LC dagoverzicht - 23 september | Leeuwarden en Drachten bij zwaarst getroffen winkelgebieden: 'Het verbaast me'

Het centrum van Drachten. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Drachten en Leeuwarden staan in de top 10 van winkelgebieden die het meest getroffen zijn door de coronacrisis. Dat meldt onderzoeksbureau Locatus na een beoordeling van bijna 2500 winkelgebieden in Nederland. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Onderzoeksbureau Locatus beoordeelde bijna 2500 winkelgebieden in Nederland. In dat onderzoek komen Drachten en Leeuwarden bijzonder slecht uit de bus, ze schopten het tot de top 10 van meest getroffen winkelgebieden van Nederland. Andere getroffen winkelgebieden zijn Maastricht, Zwolle, Enschede, Arnhem, ’s Hertogenbosch, Tilburg, Roermond en Goes.

Locatus stelt dat de middelgrote binnensteden zwaarder getroffen zijn door corona. Het zijn steden waar normaal gesproken relatief veel toeristen op afkomen en die een groot regionaal verzorgingsgebied kennen, met daardoor ook flink wat bezoek van buiten. De steden kennen een groot aanbod van horeca en mode (kleding en schoenen), branches die het extra moeilijk hebben door corona.

Daar wringt ook voor Leeuwarden de schoen, meldt Gertjan Slob, directeur onderzoek van Locatus. „Leeuwarden kent bijzonder veel kleding- en modezaken, die zijn gevoelig voor recessie en zijn makkelijk inwisselbaar door het internet. En door corona gaan mensen er minder opuit voor bijvoorbeeld feestjes, waarvoor ze nieuwe kleding kopen.” Lees hier verder .

Politie lost waarschuwingsschot bij woningoverval in Heerenveen

Bij een woningoverval aan de Melchior de Grotestraat in Heerenveen heeft de politie woensdagmiddag een waarschuwingsschot gelost.

Rond 15:00 uur kreeg de politie een melding van de overval. Bij aankomst zagen agenten inderdaad een verdachte situatie.

Tijdens de aanhouding van een persoon zag een agent zich genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen. De persoon is inmiddels aangehouden.

De politie doet onderzoek naar het incident.

‘Oh wat spannend, ik doe hier gewoon mee aan de Elfstedentocht’

Een bont gezelschap van 35 mensen met allerhande uiteenlopende beperkingen is begonnen aan de eerste editie van de Onbeperkte Elfstedentocht. Die voert in vijf etappen van Leeuwarden naar Leeuwarden. ,,Ik wil laten zien dat mensen met een beperking toch ver kunnen komen”, zegt Hamke Meijer (58). De Heerenvener ziet de Onbeperkte Elfstedentocht als een unieke kans om de tocht der tochten te volbrengen. ,,Meestal zijn die voor mensen die gezond zijn.”

Raad van Europa: ‘Meer Fries in onderwijs en in de rechtszaal’

Het Comité van Ministers van de Raad van Europa raadt het rijk aan om aan te sturen op meer Fries in het onderwijs en in de rechtbank. Het Comité doet dit op basis van een rapport van het Comité van Experts dat waakt over naleving van het Europese Handvest voor regionale en minderheidstalen.

Het Comité bestaat uit alle ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Europese Unie en vertegenwoordigt de Europese regeringen.

De ministers onderstrepen dat zowel het rijk als de provincie een rol hebben in het reilen en zeilen van het Fries. De provincie speelt hierin een leidende rol met een langetermijnvisie voor het Fries.

Vooral de tekortkomingen in het Fries op basisscholen en in het voortgezet onderwijs, het Fries in de rechtszaal en bij bijvoorbeeld de politie baren het Comité zorgen.

Machinefabriek Van der Ploeg in Leeuwarden is failliet verklaard

Machinefabriek Van der Ploeg is op eigen verzoek door de Leeuwarder rechtbank failliet verklaard. Er werkten na een reorganisatie vorig jaar nog 52 mensen. Het personeel is dinsdag in de kantine geïnformeerd. ,,Men was verrast’’, zegt vakbondsbestuurder Jan Kampherbeek (CNV). ,,Er is wel iets minder werk, maar ook weer niet zo heel veel minder.’’ Van der Ploeg is een vooraanstaand bedrijf met een lange geschiedenis die teruggaat tot 1841. De fabriek werkt voor opdrachtgevers die zware eisen stellen, zoals Defensie, bedrijven in de offshore en de zware industrie. Lees hier verder.

Oi oi como cê tá? Lied van zesjarige Vienna uit Leeuwarden populair in Brazilië

Het nummer Muito Linda van de zesjarige Vienna uit Leeuwarden is deze maand al 250.000 keer bekeken op YouTube en wordt dagelijks gedraaid op de Braziliaanse radio. Haar vader Carlos Hogendorp is trots, maar ook voorzichtig. ,,Het belangrijkste is dat ze het zelf leuk blijft vinden.”

Oi oi como cê tá? Ola, nao falar Português. Muito linda, vocé muito linda. Deze drie Portugese zinnen, uit de mond van Vienna uit Leeuwarden , waren deze maand op meerdere Braziliaanse radiostations te horen.

,,Wat ze zingt is: oi, oi, hoe gaat het met jou? Ik praat geen Portugees, maar ik weet wel dat je heel mooi bent”, vertelt haar vader Carlos Hogendorp. ,,Het begon eigenlijk als een grapje. Vienna haar oom wilde graag een liedje produceren met een paar Portugese woorden op een deuntje dat blijft hangen. Dat is wel gelukt.” Lees hier verder.


En verder in het nieuws:

* Elke avond vier agenten in touw in centrum Drachten tegen ‘intimiderende’ jongeren

* WoonFriesland knapt huurhuizen op en brengt bewoners vijf weken onder in compleet ingerichte woningen

* Dertien Friese cultuur- en natuurprojecten krijgen geld van Prins Bernhard Cultuurfonds

* Grotere terrassen mogen in Súdwest-Fryslân de hele winter nog blijven

* Motip Wolvega verliest rechtszaak om explosiegevaar

Tip van de redactie:

* Frank en Rogier verbouwden b&b in Jonkerslân: ‘We hopen dat gasten zich nu fijner voelen bij ons’

* Waarom de ‘botte bijl’ van de coronamaatregelen volgens deze hoogleraar is uitgewerkt

* Oosterlittens had 35 jaar geleden een opvallende shirtreclame: Meer sex met Durex (en dat leverde twaalf condooms op)

Nieuws

menu