LC dagoverzicht - 28 september | 74 nieuwe coronabesmettingen in Friesland en dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

Naar alle waarschijnlijkheid kondigt het kabinet vanavond nieuwe maatregelen aan om de opmars van het coronavirus te beteugelen. ANP

Naar alle waarschijnlijkheid kondigt het kabinet vanavond nieuwe maatregelen aan om de opmars van het coronavirus te beteugelen. In Friesland zijn 74 inwoners positief getest op het coronavirus. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De horeca in het hele land moet om 22.00 uur de deuren gaan sluiten. Er wordt geen publiek meer toegestaan bij het voetbal. Dat maakte het kabinet vanavond (19:00) bekend bij een speciale persconferentie.

Het kabinet trekt naast regionale maatregelen ook een aantal landelijke regels uit de kast. Zo wordt de landelijke norm voor gezelschappen bij mensen thuis teruggebracht naar 3 personen.

In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. Lees hier meer over de andere maatregelen.

74 nieuwe coronabesmettingen in Friesland, merendeel in Leeuwarden

In Friesland hebben zondag 74 mensen te horen gekregen dat ze zijn besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. De meeste besmettingen waren in Leeuwarden: 45. In De Fryske Marren, Tytsjerksteradiel en Súdwest-Fryslân

Zorggroep Noorderbreedte verplicht mondkapjes

Alle zorgmedewerkers en vrijwilligers van zorggroep Noorderbreedte worden vanaf maandag 28 september verplicht om een mondkapje te dragen tijdens hun werkzaamheden. Vanaf dinsdag worden ook bezoekers verzocht een mondkapje te dragen. De zorggroep neemt dit besluit vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in Friesland. Onder deze besmettingen zijn ook medewerkers van Noorderbreedte. De afgelopen week testte een aantal medewerkers positief op corona. „Het aantal besmettingen bij bewoners of cliënten is gelukkig nog minimaal”, vult bestuurder Martin Kirchner aan. Lees hier verder.

Friese ondernemers willen personeel buiten GGD om laten testen

Friese bedrijven willen hun personeel sneller laten testen op het coronavirus en niet langer wachten op de GGD. Daarvoor hebben ze commerciële partijen benaderd.

Dat bevestigt Harm Mink, parkmanager van bedrijventerrein De Hemrik in Leeuwarden. Het idee daarvoor ontstond vorige week, zegt Mink. ,,Ik trof wat ondernemers die personeel thuis hadden zitten. Het duurt maar en het duurt maar voor je de uitslag hebt. Dat willen we versnellen.’’

Het idee erachter: wanneer personeel van ondernemingen met klachten kampen en zich willen laten testen, zitten zij vaak dagen thuis. Eerst om te wachten op een afspraak en daarna op de uitslag. ,,Wij willen met een commerciële partij tests uitvoeren. Het zou mooi zijn als je je vandaag laat testen en dan morgen direct de uitslag hebt. Dan mis je het personeel maar twee dagen. Tel uit je winst. Bij de GGD moet je vijf dagen wachten, als het niet langer is.’’ Lees hier verder.

Moeder (31) en zoon van drie uit Heerenveen gevonden in Duitsland

De vermiste 3-jarige Jaylano en zijn 31-jarige moeder uit Heerenveen zijn zondag in goede gezondheid aangetroffen in Duitsland, dat meldt de politie Fryslân.

Dit gebeurde in de deelstaat Hessen. De moeder is aangehouden in verband met onttrekking aan het ouderlijk gezag. Ook is er een 40-jarige man uit Wolvega aangehouden, hij was samen met de moeder en het kind toen ze werden gevonden.

Kort voordat de moeder en haar zoontje donderdag 17 september vertrokken, is ze onder toezicht gesteld van de kinderbescherming. De auto van de vrouw werd in de nacht van donderdag op vrijdag leeg aangetroffen op het parkeerterrein achter BP-station De Panjerd in Veeneningen. De pomp staat aan de A28 tussen Meppel en Hoogeveen.

De ex-partner van de vrouw deed aangifte van de vermissing en de politie sprak uit dat er ‘grote zorgen’ bestonden over moeder en kind. Johan, de beste vriend van de moeder, hoorde vanochtend dat ze aangetroffen zijn en is opgelucht. Maar tegelijkertijd ook bezorgd over de toekomst en hoe het nu verder moet. Lees hier een interview met Johan.

Omdat de moeder en het kind gevonden zijn, is er geen reden meer om in het belang van de opsporing hun achternaam en foto’s op deze site te tonen. Deze zijn daarom ook uit de voorgaande stukken verwijderd.

Inzamelingsactie voor drie Friese Alzheimer-initiatieven leverde al 6500 euro op

De campagne ‘Ik ben Wil’, waarin aandacht wordt gevraagd voor de ziekte van Alzheimer, heeft in de eerste week al ruim 6500 euro opgebracht. De donaties komen ten goede aan drie lokale initiatieven in het kader van Alzheimer.

Het gaat om de creatie van een belevingstuin in Talma Hûs in Feanwâlden, een boottocht voor de bewoners van verpleeghuis De Waadwente in Dokkum en signaleringstrainingen van Alzheimer Friesland.

De campagne ‘Ik ben Wil’ brengt de verhalen en gezichten van een familie waarin Alzheimer een hoofdrol speelt, in beeld. Afgelopen week verscheen het verhaal van Wil online, deze week volgt het verhaal van haar man, Titus Vogt senior. Zo wordt in een campagne van acht weken lang het verhaal van de familie Vogt verteld. Wil Vogt heeft Alzheimer en is het gezicht van de campagne.

Op de website www.ikbenwil.nl kan gedoneerd worden voor een sponsoractie die gekoppeld is aan de campagne.

Lees ook | Wil Vogt prijkt op billboard: ‘We helpen de ziekte van Alzheimer bespreekbaar te maken’

Nieuws

menu