LC dagoverzicht - 29 oktober | Buma: 'Kerst en jaarwisseling zullen dit jaar heel anders zijn'

Oudejaarsavond op het Oldehoofsterkerkhof. Grote vuurwerkshows zoals in andere jaren zullen er dit jaar niet zijn. FOTO ARCHIEF LC/MARCEL VAN KAMMEN

De feestdagen vieren we toch echt in kleine kring, zei Sybrand Buma donderdag bij LC Live. We moeten ons volgens de veiligheidsregiovoorzitter goed blijven houden aan de coronamaatregelen. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Nu het einde van het jaar nadert, ontstaan er her en der langzaam discussies over hoe de feestdagen moeten - of kunnen - worden gevierd. Het kabinet was eerder deze week duidelijk: de huidige maatregelen zullen zeker tot in december gaan gelden. Dus geen grote groepen bij elkaar en de horeca blijft dicht. ,,Kerst zal anders zijn dan normaal’‘, beseft Buma. ,,Plan dus geen grote dingen en realiseer je dat het in huiselijke kring zal zijn. We zitten in een echt hele grote crisis.’‘

Over de jaarwisseling was Buma zeer duidelijk: grote feesten zijn absoluut uit den boze . ,,Ook dan is het virus nog onder ons. Uit je dak gaan is er niet bij. Het is het einde van het jaar, maar niet het einde van het coronavirus. Iedereen die denkt grote feesten te kunnen vieren, zit ernaast. Ik hoop dat mensen zelf beseffen dat die feestjes niet kunnen. De piek gaat dan anders weer omhoog en dan krijg je weer die hele route van stijgende besmettingscijfers en een eventuele lockdown.’‘

De besmettingscijfers in Friesland lijken iets stabieler te worden. Bij de GGD zijn in de 24 uur voorafgaand aan donderdag 122 nieuwe besmettingen gemeld. Woensdag waren dat er 94. Er is donderdag 1 nieuw sterfgeval gemeld. Het gaat opnieuw om een inwoner van de gemeente Leeuwarden. Het aantal bij de GGD geregistreerde ziekenhuisopnames bleef gelijk: 170.

Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

Woensdag was er een storing in de computersystemen van de regionale gezondheidsdiensten, waardoor coronacijfers uren later naar buiten kwamen. Deze was donderdag opgelost. De storing werd veroorzaakt doordat te veel bron- en contactonderzoekers tegelijk gebruikmaakten van hetzelfde programma .

Per dag maken gemiddeld ongeveer 4000 bron- en contactonderzoekers gebruik van HPZone, legde GGD GHOR Nederland uit. Dat aantal neemt toe omdat het aantal positieve tests de laatste tijd fors is gestegen. Door die vele gebruikers werd het systeem woensdag traag. ,,We werken aan het robuuster maken van het systeem, zodat nog meer onderzoekers gebruik kunnen maken van het systeem.’‘

GGD Fryslân meldde donderdag sneltesten straks bij voorkeur op meerdere eigen testlocaties aan te bieden . De verwachting is dat het vanaf eind november mogelijk wordt om binnen een kwartier een betrouwbare uitslag van een coronatest te geven.

In een Kamerbrief kondigt minister Hugo de Jonge (VWS) aan dat er vanaf eind november 25 sneltestlocaties worden geopend. GGD Fryslân heeft nog geen officieel bericht gehad van het ministerie, maar gaat er vanuit dat de sneltesten ook in Friesland aangeboden zullen worden. ,,25 sneltestlocaties correspondeert met 25 veiligheidsregio’s, dus dat ligt in de lijn der verwachtingen”, zei woordvoerder Marcel de Jong.

GGD Fryslân wil de sneltesten zodra die beschikbaar komen het liefst op zoveel mogelijk locaties aanbieden. Op dit moment heeft de GGD testruimtes in Leeuwarden, Drachten, IJlst en Kollum en wordt er binnenkort een vijfde testplek geopend in de buurt van Heerenveen. ,,We moeten nog wel goed bedenken voor welke doelgroepen we de sneltest willen inzetten”, aldus De Jong. ,,De sneltest kan de PCR-test niet helemaal vervangen.”

De afgelopen twee dagen was er landelijk een bescheiden stijging van het aantal ziekenhuisopnames . Ziekenhuizen hebben hierdoor wat ademruimte gekregen. ,,Dat biedt de mogelijkheid om patiënten zo goed mogelijk te blijven spreiden’‘, zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Voor conclusies over de effectiviteit van de coronamaatregelen, die twee weken terug werden aangescherpt, vindt Kuipers het te vroeg.

En verder in het nieuws:

* Bijna de helft van de nieuwe woningen in Leeuwarden is vorig jaar gerealiseerd in voormalige kantoren, scholen, winkels en kerken. In totaal kwamen er in Friesland 745 woningen bij door transformatie. Bekijk hier het aantal per gemeente.

* Vakbonden FNV en CNV kondigen acties aan bij eierdozenfabrikant Huhtamaki in Franeker. Een eindbod van de Finse werkgever werd door vakbondsleden van tafel geveegd .

* Het cameratoezicht in de Vlietzone is gestopt. Volgens de gemeente blijkt dat niet langer nodig om de openbare orde te handhaven. Bewoners zijn niet blij .

* De statenfractie van GrienLinks is niet tevreden met de reactie van het provinciale college op de vraag waarom zij bij vervanging van de dienstauto’s niet hebben gekozen voor een fossielvrij alternatief, maar voor hybride auto’s .

Tip van de redactie:

* Uber Eats is vanaf donderdag ook beschikbaar in Leeuwarden. Verschillende restaurants en andere eetgelegenheden hebben zich al aangesloten bij de bezorgapp .

* Het beste servies op tafel, blinkend opgepoetst bestek, een bijpassende wijn uit een goed jaar in de kristallen glazen en om het helemaal af te maken wat zorgvuldig geplaatste kaarsen op tafel. Dat klinkt als de juiste setting voor een geslaagd dinertje, toch?

* Zit iedereen te Netflixen? Welnee, er wordt nog volop ‘gewoon’ gekeken. Linda Zeggelaar wijst op programma’s die meer mensen zouden moeten zien. Neem The Masked Singer : nog een paar weken en dan weten we wie er in de Aap, Vlinder of Lama zitten.


Tot slot nog even dit: De komende tijd experimenteren we met de vorm en inhoud van het dagoverzicht. Zo hopen we deze rubriek nog meer aan te laten sluiten op de wensen van u, de lezer. Om daar inzicht in te krijgen, vragen we u om onderstaande enquête in te vullen. Alvast bedankt.

Nieuws

menu