LC dagoverzicht - 29 september | Steeds meer weerstand tegen coronamaatregelen op veerboot

Veer van en naar Ameland.

Veer van en naar Ameland. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Passagiers van de veerboten naar de Waddeneilanden bieden meer weerstand tegen de coronamaatregelen. Dat zeggen de directeuren van de rederijen. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

,,Wij hebben duidelijke afspraken gemaakt met de Veiligheidsregio, de druk om deze te handhaven ligt bij onze medewerkers'', zegt Wagenborg-directeur Ger van Langen. ,,Dat is heel vervelend, want daar zijn we niet voor.’’ Het gevaar ligt op de loer dat wanneer de indruk wordt gewekt dat de maatregelen niet kunnen worden gehandhaafd, de capaciteit van het aantal mensen per overtocht naar beneden wordt gehaald door Veiligheidsregio Fryslân.

Rederij Doeksen heeft beveiligers ingezet om de coronamaatregelen te helpen handhaven. ,,Het was ontzettend belastend voor ons personeel. Over het algemeen gaat het nu heel goed’’, laat Paul Melles, directeur van Doeksen, weten. Lees hier verder.

Levenloos lichaam gevonden in sloot in Sneek

In een sloot langs de Pasfeardyk in Sneek heeft de politie dinsdag aan het eind van de ochtend een levenloos lichaam aangetroffen. Het gaat om het lichaam van een 49-jarige man uit Sneek, zo meldt de politie.

Ter plaatse wordt forensisch onderzoek gedaan om te bekijken onder welke omstandigheden de persoon om het leven is gekomen. Tevens maakt de politie dronebeelden, die mogelijk van pas kunnen komen tijdens het onderzoek. Dit onderzoek is nog in volle gang. De Pasfeardyk, parallelweg van de Leeuwarderweg, is gedurende het onderzoek van beide kanten afgesloten.

LC Live met gedragswetenschapper Arie Dijkstra over de nieuwste coronamaatregelen

Alle horeca dicht om 22.00 uur, geen publiek meer bij sportwedstrijden: de coronamaatregelen worden na vandaag weer behoorlijk aangescherpt en het dagelijks leven wordt er niet leuker op.

Kunnen we die nieuwe maatregelen volhouden? Belangrijker: gaat iedereen zich eraan houden? Gedragswetenschapper Arie Dijkstra van de Rijksuniversiteit Groningen gaf in een extra uitzending van LC Live antwoord en uitleg.

Trendship 2020 wordt uitgesteld vanwege het coronavirus

Trendship 2020, het innovatie-evenement van NDC mediagroep, wordt verplaatst. Het zou op 19 en 20 oktober plaatsvinden. Redenen voor het uitstel zijn onder meer het oplopende aantal coronabesmettingen, de bijbehorende aangescherpte maatregelen en de daardoor ontstane groeiende onrust.

De editie van dit jaar, met als thema Building Tomorrow , zou in Leeuwarden en Groningen op tien verschillende locaties in kleine gezelschappen plaatsvinden.

Volgens de organisatie komt het uitstellen van Trendship 2020 niet uit de lucht vallen. De negatieve ontwikkelingen rondom het coronavirus zorgen ervoor dat het evenement niet georganiseerd kan worden volgens plan. Hoe het nu verder moet en hoe een komende editie van Trendship eruit gaat zien, bespreekt het team de komende tijd met de partners en andere betrokkenen. Lees hier verder.

Eerste Kamer herdenkt 'wegbereider' Els Veder-Smit (98)

 

Met een toespraak en een moment van stilte heeft de Eerste Kamer dinsdagmiddag Els Veder-Smit herdacht, de oud-VVD-staatssecretaris uit Leeuwarden die op 26 augustus op 98-jarige leeftijd overleed. Voorzitter Jan-Anthonie Bruijn noemde haar ‘wegbereider’ in de Nederlandse politiek, met name op het gebied van emancipatie en volksgezondheid. ,,Niet omdat ze – in haar woorden – ‘zo’n hervormer’ was, maar omdat ze vond dat het nodig was.’’

Verder-Smit was de eerste vrouwelijke Friese politica in Den Haag. Ze zorgde ervoor dat de pil in het ziekenfonds kwam en stond aan de wieg van de huidige abortuswetgeving. Bijna tien jaar was ze lid van de Eerste Kamer, van 25 augustus 1981 tot 11 juni 1991. Lees hier verder.

MCL opent kraamsuites voor baby’s en ouders die extra zorg nodig hebben

Het MCL opent op 6 oktober vier ‘neo-suites’. Dit zijn kraamsuites waarin baby’s die extra zorg nodig hebben samen met hun ouders kunnen verblijven.

Het gaat hierbij om baby’s die medium care zorg nodig hebben, zoals bijvoorbeeld het krijgen van sondevoeding, het toepassen van lichttherapie bij ‘gele baby’s’, het observeren van baby’s na medicijngebruik van moeder of een infuus. Ook kan er een couveuse in de suite worden gezet.

Op de neo-suites werken de kraam- en neontologieverpleegkundigen samen. De ouders verblijven 24 uur per dag bij de baby en participeren in de zorg.

Sinds januari beschikt het MCL over 14 kraamsuites, geschikt voor gezonde baby’s. In de neo-suites kunnen ook baby’s en ouders die extra zorg nodig hebben in een huiselijke omgeving verblijven.