LC dagoverzicht - 24 september | Verdachte steekpartij Leeuwarden naar Pieter Baan Centrum

De plek waar het steekincident plaatsvond, bij het station in Leeuwarden. FOTO ANTON KAPPERS

De Iraniër die ervan verdacht wordt deze zomer bij het treinstation in Leeuwarden de 64-jarige Sadegh Zarza te hebben neergestoken, wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC). Donderdag verscheen de verdachte (38) voor de rechtbank in Leeuwarden. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van een poging tot moord. Hij heeft bekend bij de politie, maar ontkende bij de eerste inleidende zitting in de rechtbank. ,,Ik heb meneer niet met een mes neergestoken’‘, zei hij. Op verzoek van het Openbaar Ministerie wordt de verdachte in het PBC psychisch onderzocht. Mogelijk kampt hij met mentale problemen, denkt ook zijn advocaat Peter Bonthuis. Het slachtoffer werd 19 juni meerdere keren met een mes geraakt, in zijn hoofd, hals, borst en buik. Zarza zat op dat moment in zijn auto, die geparkeerd stond voor het station. Hij raakte zwaargewond. Lees hier verder.

Bekijk het aantal inbraken in jouw gemeente

De afgelopen maanden, van maart tot en met augustus, waren er fors minder inbraken in Friesland. Dat concludeert vergelijkingssite Independer op basis van politiecijfers.

Er werden in totaal 541 inbraken geregistreerd, sinds de uitbraak van het coronavirus in maart. Dat is een afname van 18,9 procent ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Independer analyseerde het aantal inbraken in woningen en bijgebouwen zoals schuurtjes.

De meeste inbraken binnen de provincie vonden plaats in Leeuwarden (233), Heerenveen (55) en Súdwest-Fryslân (48). Op de Waddeneilanden komt inbraak nauwelijks voor.

Een opvallende statistiek is dat er in de gemeente Weststellingwerf veel minder is ingebroken. Het aantal daalde met bijna driekwart van 34 naar 9. In Smallingerland steeg het aantal inbraken juist van 33 naar 41. Lees hier verder.

Uitzetting Russisch gezin uit azc Sneek afgeblazen

De uitzetting naar Finland van Valeria Tomson en haar kinderen Maksim en Viktoria uit het asielzoekerscentrum in Sneek is op de valreep afgeblazen.

De stichting LGBT Asylum Support kwam op voor Tomson, die in Sneek samenleeft met Ulyana Ratnikova. Begin juli vierden de vrouwen aan de voet van de Waterpoort een geënsceneerd huwelijk, om te laten zien dat zij een duurzame relatie hebben, iets waaraan de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) twijfelde.

Tomson dreigde donderdag te worden teruggestuurd naar Finland. Omdat zij met haar kinderen via dat land naar Nederland vluchtte, zou ze volgens de Dublin-procedure daar haar asielprocedure moeten doorlopen. De vrouwen zeggen dat zij in Rusland in de problemen kwamen toen ze wilden gaan samenwonen.

LGBT Asylum Support vindt dat Tomson en Ratnikova als gezin moeten worden beoordeeld en begon een online-petitie voor hen en schreef bewindslieden aan. Maandag berichtte de Raad van State dat het hoger beroep dat Tomson had aangetekend tegen het niet in behandeling nemen van haar asielverzoek gegrond is. De aanvraag van de vrouwen en de kinderen kan daarmee in Nederland worden behandeld.

Ineens veel patiënten met coronaverdenking in Friese ziekenhuizen

Het aantal patiënten met verdenking van Covid-19 loopt ineens hard op in de Friese ziekenhuizen. Donderdagochtend lagen er volgens het Regionaal Orgaan Acute Zorg Noord-Nederland veertien patiënten, van wie een op de intensive care.

Hoeveel van deze patiënten daadwerkelijk Covid-19 hebben, is niet bekend. De ziekenhuizen monitoren alleen de bezetting van geïsoleerde bedden in verband met besmetting met het coronavirus of een vermoeden daarvan.

Woordvoerder Frits Mostert kan namens de ziekenhuizen wel melden dat er niet enkel sprake is van verdenkingen, maar wel degelijk ook van bewezen Covid-patiënten. Dit is nog niet terug te zien in de cijfers van GGD Fryslân, daar zijn sinds de zomergolf drie ziekenhuisopnames gemeld.

Het gaat om patiënten uit de eigen regio, zegt Mostert. Woensdag is de opname van patiënten in andere regio’s weer in gang gezet door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, maar daar zijn de Friese ziekenhuizen nog niet bij betrokken, meldt hij.

Het hoge aantal opgenomen patiënten met Covid-verdenking (een momentopname) in Friesland is opvallend. In de Drentse ziekenhuizen liggen maar vijf van zulke patiënten en in de Groningse ziekenhuizen slechts twee. Van de regio Groningen is het risico-niveau vanwege toenemende besmettingen woensdag verhoogd van waakzaam naar zorgelijk.

GGD Fryslân verhoogt testcapaciteit naar 1000 per dag

GGD Fryslân verhoogt de testcapaciteit van 800 naar 1000 tests per dag. Dat gaat vrijdag (morgen) in. Het is broodnodig, want de drie testlocaties konden geen nieuwe afspraken inplannen.

In Leeuwarden, Drachten en IJlst was geen afspraak te maken. Alleen zondag in Groningen was er nog plaats voor een test voor mensen zonder voorrang. Ook online viel in Friesland geen testafspraak te maken.

,,De groep mensen met voorrang - zorgpersoneel en leraren - is groter dan we dachten’‘, zegt GGD-woordvoerder Marcel de Jong. ,,We hadden ingeschat dat er 130 per dag zich zouden melden. Dat zijn er nu 170. Alleen we reserveerden tijd voor 130. Dan kijk je even of de drukte aanhoudt of dat het alleen op de eerste dag gebeurt.’‘ De Jong zegt dat GGD opnieuw een inschatting heeft gemaakt en de locaties weer zal opendoen. ,,We waren even terughoudend met het openstellen.’‘ Lees hier verder.

Corona slaat toe bij SC Cambuur, zelfs duel met Jong FC Utrecht in gevaar

Het coronavirus raakt SC Cambuur hard: twee vaste waarden – naar verluidt Robert Mühren en Erik Schouten – zitten in thuisquarantaine. Het is de vraag of het duel met Jong FC Utrecht doorgaat.

Cambuur maakte gisteren bekend dat twee spelers van het eerste elftal deze week thuis moeten blijven door een positieve test in huiselijke kring. Namen noemde de club niet. Duidelijk is echter dat, naast de ‘gewone’ geblesseerden, zowel aanvoerder Schouten als topscorer Mühren de afgelopen dagen ontbrak op de training. Uitgerekend twee sterkhouders dus. Van een positieve test is (nog) geen sprake.

LC-clubwatcher Gerard bos vertelt in de video over de krappe selectie van de Leeuwarders.

Bewoners De Noorderbrug geschrokken van brand: ‘Het heeft veel impact gehad’

Een klein deel van de 72 bewoners van zorginstelling De Noorderbrug in Leeuwarden is donderdagochtend geëvacueerd. Aanleiding was een uitslaande brand naast een appartement op de vierde verdieping, die vrij snel was geblust.

De brand ontstond op het balkon bij een technische ruimte, zegt brandweerwoordvoerder Jan-Willem Zwart. ,,Dan moet je denken aan een schacht waar kabels liggen.’‘ De politie doet onderzoek naar de oorzaak.

In De Noorderbrug wonen met name mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Er zijn ook enkele bewoners met meervoudige handicaps. Dat was ook de reden dat de Veiligheidsregio Fryslân fors opschaalde.

,,De bewoners hebben allemaal een zorgindicatie. Als er brand bij een zorginstelling is, zetten wij zwaar in’‘, aldus Zwart. Er werd opgeschaald naar GRIP1. ,,Dan ga je kijken waar je het meeste van nodig hebt. Bij een demonstratie in de stad kies je dan voor meer politie-inzet. Nu voor meer ambulances.’‘

Er raakte niemand gewond. De meeste bewoners konden in de loop van de ochtend terug naar hun appartement, meldt woordvoerder Sylvia Sanders van De Noorderbrug.

En verder in het nieuws:

* Rechtbank: ‘SC Heerenveen-supporters die Fortuna-fan aanvielen hebben club een slechte dienst bewezen’

* Cambuur wil nog een middenvelder of verdediger halen

* Vandalen houden huis in moestuinen Harlingen, kunsttegeltjes vernield

* Friese coronatestlocaties tot en met maandag volgeboekt, mogelijk ontstaat eerder ruimte

* Grote schoonmaakactie Skjin Wetter in zes Friese gemeenten

* Politiek debat over festivalrapport uitgesteld

* Erocentrum ‘t Hofje in Leeuwarden te koop via Marktplaats

Tip van de redactie:

* Jan Terlouw: ‘Corona is vlaagje, opwarming aarde is storm’

* De Ald Skoalle van Húns was het dorp jarenlang een doorn in het oog, nu is het een aantrekkelijk podium

* Gisèle Omurungi kwam als 22-jarige vanuit Rwanda in Nederland: ‘Ik heb me hier nooit een vreemdeling gevoeld’


Nieuws

menu