LC dagoverzicht - 26 augustus | Storm Francis hield zich gedeisd in Friesland

Bas Kuijpers uit Tilburg, die als zorgmedewerker van een welverdiende vakantie geniet op camping It Soal in Workum, is als kitesurfer wel wat wind gewend. Toch bracht hij dinsdagmiddag zijn spullen in afwachting van storm Francis alvast in veiligheid. Dinsdagavond gold vanaf 20.00 uur code geel voor de kustprovincies, waar windstoten tot 100 kilometer per uur konden voorkomen. FOTO NIELS DE VRIES

De Friese brandweer hoefde dinsdagnacht niet in actie te komen en ook woensdag rukten er amper wagens uit voor de eerste zomerstorm. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

Storm Francis hield zich gedeisd in Friesland

De Veiligheidsregio Fryslân noteerde zeven meldingen van stormschade. Vijf gevallen waren in Leeuwarden, zegt woordvoerster Ingrid Weert. De andere meldingen kwamen uit Heerenveen en De Blesse. Lees hier verder.

Testlocatie GGD Fryslân verhuist van Sneek naar IJlst

GGD Fryslân verhuist vrijdag de testlocatie in Zuidwest-Friesland van een sportzaal in Sneek naar het voormalige gemeentehuis in IJlst. Dat is in overleg met de gemeente Súdwest-Fryslân besloten, laat woordvoerder Marcel de Jong desgevraagd weten.

De GGD stopt na woensdag met testen in Sneek. De sportzaal is onder meer in gebruik van wijkvereniging De Spil, die de locatie al 43 jaar huurt van de gemeente. Die dreigde afgelopen zomer met een kort geding als de locatie vanaf september niet beschikbaar zou zijn. Lees hier verder.

Hulpverlening voor verdachten van dierenmishandeling

De politie heeft dinsdag gesproken met drie jonge minderjarigen over hun betrokkenheid bij de dierenmishandeling bij Nordwin College in Buitenpost. De hulpverlening is opgestart. Samen met hulpverleninginstanties wordt met spoed bepaald welke hulp er moet komen voor het jonge trio en de betrokken gezinnen. ,,Gezien leeftijd van de minderjarigen ligt de nadruk op hulpverlening’‘, aldus een woordvoerder van de politie. De drie zijn geen leerlingen van het Nordwin College.

Lees ook [PREMIUM] Nordwin College in shock na ernstig dierenleed: ‘Het was echt een vreselijk gezicht’

Messenverbod in centrum van Drachten

In het centrum van Drachten geldt vanaf dinsdag, in eerste instantie voor een jaar, een messenverbod en een aanwijsbesluit voor een veiligheidsrisicogebied. Het gaat om het gebied: de Noorderbuurt, Houtlaan, Noorderdwarsstraat, Zuiderdwarsstraat, Berglaan, Museumplein en Zuiderbuurt. Lees hier verder.

Gemeente legt illegale verbouwing Vlietzone stil

Een illegale verbouwing van een woning aan de Cornelis Frederikstraat in Leeuwarden is stilgelegd. De eigenaar wilde de woning splitsen in twee appartementen - wat in principe niet meer wordt toegestaan. De eigenaar had wel een vergunning aangevraagd die door de gemeente in behandeling is genomen. In afwachting van een besluit was de eigenaar vast begonnen. De kans dat de vergunning wordt verleend is klein: nieuwe appartementen moeten minimaal ene oppervlakte van 65 m2 hebben.

Natuurontwikkeling rond Oude Bosch van start

Rond Oude Bosch, tussen Wijnjewoude en Bakkeveen, worden binnenkort enkele natuurpercelen van Staatsbosbeheer ingericht voor Natuurnetwerk Nederland. Het gaat om de aanpak van enkele poelen, het stimuleren van heidegroei en de aanleg van akkers, boomwallen en een wandelpad. Het gebied ligt in het beekdal van het Alddjip, tussen de beek en de weg Duerswâld. Het werk is naar verwachting in december klaar. Tijdens de uitvoering wordt vooral gebruik gemaakt van beheerpaden van Staatsbosbeheer om materiaal aan- en af te voeren. Fiets- en wandelpaden in het gebied blijven open en bruikbaar.

Ameland verlengt tijdelijke terrasuitbreiding tot en met 31 oktober

Ameland verlengt de tijdelijke uitbreiding en openingstijden van de terrassen op het eiland tot en met 31 oktober. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Een evaluatie van de gemeente over de verruimingen was positief. De horecagelegenheden zouden de situatie graag zo willen houden. Ook de betrokken buurtbewoners zijn positief. Dorpsbelangen zijn terughoudend. Omwonenden van horeca hebben ook kritische opmerkingen geuit. Deze worden met de ondernemers besproken.Het college benadrukt dat de maatregelen een tijdelijk karakter hebben en houden.

Klimcentrum Noardwand krijgt grote boulderhal

Het idee was er al langer, maar de plannen zijn nu rond. Klimcentrum Noardwand in Leeuwarden krijgt volgend jaar een grote boulderhal. Momenteel is er al een kleine boulderwand, maar vanwege de populariteit van het klimmen moest er nog iets bij. Het was een ‘must’, zegt manager Lilian Verhaag van exploitant Mountain Network. ,,In het Noorden heb je alleen in Groningen en Zwolle een grote hal. Dat wilden we ook in Leeuwarden.’’ Lees hier verder.

Marktplaats-oplichter uit Bolsward wil veeleisende vriendin tevreden stellen

Een veeleisende vriendin was er de oorzaak van dat een Bolswarder (25) mensen via Marktplaats had opgelicht. De Bolswarder werd woensdag door rechter Klaas Bunk veroordeeld tot een werkstraf. Vanaf begin 2017 tot eind augustus vorig jaar had de Bolswarder via Marktplaats spullen te koop aangeboden. Als er werd betaald, leverde hij vervolgens niets. Hij had onder meer een iPhone, een spelcomputer en een gitaar te koop aangeboden. De Bolswarder zou in elk geval 30 mensen hebben opgelicht, 12 personen hadden aangifte gedaan. Lees hier verder.

Noord-Hollanders halen muntautomaten jachthaven Akkrum leeg: 8 weken cel

Twee mannen uit Noord-Holland zijn woensdag veroordeeld voor de diefstal van de inhoud van 20 muntautomaten op jachthaven Tusken de Marren in Akkrum. De dieven hadden voor meer dan 270 euro aan muntgeld gestolen. Lees hier verder.

Nieuws

menu