LC dagoverzicht - 26 oktober | Opvallende piek in coronabesmettingen en KiKa-beren van Heerenveen gaan de wereld over

Geen supporters, maar 15 duizend knuffelberen met voetbalshirt. FOTO ANP/COR LASKER

Is Klaas Agricola van Dantumadiel de beste burgemeester ter wereld? Hij is in ieder geval genomineerd vanwege zijn aanpak van het coronavirus. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Agricola is genomineerd voor de World Mayor Prize samen met onder meer de eerste burgers van Mexico City, Praag, Bergamo en Tel Aviv. Hoe dat kan? Zijn naam werd door Rob Hoogland genoemd in een column in de Telegraaf over burgemeesters die de coronacrisis goed aanpakken en zo belandde hij op de longlist.

Zelf neemt hij de nominatie met een korreltje zout. ,,It is hiel sympatyk dat hy my as persoan neamt, mar ik sjoch it as stipe foar alle boargemasters. We wurkje der mei ús allen hurd oan om it firus de baas te wêzen.’’

Helemaal aan Dantumadiel gaat het virus niet voorbij. Gisteren kende de gemeente 2 geregistreerde besmettingen. De coronacijfers kenden gisteren en vandaag overigens opvallende pieken en dalen. Friesland was de afgelopen dagen stabiel rond de 150 positieve tests per dag maar schoot vandaag plots omhoog naar 208 nieuwe geregistreerde besmettingen. Gisteren waren het met 103 juist veel minder, zoals ook te zien is in ons overzicht met coronacijfers . De oorzaak ligt in de grote ict-storing waar de GGD dit weekend mee te kampen had. Een deel van de cijfers van zondag is daardoor maandag pas doorgekomen. Wie zondag en maandag optelt en door twee deelt, ziet dat het aantal nieuwe besmettingen ook nu nog stabiel is.

Het aantal sterfgevallen stijgt echter wel sneller dan de afgelopen weken. Dit weekend registreerde de GGD 3 overlijdens, vandaag kwamen er nog eens 2 bij. Het gaat om inwoners van Terschelling en Tytsjerksteradiel. Ook in de ziekenhuizen stijgt het aantal coronapatiënten. Op maandagochtend lagen er 21 patiënten met coronaklachten op de Friese intensive cares en 45 op de verpleegafdelingen. Bij het vorige meetmoment, maandagochtend, ging het nog om 16 en 41. Overigens liggen in de ziekenhuizen in het Noorden nog steeds veel coronapatiënten van buiten de regio: 39 op een verpleegafdeling, 27 op de IC.

Premier Mark Rutte en gezondheidsminister Hugo de Jonge geven morgenavond weer een coronapersconferentie. Nieuwe maatregelen of versoepelingen maken ze naar verwachting niet bekend. Het kabinet overlegde zondag op het Catshuis over de coronacrisis. Na dat overleg klonk het al dat de mogelijke effecten van de gedeeltelijke lockdown die een kleine twee weken geleden werd aangekondigd, pas later in de week zichtbaar zullen zijn. Het kabinet wil daarom volgens Haagse bronnen nog even wachten voordat er definitief wordt besloten over nieuwe maatregelen.

SC Heerenveen ging dit weekend de hele wereld over , met de knuffelberenactie. Van Duitsland, Spanje, Indonesië, Engeland en Mexico tot Griekenland en Portugal: het was slechts een greep uit de landen waar aandacht is besteed aan de knuffelberenactie bij SC Heerenveen. In totaal 15.000 knuffelberen bevolkten de tribunes van het Abe Lenstra-stadion.

De stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), SC Heerenveen en geneesmiddelenbedrijf MSD vroegen met de actie aandacht voor kinderen die kanker hebben. Het getal 15.000 symboliseerde het aantal kinderen in Nederland dat kanker heeft – of heeft overleefd. De beren zijn in minder dan 24 uur allemaal verkocht. De actie leverde meer dan 230.000 euro op.

Verder in het nieuws:

* Een bijzondere vondst op Ameland: een opperarmbeen uit de Romeinse tijd. Het bot werd op 29 maart al gevonden en is afgelopen maanden onderzocht door het NFI. Hoe het bot precies op Ameland terechtgekomen is, blijft vooralsnog een raadsel .

* De oorlogsfilm De Slag om de Schelde , met een budget van 14,5 miljoen euro een van de duurste Nederlandse producties aller tijden, verschijnt op 17 december in de bioscoop. Wat leuk is: een deel van de film is opgenomen in de Soestpolder bij Burgum .

* Velox Labs heeft een drive-thru-teststraat geopend op het parkeerterrein van Thialf in Heerenveen. Ook zijn snelteststraten geopend in Ballum (Ameland), Meppel en Dedemsvaart.

* In KOKO Radio, de voetbalpodcast van de Leeuwarder Courant en Sport Noord, bespreken de verslaggevers met presentator Renze Lolkema de ontwikkelingen bij SC Heerenveen en Cambuur, zowel op het veld als daarbuiten. Deze week met een opvallend advies: Gertjan Verbeek moet de algemeen directeur bij Cambuur worden .

Tip van de redactie:

* De vraag naar huurwoningen is groot, de hypotheekrente is laag en sparen levert geen bal meer op. Een huis kopen voor de verhuur is dus een interessante investering. Waarop moet de huisbaas in spe letten?

* De handel van florist Willem de Graaf uit Leeuwarden bloeit volop in coranatijd. Toch draait het hier om veel meer dan alleen geld verdienen. Vandaag aflevering 2 van een docusoap.

* We werken al maanden thuis, en het einde is nog niet in zicht. Maurice Arets is bedrijfsfysiotherapeut en geeft tips .

Tot slot nog even dit: De komende tijd experimenteren we met de vorm en inhoud van het dagoverzicht. Zo hopen we deze rubriek nog meer aan te laten sluiten op de wensen van u, de lezer. Om daar inzicht in te krijgen, vragen we u om onderstaande enquête in te vullen. Alvast bedankt.

Nieuws

Meest gelezen