LC dagoverzicht - 29 juli | Bond legt topsportprogramma vrouwenturnen stil, vier kroegen gesloten en modeketen Jensen failliet

Joy Goedkoop wordt geknuffeld door Vincent Wevers na een geslaagde kwalificatie op het WK 2010 in Rotterdam. Foto: "Iris van den Broek"

De gymnastiekbond heeft naar aanleiding van de getuigenissen van tal van turnsters over geestelijk en fysieke mishandeling, besloten het topsportprogramma vrouwenturnen stil te leggen. Vier horecagelegenheden in Sneek en Drachten zijn gesloten door de Veiligheidsregio en de Friese modeketen Jensen Family Shop is failliet verklaard. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

Gymnastiekbond legt topsportprogramma vrouwenturnen stil

Gymnastiekbond KNGU legt het topsportprogramma van het vrouwenturnen stil. Dat gebeurt naar aanleiding van getuigenissen van tal van turnsters over fysieke en geestelijke mishandeling door coaches, onder wie Vincent Wevers en Gerben Wiersma. Beiden zijn in dienst van de KNGU en werken met de olympische selectie.

Volgens voorzitter Monique Kempff is het een noodzakelijk besluit. „De getuigenissen hebben me enorm geraakt.” NOC*NSF steunt het besluit. Wat de consequenties zijn voor topturnsters als Sanne Wevers en Eythora Thorsdottir is nog niet duidelijk. Lees hier verder.

Discotheken en cafés in Sneek en Drachten gesloten

Omdat de coronamaatregelen er niet worden nageleefd, zijn woensdag vier horecagelegenheden in de gemeenten Súdwest-Fryslân en Smallingerland gesloten.

Het gaat om Club 1841, Café Neighbours en Café Ludiek in Sneek en Champino/Skihut in Drachten. Voor Neighbours en Champino geldt de sluiting niet voor de terrassen. Neighbours en Club 1841 bevinden zich in hetzelfde pand: Club 1841 is gevestigd boven Neighbours. De bedrijven hebben zich zaterdagavond 25 juli en de daaropvolgende nacht niet aan de coronaregels gehouden. Lees hier verder.

Friese modeketen Jensen Family Shop valt om

Modeketen Jensen Family Shop in Lemmer is failliet verklaard. Daarmee is de baan van ruim zestig medewerkers in gevaar gekomen. Niet alle dertien filialen zijn door het faillissement getroffen, zo begreep waarnemend curator Jan Bijlholt van eigenaar Jen Eggengoor. De winkels in Sneek en Dalfsen zouden er buiten vallen. Eggengoor vroeg zelf het faillissement aan voor ten minste tien van zijn winkels in onder meer Franeker, Stiens en Drachten. Lees hier verder.

Politie haalt ‘lugubere’ poppen weg uit de Groene Ster

Drie levensgrote poppen die in bomen in de Groene Ster hingen, hebben een vrouw en haar zoontje dinsdagavond de stuipen op het lijf gejaagd. De vrouw was aan het fietsen toen ze de hangende poppen aantrof in verschillende bomen. Lees hier verder.

Aantal nieuwe coronagevallen stijgt verder

Bij 247 mensen in Nederland is woensdag het coronavirus vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni. Het is de vierde dag op rij dat het aantal nieuwe gevallen boven de 200 ligt. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 1400 mensen positief getest.

De regio Rotterdam-Rijnmond is het epicentrum van Nederland. Het coronavirus is daar woensdag 68 keer vastgesteld, het hoogste aantal sinds eind april. In Midden- en West-Brabant kwamen 33 nieuwe gevallen aan het licht, in Amsterdam-Amstelland is het virus woensdag 31 keer vastgesteld, Hollands Midden meldde 18 positieve tests en in Haaglanden kregen 12 mensen woensdag te horen dat ze besmet zijn geraakt.

Lees ook | Laagste aantal coronapatiënten in het ziekenhuis

Verdeeld veiligheidsberaad wil in discussie over mondkapjesplicht

De voorzitters van veiligheidsregio’s zijn verdeeld over een landelijke of lokale mondkapjesplicht. Op het Utrechtse provinciehuis praten de burgemeesters woensdag over de mogelijkheid zo’n draagplicht in te voeren, nadat het Outbreak Management Team hier al een advies over uitbracht.

Sneker (26) rooft telefoon en vernielt enkelband: 2 weken cel

Een 26-jarige man uit Sneek die begin vorig jaar de telefoon roofde van een Syrische asielzoeker, moet twee weken naar de gevangenis. Politierechter Bauke Jansen bepaalde woensdag ook dat de man twee jaar lang een enkelband moet dragen. Lees hier verder.

Toeristentreintje spant toch weer rechtszaak aan

Een kort geding tegen de Veiligheidsregio, toen weer niet en nu weer wel: City Train Leeuwarden, het bedrijf achter het geel-blauwe toeristentreintje door de binnenstad, stapt toch weer naar de rechter, nu ze opnieuw niet al hun bankjes mogen benutten. Lees hier verder.

Horecaondernemers De Fryske Marren mogen in 2021 meer feestjes organiseren

Omdat horecaondernemers door de coronamaatregelen dit jaar amper gebruik hebben kunnen maken van hun ontheffing voor incidentele festiviteiten, komt de gemeente De Fryske Marren de ondernemers tegemoet. Lees hier verder.

Mondkapjes op straat? En na de vakantie verplicht in quarantaine?

Verplicht een mondkapje op straat, vind je dat een goed idee? Na je vakantie twee weken in quarantaine, ja of nee? En denk je dat het coronavirus opnieuw flink zal oplaaien of valt het wel mee? LC is benieuwd naar jouw mening. Lees hier verder.

Nieuws

menu