgde de regen voor flinke wateroverlast. Sommige straten stonden blank. Wiebe Nieuwsma, voorzitter van Plaatselijk Belang Stiens, meldt dat er in een uur tijd meer dan 30 millimeter regen is gevallen.

Weer bijna 400 coronabesmettingen vastgesteld

Het coronavirus is tussen zondagochtend en maandagochtend bij 372 mensen vastgesteld. Dat is iets meer dan op zondag. Het is de vijfde achtereenvolgende dag dat het aantal nieuwe coronagevallen boven de 300 uitkomt. In de afgelopen zeven dagen waren er meer dan 2300 positieve tests.

De regio Rotterdam-Rijnmond blijft de grootste brandhaard. Het coronavirus werd daar 121 keer vastgesteld. Haaglanden noteerde 51 nieuwe besmettingen, in Amsterdam-Amstelland kwamen vijftig nieuwe coronagevallen aan het licht en in Midden- en West-Brabant kregen 38 mensen te horen dat ze het virus hadden opgelopen.

In de provincie Groningen zijn sinds afgelopen woensdag zeker 23 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in de provincie Groningen. De gezondheidsdienst meldde woensdag in haar wekelijkse update dat zeker 385 personen in Groningen te maken hebben gehad met het virus. Dat aantal is maandag al opgelopen tot 408.

Geen profronde, maar Pieter Weening Classic in Surhuisterveen gaat wel door

Het Wielercomité Surhuisterveen heeft besloten dat op zaterdag 5 september de Pieter Weening Classic, een evenement voor sportieve fietsers, verreden zal worden. Normaal gesproken wordt de Pieter Weening Classic voorafgaand aan de profronde van Surhuisterveen georganiseerd, maar omdat de profronde dit jaar vanwege het coronavirus niet doorgaat, is de datum van de vijftiende editie van de Classic verplaatst naar 5 september. Lees hier verder.

Brandveiligheid studentenhuizen onder de maat

De tweehonderd ‘klassieke’ studentenhuizen in Leeuwarden gelden nog immer als risicivol als het gaat om de brandveiligheid. De gemeente controleerde het afgelopen jaar 48 van zulke kamerverhuurpanden waarin zich vijf of meer studentenkamers bevinden. Er bleek 45 keer iets mis met rookmelders en negentien maal was het ‘brandveilig gebruik’ niet op orde. Nog eens 27 keer waren blusmiddelen afwezig of slecht onderhouden, terwijl in 21 gevallen de gasslangen niet veilig waren. Lees hier verder.

Loop met ons de twaalfde etappe van de onzichtbare Elfstedentocht: van Berltsum naar Hallumerhoek

Voor de etappe van de onzichtbare Elfstedentocht van deze week hoef je relatief maar een kort stukje te wandelen: van Berltsum naar Hallumerhoek, zeg maar waar de fabriek van Hellema vlak voor Hallum is. Het is 20.933 stappen, oftewel 15,7 kilometer lopen.

 

Op- en afrit Breezanddijk deze week afgesloten

De noordelijke op- en afrit bij Breezanddijk, langs de Afsluitdijk, zijn deze week afgesloten. Dit komt doordat het verkeerssysteem daar wordt opgebouwd. Dit systeem wordt neergezet zodat het verkeer veilig langs de wegwerkzaamheden op de Afsluitdijk kan rijden. De afsluiting duurt van maandag 3 augustus, om 7 uur ‘s morgens tot 9 uur ‘s avonds op vrijdag 7 augustus.

Verkeer dat vanaf Friesland naar Breezanddijk gaat, moet eerst naar Noord-Holland rijden en vervolgens doorrijden naar Breezanddijk.

Het verkeer dat vanaf Breezanddijk naar Noord-Holland moet, moet door de afsluiting eerst naar Kornwerderzand rijden, daar keren en vervolgens naar Noord-Holland rijden.

SC Heerenveen haalt centrale verdediger uit Uruguay

SC Heerenveen gaat zich versterken met Joaquin Fernandez uit Uruguay. De 21-jarige linker centrale verdediger van Atletico River Plate uit Montevideo zegt in de sportkrant  Ovacion  dat hij dinsdag naar Nederland reist om de transfer af te ronden. 

Of het om koop of huur gaat, is nog niet duidelijk. Technisch manager Gerry Hamstra wil geen commentaar geven. Heerenveen was op zoek naar een opvolger van Sven Botman, die afgelopen seizoen werd gehuurd van Ajax en inmiddels speler is van het Franse Lille.

'We zouden naar Toscane gaan'

Hoe vieren toeristen vakantie in Friesland deze zomer? In de rubriek De Toerist zijn elke dag vakantiegangers aan het woord. Vandaag: Ingrid van Diemen en Gerda van Nes. Lees hier verder.

 

 

Nieuws

menu