LC dagoverzicht - 27 juli | Cambuur laat tweeduizend toeschouwers toe en celstraf voor coronakucher

Het Cambuurstadion in Leeuwarden. FOTO ANP

Tweeduizend supporters van Cambuur zijn zaterdag welkom bij de oefenwedstrijd tegen PEC Zwolle. Tussen elke verkochte plaats laat de club drie stoeltjes vrij. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

 

Cambuur laat zaterdag tweeduizend toeschouwers toe bij oefenduel tegen PEC Zwolle

SC Cambuur heeft voor het oefenduel tegen PEC Zwolle van zaterdag tweeduizend kaarten beschikbaar gesteld. Supporters dienen zich wel aan de coronamaatregelen te houden.

In het ticketsysteem van de club is te zien dat slechts een deel van de stoeltjes in het stadion beschikbaar is. Tussen elke plaats laat de club drie stoeltjes vrij. Toeschouwers kunnen ook niet direct achter elkaar zitten.

In vak 18 en 19 is het wel mogelijk om naast elkaar te zitten. Dat kan alleen als supporters uit hetzelfde huishouden komen.

Coronakucher (43) die richting beveiliger hoestte krijgt drie dagen cel

Een 43-jarige man uit Leeuwarden is maandag veroordeeld tot drie dagen cel. Begin mei had de man in de richting van een beveiliger van groothandel Makro in Leeuwarden gehoest. „Ik hoop dat jij corona krijgt”, had de Leeuwarder tegen de beveiliger gezegd.

Dat levert een bedreiging op, oordeelde politierechter Klaas Bunk. De Leeuwarder had drie dagen vastgezeten. Bunk vond dat de man niet terug naar de gevangenis moest, anders zou hij zonder werk komen te zitten. De rechter legde bovenop de drie dagen cel 60 dagen voorwaardelijk op met een proeftijd van drie jaar. De Leeuwarder moet wel verplicht deelnemen aan de zogeheten i-Respect-training van de reclassering, waarin veroordeelden leren anders om te gaan met woede en frustratie.

Melkprijs stijgende door voorzichtig herstel horeca

FrieslandCampina keert zijn melkveehouders in augustus een gegarandeerde melkprijs uit van 34 cent per kilo melk, een cent meer dan deze maand. FrieslandCampina dankt de prijsstijging aan het voorzichtige herstel van het zogenaamde out-of-home-segment (horeca, pompstations). Ondanks de toename, bevindt de melkprijs zich overigens nog wel op het laagste niveau in vier jaar. De melkprijs voor de biologische melkveehouders blijft in augustus stabiel op 47,5 cent per kilo melk. Lees hier verder.

Werkstraf voor vrouw (46) uit Harkema die mensen oplichtte via Marktplaats om online te kunnen gokken

Een 46-jarige inwoonster van Harkema maakte zich in 2018 schuldig aan internetoplichting: ze had mensen geld afhandig gemaakt door op Marktplaats spullen te koop aan te bieden en vervolgens niets te leveren als er was betaald. De Harkemase kampte met een gokverslaving. Lees hier verder.

 

Zeehondencentrum Pieterburen sluit deuren vanwege coronabesmetting

Het Zeehondencentrum in Pieterburen sluit tijdelijk haar deuren voor bezoekers omdat een vrijwilliger uit Zwitserland met het coronavirus is besmet. Uit voorzorg zullen alle zestien vrijwilligers in quarantaine gaan, laat het Zeehondencentrum weten. ,,Verdere maatregelen zullen in nauw overleg met de GGD worden genomen. Het centrum sluit dan ook voor bezoekers, alle twaalf medewerkers zijn nu nodig om de zorg voor de zeehonden in het centrum mogelijk te maken", zegt een woordvoerder. ,,Het zal krap worden, maar we verwachten dat het gaat lukken." Lees hier verder.

Geen Sneekweek, wel een Sneekweek-nummer: 'Sneek is leeg'

Geen Sneekweek dit jaar, maar toch brengen het Sneker dweilorkest De Útlopers, coverband Smûk en zanger René Karst (bekend van nummers als Atje voor de sfeer en Liever te dik in de kist) een Sneekweek-nummer uit, getiteld Sneek is leeg . Sneek is leeg is een cover van het nummer Resistiré van Dúo Dinámico. Deze song uit 1988 werd begin dit jaar populair onder de Spanjaarden, die het nummer als strijdlied tegen corona dagelijks vanaf hun balkon zongen. Resistiré betekent letterlijk ‘ik zal weerstand bieden’.

Het nummer is vanaf 29 juli te zien op Youtube en vanaf 31 juli te beluisteren op Spotify.

Mogelijk nieuwe invulling De Kruisweg Damwâld

Eetcafé en zalencentrum De Kruisweg in Damwâld krijgt mogelijk een nieuwe invulling. De huidige pachter stopt er wegens persoonlijke redenen mee. Voor gemeente en stichting Doarpshús de Krúswei is dit aanleiding om na te denken over de toekomst van het beeldbepalende gebouw. Er komt een enquête om de ideeën en wensen van de inwoners in kaart te brengen. Eind september moet er meer duidelijk zijn. De geplande activiteiten en reserveringen gaan tot die tijd door.

De onzichtbare Elfstedentocht: van Herbaijum naar Berltsum

 

De elfde etappe van de onzichtbare Elfstedentocht voert deze week van Herbaijum naar Berltsum. Via Franeker, Boer en Ried, is het 26.400 stappen - oftewel 19,8 kilometer.

En verder in het nieuws:

* Zorgen over wachttijd bij GGD's: ‘Mensen blijven niet dagen binnen zitten’

* SC Heerenveen huurt Sieben Dewaele van Anderlecht

* 'Transvrouw azc Sneek door andere asielzoeker bedreigd'

 

Tip van de redactie:

* Loop met ons de elfde etappe van de onzichtbare Elfstedentocht: van Herbaijum naar Berlikum

* LC Live over niet doorgaan van PC in Franeker

Nieuws

menu