LC dagoverzicht - 27 oktober | Hoe leg je dementerenden uit dat ze de hele dag op hun appartement moeten blijven?

. ANP

Binnen elf dagen werden zestien bewoners van woonzorgcentrum Talma Hiem in Balk positief getest op het coronavirus. Inmiddels zijn er al twee bewoners overleden. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

„We hebben nu die vele besmettingen, dus maken bewoners en ook medewerkers zich wel zorgen”, zegt directeur John van Arnhem van Zorggroep Hof en Hiem. „We proberen zorgen enigszins weg te nemen bij familie en naasten door open en transparant te zijn, maar die zorgen blijven natuurlijk.”

Op afdeling Beltsjeblom van Talma Hiem in Balk zijn momenteel de meeste besmettingen: negen stuks. Drie andere bewoners met corona wonen op afdeling Akkelei. Twee anderen zijn overgeplaatst naar ‘Covid-huis’ Anna Schotanus in Heerenveen. Twee bewoners zijn de afgelopen week overleden: een van hen verbleef al in Anna Schotanus, bij de andere overledene was ook al sprake van onderliggend lijden. Ook zeven medewerkers raakten besmet met het virus, zij werken niet allemaal in de directe zorg en zitten thuis in quarantaine.

Het maakt het extra moeilijk voor zowel bewoners als medewerkers dat de meeste besmettingen op een afdeling plaatsvinden waar veel bewoners een vorm van dementie hebben. „Je ziet een aantal mensen die je het bijna niet kan uitleggen dat ze de hele dag op hun appartement moeten blijven”, legt regiomanager Jochem Hoekstra uit. „En als je het al uitgelegd krijgt, zijn ze het later vergeten.”

GGD Fryslân maakte dinsdag bekend dat er 90 nieuwe coronabesmettingen zijn gemeld in Friesland. Maandag waren dat er 208. De meeste besmettingen werden geregistreerd in Leeuwarden (19) gevolgd door Súdwest-Fryslân (15). De cijfers van maandag waren wel vertekend door een grote ict-storing bij de GGD. Een deel van de positieve tests die anders op zondag naar buiten gekomen waren, zaten nu in de cijfers van maandag.

De GGD had dinsdag nog te maken met een andere storing. Dat wil zeggen: een machine bij het laboratorium van Izore was defect. Daardoor konden de prioriteitstesten - voor werknemers in de zorg of het onderwijs - niet worden verwerkt. Bij het lab worden iedere dag 170 prioriteitstesten verwerkt. ,,We hopen dat de machine het morgen weer doet’‘, zegt woordvoerder Marcel de Jong. ,,Het gaat nu om een beperkt aantal tests. Zorgverleners en leraren met klachten kunnen zich wel snel laten testen, maar moeten een dagje langer op de uitslag wachten.’‘

Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich landelijk iets te stabiliseren. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 10.315 positieve tests geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 67.542 positieve tests geregistreerd.

Vorige week meldde het RIVM 55.587 nieuwe gevallen in de week ervoor. Het aantal nieuwe meldingen stijgt minder snel dan in de week ervoor. ,,Dat is waarschijnlijk het effect van de maatregelen die eind september en medio oktober van kracht werden’‘, aldus het RIVM.

Vanavond is er nog een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Zij zullen het land bijpraten over het aantal coronabesmettingen. Deze persconferentie is vanaf 19.00 uur live te volgen op LC.nl.

Verder in het nieuws:

* Er komt voorlopig geen nieuwe busconcessie in Friesland. De provincie wil de aanbesteding voor de nieuwe busconcessie met twee jaar uitstellen. Dat betekent dat Arriva nog zeker twee jaar het Friese busvervoer mag verzorgen .

* Een pilot met het opslaan van zonnestroom op Energiecampus Leeuwarden moet een oplossing bieden voor het overvolle elektriciteitsnet rond Leeuwarden.

,,Hartstikke moai’’ vindt Tweede Kamerlid Harry van der Molen zijn negende plek op de CDA-kandidatenlijst voor de verkiezingen van volgend jaar. ,,It wie dringen oan de top.’’

* Sociaal Domein Fryslân (SDF) krijgt 3.395.000 euro van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om dakloosheid te voorkomen en daklozen te ondersteunen .

Tip van de redactie:

* Een Rotterdammer in Leeuwarden | In een wekelijkse column vertelt Daniël Coenen over de verhuizing met zijn gezin van Rotterdam naar Leeuwarden. Lees hier deel 8: Vakantie (2/2).

* Paulien van der Werf (27) hoeft maar te dénken aan een vaste baan, een eigen huis of andere vastigheden en ze krijgt het al benauwd. Als trektocht-expert en micro-avonturier leeft ze zo vrij als ze wil.

* Rabii Mokdad (31) uit Leeuwarden heeft zijn droom verwezenlijkt. Hij wilde altijd al een eigen kapperszaak beginnen. Sinds kort heeft Mokdad een heel speciale barbershop; een antieke Amerikaanse caravan .


Tot slot nog even dit: De komende tijd experimenteren we met de vorm en inhoud van het dagoverzicht. Zo hopen we deze rubriek nog meer aan te laten sluiten op de wensen van u, de lezer. Om daar inzicht in te krijgen, vragen we u om onderstaande enquête in te vullen. Alvast bedankt.

Nieuws

menu