LC dagoverzicht - 25 augustus | Nordwin College in shock na dierenleed, zomerstorm trekt over Friesland

Bij het Nordwin College in Buitenpost zijn dieren mishandeld en gedood. De school is in shock na de ontdekking. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Nordwin College in shock na ernstig dierenleed

Een cavia met een gebroken rug, uitgetrokken veren bij kippen en duiven, een uitgerukte poot, een geit met touw om zijn kop. Het Nordwin College begon de tweede week in shock.

 

Zomerstorm Francis trekt vannacht over Friesland: windstoten op orkaankracht

Met windstoten tot 120 kilometer per uur (windkracht 12) waait er in de nacht van dinsdag op woensdag een fikse zomerstorm over Friesland. De wind neemt in de loop van de middag in kracht toe en bereikt het maximum in de nacht. Langs de kust kan het hard waaien met een gemiddelde van windkracht 8 of 9 met uitschieters naar 11 of 12 (orkaankracht). Landinwaarts blijft het bij windkracht 7.

De Veiligheidsregio raadt aan om bij stormen van deze kracht thuis te blijven, ramen en deuren dicht te houden en de auto op een veilige plek te zetten. Het is verstandig om losliggende objecten in de tuin op te ruimen.

Bij stormschade kan je 112 bellen bij instortingsgevaar, losgeraakte gevelplaten en bomen die over de weg vallen. Bomen die omliggen in de berm kan je melden bij de gemeente. De veiligheidsregio waarschuwt niet al tijdens de storm te beginnen met repareren of opruimen als dat niet noodzakelijk is.

Lees hier vijf tips om (zoveel mogelijk) schadevrij de zomerstorm door te komen

Doeksen schrapt afvaarten sneldienst Vlieland vanwege weersverwachtingen

Vanwege de verwachte weersomstandigheden vervallen dinsdag en woensdag de afvaarten van de sneldienst van en naar Vlieland, meldt rederij Doeksen.

Dinsdag gaat het om de boot van Harlingen naar Vlieland van 17.30 uur, die van Terschelling naar Vlieland van 18.40 uur en van Vlieland naar Harlingen van 19.30 uur. Woensdag gaat het om twee keer de boot van Harlingen naar Vlieland, twee keer de boot van Terschelling naar Vlieland, een keer de boot van Vlieland naar Terschelling en één keer de boot van Vlieland naar Harlingen.

Buurtbussen nog niet de weg op

De buurtbussen in Friesland blijven nog zeker een paar weken in de garage staan. Plannen om de kleine personenbusjes coronaproof te maken, zijn afgekeurd. In de provincie rijden normaliter busjes op zes lijnen, als verlengstuk van de stoptrein tussen Sneek en Stavoren en rondom het treinstation Wolvega en busstation Appelscha. Begin maart werden de busjes van de weg gehaald. Lees hier verder.

Twee verdachten aangehouden voor Teslabranden Joure

De politie heeft twee nieuwe verdachten voor de Teslabranden in Joure aangehouden. Het gaat om een 55-jarige inwoner van de gemeente Tytsjerksteradiel en een 38-jarige inwoner van De Fryske Marren. De politie onderzoekt hun betrokkenheid. Lees hier verder.

Brandstichter coniferenhaag wil geen hulp

Een inwoner van Harkema (21) die in de nacht van 8 februari aan de Noorderhof in Drachten een coniferenhaag in brand stak, is dinsdag veroordeeld tot twee jaar cel. Volgens de Leeuwarder rechtbank had de brand kunnen overslaan naar een woning waarvan de bewoonster lag te slapen. De vrouw werd door een oplettende buurvrouw gewekt. De Harkemaster was met een paar vrienden op pad. ,,Dit is een mooie heg, die is goed brandbaar”, had hij gezegd voor hij kruipolie op de haag spoot en er een aansteker bij hield. De brand werd geblust door omstanders. Lees hier verder.

Wagenborg stopt met watertaxi naar Ameland en Schiermonnikoog

Wagenborg Passagiersdiensten stopt met ingang van 1 september met de inzet van watertaxi’s op de trajecten Ameland-Holwerd en Schiermonnikoog-Lauwersoog.

Volgens de rederij is als gevolg van het in de vaart nemen van de sneldiensten de vraag voor de watertaxi’s teruggelopen. Voor reizigers die snel van en naar de eilanden willen, vormen de sneldienst een goed alternatief, aldus Wagenborg.

Het aantal afvaarten van de sneldiensten wordt de komende jaren op beide trajecten nog uitgebreid. De sneldiensten zetten passagiers in 20 minuten over.

In 2021 officiële Elfstedentocht op de mountainbike; Bolsward start- en finishplaats

Bolsward is al jaren start- en finishplaats voor de Elfstedentochten op de fiets en step, maar volgend jaar komt daar ook de variant op de mountainbike bij.

De exacte route wordt nog uitgewerkt, maar in twee dagen worden alle elf steden aangedaan over veelal onverharde paden in het Friese landschap. Op de eerste dag zullen de fietsers de noordelijke lus afleggen en de tweede dag gaan de deelnemers langs de steden in de zuidwesthoek. Lees hier verder.

SC Heerenveen geeft Ejuke toestemming om te praten met CSKA Moskou

SC Heerenveen heeft Chidera Ejuke toestemming gegeven om te praten met CSKA Moskou. Naar verwachting wordt de transfer op korte termijn afgerond. SC Heerenveen ontvangt een bedrag van naar verluidt 12 miljoen euro voor de Nigeriaanse vleugelaanvaller, die een jaar geleden voor een kleine 2 miljoen euro werd overgenomen van de Noorse club Valerenga.

Voor Heerenveen betekent het een absolute toptransfer. Ejuke wordt na Afonso Alves en Miralem Sujelmani, die jaren geleden voor respectievelijk 17 en 16,25 miljoen euro werden verkocht, de duurste uitgaande transfer uit de clubgeschiedenis. Het vertrek van de vleugelspits is een sportieve aderlating voor de club maar geeft technisch manager Gerry Hamstra ook ruimte om de selectie op meerdere plekken versterken.

De selectie reist deze week af naar De Lutte voor een trainingskamp. Ejuke sluit daar niet bij aan.

Kijk terug: LC Live vanuit Abe Lenstra-stadion met Gerry Hamstra, technisch manager SC Heerenveen

De uitzending van LC Live kwam dinsdadg vanuit het Abe Lenstra-stadion waar verslaggevers Symen Bosma en Sander de Vries in gesprek gaan met Gerry Hamstra, de technisch manager van SC Heerenveen.

SC Heerenveen zat de laatste weken aardig in zak en as. Hamstra mocht nauwelijks geld uitgeven, omdat de club financieel alle zeilen moest bijzetten. Het gevolg: een te krappe selectie, die alle oefenduels tot nu toe verloor.

Gaat met de aanstaande transfer van Chidera Ejuke de zon weer schijnen in het Abe Lenstra-stadion? En hoe is het om een voetbalclub technisch door de coronacrisis te loodsen? We spraken er dinsdag over in een nieuwe aflevering van LC Live.

BOA’s Smallingerland krijgen vanaf september bodycam

De proef in Smallingerland waarbij gemeentelijke handhavers (BOA’s) worden uitgerust met bodycams start op 4 september. Drie maanden lang wordt bekeken of de draagbare camera’s bijdragen aan de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de opsporingsambtenaren. Na afloop van de pilot besluit de gemeente of de bodycams definitief blijven.

Smallingerland maakte al in mei bekend met de proef mee te willen doen. Burgemeester Jan Rijpstra zei toen dat alleen al in 2018 in zeven gevallen boa’s te maken kregen met fysiek geweld. Lees hier verder.

Rechtbank verlengt voorarrest van Drachtster die agent neerstak

De Leeuwarder rechtbank heeft dinsdag het voorarrest verlengd van de Drachtster (53) die op 1 maart in zijn woning aan de Nachtegaalstraat een agent neerstak. Het verzoek van advocate Dieuwke van den Broek om de voorlopige hechtenis van haar cliënt te schorsen werd afgewezen. Lees hier verder.

Scheepsbouw Woudsend B.V. bouwt nieuwe reddingboten voor KNRM

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) laat acht nieuwe reddingboten bouwen door Scheepsbouw Woudsend B.V. en Orm de Waart van Habbeké Shipyard. De twee werven bouwen en onderhouden al jarenlang reddingboten voor de KNRM. De komende vijf jaar zullen de boten worden gemaakt, de eerste boot wordt in 2021 opgeleverd. Deze zal de functie krijgen van reserveboot en vanaf 2022 worden ingezet op reddingstations waarvan de reddingboot in groot onderhoud is. De thuishavens van de volgende zeven boten worden begin 2021 bekend gemaakt.

Er wordt 9,5 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van de boten, bekostigd uit verschillende nalatenschappen en bijdragen van donateurs van de KNRM. De acht boten krijgen de klassenaam ‘Van Wijk’, traditiegetrouw genoemd naar de erflater, die geld naliet voor de bouw van de eerste boot van de serie. Het is een doorontwikkeling op de 11 meter lange Valentijn-klasse, ontworpen in 1990.

Kritisch rapport over Leeuwarder festivalbeleid: ‘Het doel heiligde de middelen’

Het doel heiligde de middelen. Zo reageert Gijs Jacobse van Gemeentebelangen op het rapport van de Rekenkamer. Gemeentebelangen nam het initiatief tot het onderzoek.

Lees ook | Rekenkamer: Leeuwarden leed aan tunnelvisie bij vergunningen festivals Groene Ster

,,We kunnen niet anders dan concluderen dat onze zorgen terecht waren. De gemeente negeerde rechterlijke uitspraken uit het verleden bij nieuwe ontheffingen en deed er veel aan om beroep- en bezwaarmogelijkheden te belemmeren. Het lijkt of voor de gemeente het spreekwoord ‘het doel heiligt de middelen’ leidend was.” Aldus Gijs Jacobse. De fractievoorzitter van Gemeentebelangen zegt uit te zien naar de reactie van het college op het rapport. Lees hier verder.

Veel minder gasten bij toeristische accommodaties, maar in Friesland was de daling het minst

De verblijfsrecreatie is na het recordjaar 2019 hard geraakt door de coronacrisis. Toeristische accommodaties ontvingen in het tweede kwartaal van dit jaar veel minder gasten dan een jaar geleden. Lees hier verder.

En verder in het nieuws:

* ‘Meer onderzoek nodig naar zorg en geldstromen bij Aventura’

* Schuldhulproute: steeds meer hulpvragen over geldproblemen

* Bloedbank: helft besmette donoren dacht zelf niet aan corona

* Lage besmettingscijfers onder ouderen: ze beschermen zichzelf tegen corona

Tip van de redactie:

* Corona treft kaarsenhandel Swaziland: Wereldwinkel helpt

* Kijkt Schouten uit naar het einde van dit ministerschap?