LC dagoverzicht - 28 augustus | Heerenveen heeft twee miljoen tekort door rekenfout en SC Heerenveen presenteert Henk Veerman

Henk Veerman. FOTO MARTIN DE JONG

De gemeente Heerenveen rekende zich dit jaar te rijk. Door een fout in het rekenprogramma leek het alsof de gemeente twee miljoen meer te besteden had dan in werkelijkheid het geval is. Voor ongeveer dat bedrag kocht de lokale sportclub een spits: Henk Veerman. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Heerenveen rekent zich te rijk (en moet nu bezuinigen)

Hoe kan je twee miljoen euro over het hoofd zien? Die vraag zal bij ambtenaren in Heerenveen de afgelopen dagen regelmatig door het hoofd gespookt hebben. Wat ging er fout?

Bij de overgang op een nieuw computersysteem in 2017 zijn Incidentele inkomsten ingeboekt als structurele. Dat leverde in 2018 en 2019 nog geen problemen op, maar in 2020 kwamen deze posten terug op de begroting als inkomend geld, terwijl de gemeente het geld helemaal niet meer kreeg.

Gemeenteambtenaren ontdekten bij de voorbereiding op de begroting van 2021 de ,,blinde vlek”, zoals burgemeester Tjeerd van der Zwan het verwoorde. ,,We zijn als college verantwoordelijk. Waar mensen werken, worden fouten gemaakt.” Volgens Van der Zwan betreft het een menselijke fout die ontdekt had moeten worden. ,,Die controlemechanismen moeten beter, dat is duidelijk.”

Bezuinigingen lijken onvermijdelijk.

Cultheld Henk Veerman keert terug bij SC Heerenveen

,,Ik ken nog wel een goede spits’’, zei Henk Veerman toen Gerry Hamstra, technisch manager van SC Heerenveen, onlangs bij hem informeerde naar een speler in de Tweede Bundesliga. En zo keert de Volendamse cultheld terug bij de club waar hij tussen 2015 en 2018 ook al onder contract stond.

Heerenveen betaalt naar verluid het drievoudige waarvoor de speler in 2018 naar St. Pauli vertrok maar volgens Hamstra is hij het geld meer dan waard: ,,Henk zat in zijn vorige periode bij ons in een concurrentiestrijd verwikkeld. Als je twee jaar zo goed hebt gepresteerd bij St. Pauli, dan mogen we heel blij zijn dat het ons is gelukt om hem te halen.”

Ook Heerenveen-verslaggever Sander de Vries ziet de potentie in Veerman: ,,De komst van Veerman, een van de populairste spelers van de laatste jaren bij de club, zal bij Heerenveen ongetwijfeld zorgen voor veel positivisme. Zo bekeken is de transfer misschien licht opportunistisch, maar daarom niet minder begrijpelijk.’’

Cambuur begint weer met de competitie

Waar SC Heerenveen nog druk bezig is met het op peil krijgen van de selectie begint voor Cambuur vanavond de competitie al met een thuisduel tegen NEC. Met Calvin Mac-Intosh in het hart van de verdediging. De voetballer testte twee weken geleden positief op corona en ging in thuisquarantaine. ,,Klachten heeft hij niet meer’’, zegt trainer Henk de Jong. ,,En eigenlijk ook niet gehad.’’

Voor De Jong was de voorbereiding anders dan anders, vertelt hij in een groot interview . En het virus heeft hem veranderd. De Drachtster is een man die mensen aanraakt. Een tikje op de arm, een hand, een schouderklopje. ,,Dat geeft mensen een goed gevoel.’’ Vriendelijkheid kost niets, is zijn motto. ,,Dat kan even niet. De knuffel-Henk de Jong is er niet meer. Ik hoop wel dat hij terugkeert.’’

En dan is er natuurlijk nog de teleurstelling van vorig jaar. Cambuur lag op volle koers om te promoveren maar de plannen werden getorpedeerd nadat de competitie door corona werd stilgelegd.

De selectie bleef voor het overgrote deel intact. Een abc’tje wordt het seizoen zeker niet, meent De Jong. Cambuur zit in een heel andere positie dan een jaar geleden. Toen was er met al die nieuwe spelers geen enkele druk. Nu wel. De Leeuwarders worden door iedereen als een titelfavoriet gezien.

De wedstrijd tegen NEC is vanavond op deze site te volgen in een liveblog.

Minder vastgestelde coronabesmettingen in Friesland

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus is de afgelopen week afgenomen ten opzichte van de voorgaande week. In zeven dagen tijd zijn er 37 inwoners van Friesland positief bevonden. Een week eerder was dat 57.

Dat blijkt uit de datagegevens van het RIVM. Vorige week stabiliseerde het aantal vastgestelde besmettingen al, nadat de twee weken ervoor twee keer sprake was van een verdrievoudiging. Een daling is in lijn met het landelijk beeld, meldt GGD Fryslân.

Verreweg de meeste besmettingen worden momenteel vastgesteld in de gemeente Leeuwarden: 23 van de 37 positieve testen afgelopen week. Dit correspondeert met de bevindingen uit de wekelijkse rioolwatermetingen. In Leeuwarden zijn bovengemiddeld veel coronavirusdeeltjes (291 per milliliter rioolwater) gevonden.

In Noardeast-Fryslân en Dantumadiel, de gemeenten die eerder in augustus relatief het meest getroffen zijn, is de rust voorlopig weergekeerd. In Dokkum en omgeving testte de afgelopen week nog één persoon positief, in Dantumadiel helemaal niemand. In totaal zijn vorige week bijna 4100 mensen getest door de Friese GGD, bijna evenveel als de voorgaande week.

Bekijk actuele data over het virus in Friesland op deze pagina.

Kabinet komt met derde pakket coronasteun

11 miljard trekt het kabinet uit voor de derde ronde coronasteun aan bedrijven, ondernemers en zzp’ers. Hoofdmoot is opnieuw de tijdelijke regelingen voor loondoorbetaling (NOW), de uitkering voor zelfstandigen (TOZO) en de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL). Ze worden alledrie verlengd tot en met 30 juni volgend jaar. Het moet burgers en bedrijven meer zekerheid geven.

Tegelijkertijd wordt de overheid ook weer strenger. Op 1 januari komt er een einde aan de mogelijkheid voor bedrijven om uitstel van belastingen te krijgen. De achterstallige belasting moet binnen twee jaar worden terugbetaald.

Ondernemers die uitstel van belasting willen aanvragen kunnen dat nog tot 1 oktober van dit jaar doen. Op 1 januari is het vervolgens echt schluss en gaat de Belastingdienst alsnog tot inning over. De periode van twee jaar is volgens het kabinet ‘ruim genoeg’ om de opgebouwde belastingschuld af te lossen zonder in de knel te komen.

En verder in het nieuws:

* 400 zitplaatsen, 70 bruikbaar: dit is het coronaprobleem van de kleine theaters

* Maarten van Rossem haalt opnieuw uit naar Leeuwarden: ‘Symbool is een klont’

* Els Veder-Smit (1921-2020), eerste Friese vrouw in Den Haag, liet haar daden spreken

Tip van de redactie:

* Van snoep tot kip en cornflakes: wat eten gevangenen die ter dood veroordeeld zijn voor de laatste keer?

* Geen les? Dan worden we muzikant!

* Schaf je één van deze 18 auto’s aan? Dan betaal je waarschijnlijk de hoofdprijs aan reparatiekosten (waarschuwt de Duitse TÜV)

Nieuws

menu