LC dagoverzicht - 25 september | Grote vraag naar tests in zorg en onderwijs

FOTO PIXABAY

FOTO PIXABAY

De vraag naar testen onder onderwijs- en zorgpersoneel is groter dan GGD Fryslân had verwacht. Gemiddeld worden er 170 mensen uit deze vitale sectoren getest op het coronavirus, terwijl op 130 was gerekend. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Dat laat woordvoerder Marcel de Jong van GGD Fryslân weten. Onderwijspersoneel heeft sinds maandag voorrang op andere aanvragers van een test, zorgpersoneel al iets langer. Door de grote vraag lukt het nog niet iedereen binnen 24 uur van een testuitslag te voorzien.

Afgelopen week heeft GGD Fryslân 5490 personen getest, 51 minder dan de week ervoor. De wachttijd op een test is volgens de Friese GGD weer gedaald tot onder de 48 uur. De capaciteit is eerder deze week uitgebreid van 800 naar 1000 testen per dag.

Verdubbeling coronabesmettingen in Friesland zet voort

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus is afgelopen week andermaal verdubbeld in Friesland. De voorbije zeven dagen testten 209 inwoners van Friesland positief, terwijl het aantal afgenomen testen licht is gedaald. Dat blijkt uit data van het RIVM. Een week geleden testten nog 93 Friezen positief, dat was toen 2,5 keer zoveel als de voorgaande week. GGD Fryslân noemt de toename ,,verontrustend”, maar adviseert nog geen beperkende maatregelen. Sinds een week zijn er voor het eerst weer bewoners van een zorginstelling positief bevonden, meldt GGD Fryslân. Lees hier verder.

Lees ook | ZuidoostZorg dringt aan op gebruik mondkapjes

Basisscholen dicht vanwege coronabesmetting bij leerkracht

Basisscholen De Vuurvlinder in Sneek en Lyts Libben in Berltsum hebben de deuren dicht gedaan vanwege coronabesmettingen onder het personeel. Directeur Janneke Grijpma van Lyts Libben nam donderdag op de namiddag zelf de beslissing om de school te sluiten, nadat haar ter ore was gekomen dat er een coronabesmetting bij een leerkracht was vastgesteld. Ze kon GGD Fryslân namelijk niet meer bereiken voor advies. Daarvoor was het te laat op de dag. ,,Wy sille sjen hoe’t it no fierder moat’’, aldus Grijpma.

GGD Fryslân benadrukt zelf in haar weekoverzicht dat de lessen gewoon door kunnen gaan, zolang er sprake is van een besmetting van enkele leerlingen of een leerkracht. ,,Niet alle scholen nemen dit advies over, dat staat ze vrij. Er kunnen goede redenen zijn om het anders te doen”, licht woordvoerder Marcel de Jong toe. ,,Maar wij adviseren: probeer zo lang mogelijk les te blijven geven. De verspreiding van het coronavirus onder jongeren komt sporadisch voor.” Lees hier verder.

‘Kinderen Buitenpost geen stelselmatige dierenkwellers’

De jonge kinderen die meerdere dieren ernstig mishandelen op het Nordwin College in Buitenpost waren wel eerder lastig, maar uit niets blijkt dat ze stelselmatig dieren kwelden. Dit antwoordt het college van B en W van Achtkarspelen op vragen van de FNP . De partij had begrepen dat de kinderen vaker dieren hadden gepijnigd. Daarnaast zouden ze zich intimiderend gedragen tegenover buurtgenoten en spullen hebben vernield.

Het college erkent dat er eerder meldingen van overlast zijn gedaan over de kinderen, maar schrijft dat het beeld enigszins meevalt. Het zou gaan om een beperkt aantal meldingen van ‘in skoftke’ geleden. Kortgeleden zouden er nog wel steentjes naar een auto zijn gegooid, maar niet duidelijk was wie het had gedaan. Verder zijn er de laatste tijd geen meldingen geweest, aldus het college. Lees hier verder.

Fridays for future

De internationale klimaatactiedag trok in Leeuwarden enkele tientallen deelnemers.

Europese taalprijs voor Friesland College

Een door het Friesland College zelf ontwikkeld taalprogramma heeft een Europese onderscheiding gekregen. Het programma wordt internationaal gebruikt.

De prijs, de Comenius Edu Media Siegel 2020, werd donderdag uitgereikt in Berlijn. Vanwege corona vond de uitreiking online plaats. De onderscheidingen worden jaarlijks toegekend door het Duitse Gesellschaft für Pedagogik und Information (GPI).

Initiatiefnemer en bouwer Jan Deutekom van het Friesland College woonde de prijsuitreiking bij in Meppel, waar uitgeverij Boom Beroepsonderwijs is gevestigd. Boom brengt het programma al een aantal jaren op de markt.

Effectiever en sneller een taal leren

Deutekom is blij met de onderscheiding, omdat hij ervan overtuigd is dat de methode leerlingen van allerlei pluimage sneller en effectiever een taal bijbrengt. ,,Ik was docent Nederlands en dat vond ik hartstikke leuk, maar ik vroeg me steeds vaker af wat nu de effectiviteit van mijn lessen was.’’

De eerste lesmethode kwam in 2013 uit en inmiddels zijn er niet alleen modules voor Nederlands, maar ook voor moderne vreemde talen. Het programma wordt gebruikt in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Spanje.

Leerlingen werken met de online methode, DigLin MPV geheten, tegelijkertijd aan hun lees-, spreek-, luister- en schrijfvaardigheden. ,,Ze krijgen meteen feedback en daardoor zie je ook dat ze andere leerstrategieën ontwikkelen’’, aldus Deutekom.

Studenten van het Friesland College die een ICT-opleiding volgen worden betrokken bij de continue doorontwikkeling van het programma.

Rioolwater in sloot Havankpark door verkeerde aansluiting

In een sloot in het Leeuwarder Havankpark is rioolwater terechtgekomen. Een bedrijf uit Waalwijk doet binnenkort onderzoek in opdracht van de gemeente Leeuwarden.

Dat blijkt uit een brief die het bedrijf Rioolzorg heeft verspreid onder bewoners van de wijk. Het vermoeden bestaat dat rioolaan-sluitingen verkeerd zijn aangesloten waardoor wc-water via het hemelwaterriool in het oppervlaktewater is terechtgekomen.

Dit is gevaarlijk voor de gezondheid; op plekken waar fecaliën in het water zitten, is de concentratie campylobacter hoger, wat leidt tot een groter risico op maag-darmklachten.

De oorzaak van de verkeerde aansluiting is niet bekend; het kan gebeurd zijn tijdens de bouw van een woning, of door aanbouw- of verbouwwerk.

De gemeente wil in kaart brengen weke woningen verkeerd zijn aangesloten op het riool en heeft daarvoor Rioolzorg uit Waalwijk ingeschakeld. Dit bedrijf controleert met meetapparatuur of toestellen zoals toilet en wasmachine juist zijn aangesloten. Op basis van de bevindingen neemt de gemeente maatregelen om de aansluitingen te herstellen.

Volgens een medewerker van het bedrijf gaat het om zo’n honderd woningen die geïnspecteerd moeten worden. Dit gebeurt op 9 oktober. ,,De hoop en verwachting is om na de herfstvakantie meer duidelijkheid te hebben. Belangrijk daarbij is dat zoveel mogelijk bewoners van het Havankpark meewerken, zodat we ook tot de juiste conclusie kunnen komen’’, zegt een woordvoerster van de gemeente.

Heerenveense (21) deed mee met Whatsapp-fraude: ‘Ik ben dom geweest’

„Ik ben dom geweest, ik ben erin getrapt”, zei een 21-jarige vrouw uit Heerenveen vrijdag tegen politierechter Remco-Jan Maring. De vrouw had haar bankrekening ter beschikking gesteld van een Whatsapp-fraudeur. Het kostte haar zelfs haar studiefinanciering.

Via de chatsite Badoo en Snapchat was de vrouw in contact gekomen met een zekere Jay. Die maakte haar wijs dat ze snel geld kon verdienen als ze haar pinpas en bankrekening beschikbaar zou stellen. Van het bedrijf van de zus van Jay zou 12.000 euro op de rekening van de Heerenveense worden gestort. Ze mocht 60 procent zelf houden.

Een buitenkansje om snel uit de schulden te raken, dacht de vrouw. Ze ontmoette Jay en een kompaan op 23 september vorig jaar in de McDonald’s in Heerenveen. Ze droeg haar pas en pincode over en drie dagen later werd er geld op haar rekening gestort, dat ook meteen dezelfde dag eraf werd gehaald. Het ging om ruim 3000 euro.

Dat geld had Jay afgetroggeld van twee nietsvermoedende moeders die zogenaamd een appje hadden gekregen van hun dochters: ze hadden snel geld nodig. Lees hier verder.


En verder in het nieuws:

* Leeuwarder Max Blokzijl was de eerste terdoodveroordeelde na de oorlog: hij moest boeten voor zijn radiopraatjes

* Felicitaties van prins Constantijn en burgemeester Buma voor Hydraloop tijdens opening hoofdkantoor

* MCL wil als eerste Nederlandse ziekenhuis overschakelen op aardwarmte

* Hengstenkeuring gaat door: andere locatie, andere datum en geen publiek

* Langslepende burenruzie Parrega loopt uit de hand: man (73) slaat buren met hark

* Drachtster (27) aangehouden in verband met gevonden tas met vuurwapens

Tip van de redactie:

* Elske DeWall zingt met baby, en orkest

* SC Heerenveen-trainer Johnny Jansen: ‘We moeten wel realistisch blijven’

*

*