LC dagoverzicht - 27 augustus | Leeuwarder maakt beats voor monsterhit en minder kosten voor starter op de huizenmarkt

Minister van Financiën Wopke Hoekstra vandaag in Den Haag. Het kabinet wil de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt schrappen. FOTO ANP/REMKO DE WAAL

Komen de beats van het beste urban nummer van dit jaar uit Leeuwarden? Moker_B produceerde de muziek van ‘Video Vixen’ de monsterhit van Bilal Wahib en Bizzey die al 17 miljoen keer gestreamd is op YouTube. En goed nieuws voor starters op de woningmarkt vanuit Den Haag. Het kabinet wil voor hen de overdrachtsbelasting afschaffen. Bij een huis van 300.000 euro scheelt dat 6000 euro. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Hier vind je de meeste zonnepanelen

Huishoudens in Friesland kiezen bovengemiddeld vaak voor zonnepanelen. Dat blijkt uit de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten van energiebedrijf Vattenfall. Sowieso scoort Friesland hoog op de index, die gebaseerd is op data van Rijkswaterstaat, het CBS en Cobra Groeninzicht. Vooral Ameland, Opsterland en De Fryske Marren steken er bovenuit, wat duurzaamheid betreft. Lees hier verder.

Hit ‘Video Vixen’ van producer Moker_B uit Leeuwarden is meer dan 17 miljoen keer beluisterd

Het is een bijzondere week voor producer Moker_B (Mo Baluah) uit Leeuwarden. De hitsingle Video Vixen die hij produceerde met urbanartiesten Bilal Wahib en Bizzey is platina geworden en genomineerd voor een FunX Music Award in de categorie beste nummer . Lees hier verder.

Kabinet schrapt overdrachtsbelasting voor starters

Starters die voor het eerst een huis kopen, hoeven per 1 januari geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Nu is die belasting nog 2 procent van de koopsom. Bij een koopwoning van 300.000 euro is een starter straks 6000 euro goedkoper uit. Dat maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend, zo zeggen Haagse bronnen tegen het AD. Wie tussen de 18 en 35 jaar oud is en voor het eerst een eigen woning koopt, wordt vrijgesteld van de overdrachtsbelasting. Een plan hiervoor lag vorig jaar al op tafel bij de coalitiepartijen, maar wordt nu ingevoerd. Lees hier verder.

Cambuur-verdediger Mac-Intosch inzetbaar tegen NEC

Centrale verdediger Calvin Mac-Intosch kan vrijdagavond tijdens de start van de competitie spelen tegen NEC. Hij maakte op de laatste training voor dat thuisduel deel uit van de beoogde basisploeg.

Mac-Intosch testte twee weken geleden positief op corona en ging daarom in thuisquarantaine. Klachten heeft hij niet meer. ,,En eigenlijk ook niet gehad’’, zei De Jong. ,,Ik ben blij dat hij er weer bij is, want Calvin is zo belangrijk.’’ Lees hier verder.

Grootste kroegbaas van Nederland: ‘Ik ben dag en nacht bezig om mijn bedrijf te redden en zal blijven vechten’

Het kabinet werkt aan een derde coronasteunpakket voor het bedrijfsleven, maar warm wordt de in Leeuwarden geboren Laurens Meyer er niet van. De grootste kroegbaas van Nederland is zijn vertrouwen in de ploeg van premier Rutte helemaal kwijt. ,,Mijn bedrijf wordt naar de klote geholpen. Er is een aaneenschakeling van valse beloftes en beweringen van onze ministers.” Lees hier verder.

Schuwe Desi dwaalt al 4 weken door Friesland

Het is inmiddels vier weken geleden dat herder Desi zoek is. ,,De 6-jarige hond zou net bij ons intrekken, toen ze bij het uitstappen van de auto ontsnapte’’, vertelt haar baasje Veronica Kooij uit Echtenerbrug. ,,Ze was in paniek en rende weg.’’ Sindsdien loopt het huisdier door Friesland. Oplettende mensen hebben haar gespot, maar de schuwe hond blijkt moeilijk te vangen. Lees hier verder.

Raad Ooststellingwerf krijgt na afsplitsen raadsleden advies van oud burgemeester Leeuwarden

Hayo Apotheker gaat de gemeenteraad van Ooststellingwerf adviseren over de politieke situatie. De coalitie van de gemeente heeft door afsplitsing van een aantal raadsleden en door het overstappen van een raadslid naar een andere partij geen meerderheid meer in de gemeenteraad.

Hayo Apotheker gaat met alle raadsfracties spreken en stelt een advies op hoe verder te gaan. Apotheker is een ervaren bestuurder die onder andere burgemeester was van Leeuwarden, Steenwijkerland en Súdwest-Fryslân.

De raad van Ooststellingwerf heeft vorige week woensdag unaniem de motie ‘Ooststellingwerf Draait Door’ aangenomen. Daarmee werd besloten een extern adviseur aan te trekken voor advies.

Oud-politicus Gijs de Vries (PvdA) overleden

Voormalig PvdA-politicus Gijs de Vries is op 96-jarige leeftijd overleden. In de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 was De Vries in diverse functies actief voor de Leeuwarder PvdA.

De Vries, opgegroeid in De Hoeve, was zeer actief binnen de PvdA. Eerst als secretaris van de afdeling Leeuwarden, vanaf 1963 tot 1975 als raadslid waarna hij via het vice-fractievoorzitterschap uiteindelijk in 1975 wethouder werd. Een functie die hij bekleedde tot 1986.

De Vries stond bekend als een wethouder met een ‘bovengemiddeld sociale inborst’. In 1980 zei hij in het PvdA blad de Rooie Pepers: ,,ze verwijten me nu nog wel ‘s dat ik meer maatschappelijk werken ben dan bestuurder.” De Vries werd onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Politie lost waarschuwingsschoten bij aanhouding in Sneek

De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag meerdere waarschuwingsschoten gelost, aan de Prins Hendrikkade in Sneek. Rond half twee in de nacht kwam een melding binnen dat er een man met een vuurwapen in een pand liep. Toen agenten de man wilden inrekenen, hebben zij geschoten. Er raakte niemand gewond. De politie meldt dat de man, een 34-jarige Sneker, geen vuurwapen, maar wel een mes bij zich had. Hij zit vast voor verhoor.

Man in Leeuwarden opgepakt voor schietpartij in Amsterdam

Een 21-jarige Amsterdammer is woensdagmiddag door een arrestatieteam in Leeuwarden opgepakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij in Amsterdam. Aan de Vechtstraat in de hoofdstad werd dinsdag een huis beschoten. In de ruit van zijn woning zaten acht kogelgaten. De persoon die bij de schietpartij gewond raakte, verkeerde buitenlevensgevaar en raakte niet zwaargewond, meldde de politie. De politie hield woensdag in Amsterdam nog een verdachte aan, een 20-jarige man uit de stad.

Ergernis over de lange wachttijden voor een coronatest in Friesland: ‘Dagen wachten kan toch niet de bedoeling zijn?’

De ergernis over aanhoudende wachttijden voor het verkrijgen van een coronatest neemt toe. Het lukt GGD Fryslân niet de toenemende vraag bij te benen. Lees hier verder.

En verder in het nieuws:

* Vanaf vandaag bestaat de Sven Kramer Academy, bedoeld om zoveel mogelijk kinderen aan het schaatsen te krijgen

* Apothekers en medicijnautoriteit: paracetamol is veilig

* WWF: aantal natuurbranden blijft wereldwijd toenemen

* ‘Groninger ziekte’ waarde rond in Friesland: ‘Akerlige toestand!’

* Ombouw stadhuis Bolsward door bonte knaagkever meer dan alleen een facelift

Tip van de redactie:

* Nieuwe blockbuster Tenet: probeer het niet te begrijpen, maar voel het aan

* Weekendje Vlieland helpt niet: Boer Jan en Nienke uit elkaar na verschil in kinderwens

* Honderden soorten microalgen in Waddenzee zijn de reddende engelen bij een mogelijk voedseltekort

* Voor een trip door wine country hoef je Noord-Nederland helemaal niet uit

* Vlieland kent geen Into The Great Wide Open, maar er gebeuren dit weekeinde toch mooie dingen op het eiland

Nieuws

menu