LC dagoverzicht - 23 oktober | Strenge maatregelen lijken effect te hebben in Friesland maar is het genoeg voor de lange termijn?

FOTO ANP /SEM VAN DER WAL

De strengere maatregelen lijken in Friesland een eerste effect te hebben. Voor het eerst sinds de tweede golf - in zeven weken - is het wekelijkse aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus afgenomen. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vorige week werden in totaal 1051 inwoners van Friesland positief getest. Dat zijn er ruim honderd minder dan een week eerder. Al duiken er ook nog steeds grote clusters van besmettingen op. Zo raakten afgelopen dagen 14 van de 93 bewoners en 3 medewerkers van De Hofwijck in Leeuwarden besmet.

Het aantal bij GGD Fryslân gemelde ziekenhuisopnamen en overledenen als gevolg van Covid-19 neemt wel toe. Vorige week werden volgens de gegevens van het RIVM veertien Friezen opgenomen in een ziekenhuis, bijna de helft meer dan de week ervoor, en bijna drie keer zoveel als twee weken eerder. Het aantal gemelde overledenen is de afgelopen weken verdubbeld van 1 naar 2 en van 2 naar 4 in de voorbije week. Dit zijn voorspelbare na-ijl-effecten. Het effect van maatregelen is pas later terug te zien in de ziekenhuisopnames. Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

Ook al is het effect nog niet direct te zien, het Red Team heeft alvast gepleit voor een strenge en korte lockdown in Nederland. Het Red Team is een groep wetenschappers die gevraagd en ongevraagd advies geeft over de bestrijding van de coronacrisis. Volgens het Red Team probeert de overheid met de huidige coronastrategie een balans te vinden tussen ,,een open samenleving en het minimaliseren van gezondheidsschade’‘, maar is dat bijna niet te doen. ,,Het risico ervan is dat Nederland slachtoffer wordt van een jojo-effect van verwerven en inleveren van vrijheden, met als dieptepunt terugkerende lockdowns’‘, stellen de wetenschappers in hun advies.

Het kabinet zou moeten inzetten op effectief indammen van het coronavirus, naar voorbeeld van buurlanden die daar succesvol in blijken, zoals Denemarken en Duitsland, vindt het team. Dat houdt in dat er beter zicht komt op hoe het virus zich verspreidt, bijvoorbeeld bij een uitbraak. Daarvoor moeten de testcapaciteit en het bron- en contactonderzoek dat volgt op een besmetting volgens de wetenschappers wel op orde zijn.

GGD Fryslân meldde vrijdag dat de situatie in Friesland zorgelijk blijft, omdat het bron- en contactonderzoek met zulke hoge aantallen besmettingen niet op een normale manier mogelijk is. ,,Het testen bij klachten blijft van groot belang en kan nu sneller, doordat er vrijwel geen wachttijd is bij de teststraten’‘, aldus de GGD. ,,Wie zich voor een test meldt, kan binnen een etmaal terecht op de testlocaties in Drachten, Leeuwarden of IJlst.’‘

In Friesland hebben de afgelopen week 10.117 mensen zich bij de GGD laten testen. Dat zijn er 749 meer dan vorige week. Volgende week opent de vierde testlocatie, in Kollum. Er zijn plannen voor een vijfde , in Heerenveen of daar in de omgeving.

In de rechtbank stond gisteren een 21-jarige man uit De Westereen terecht. Terwijl hij als een chique dandy in dure hotels in het buitenland verbleef en zijn geld vergokte in casino’s, bestookte de Westereender onwetende burgers met nep-aanmaningen van nep-gerechtsdeurwaarders, probeerde hij ziekenhuizen af te persen en legde hij meldkamers plat door een tsunami aan telefoontjes op ze af te sturen.

Ondanks zijn jonge leeftijd is de man niet onbekend met oplichting en fraude. Op zijn zestiende werd hij al veroordeeld in een soortgelijke zaak. Hij stal toen onder meer 21.000 euro van de rekening van zijn oma. De officier van justitie zou het liefst zien dat de rechtbank de man voor psychische observatie naar het Pieter Baan Centrum (PBC) stuurt. Maar dat ziet de verdachte zelf niet zitten. Hij wil vooral de kans om zijn leven te beteren.

Cambuur neemt het vanavond op tegen Roda JC. Voor trainer Henk de Jong is de opstelling nog een hele puzzel want verschillende spelers kampen met kleine pijntjes. Het biedt perspectief voor onder meer Brett Minnema. De jonge doelman uit Workum is in de door blessures bij concurrenten in de hiërarchie gestegen naar de plek van eerste reserve.

En verder in het nieuws:

* De beste smoes om een inbraak te verdoezelen? Doe net alsof je een boekje leest in het klaslokaal van groep 1 en 2 .

* Werknemers van verschillende supermarktketens, waaronder Albert Heijn, Jumbo en Lidl, hebben zich verenigd in protest tegen hun werkgevers .

* Een consortium van 37 bedrijven krijgt voor de ontwikkeling van een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) vier miljoen euro subsidie van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

* De afgelasting van de Invitation Cup in Heerenveen heeft vooralsnog geen gevolgen voor de NK langebaan die een week later op het programma staat.

* In Leeuwarden was de afgelopen weken regelmatig illegaal vuurwerk te horen. Voor de politie reden om een onderzoek in te stellen. Dat leidde tot de aanhouding van drie verdachten.

Tip van de redactie:

* Iets voor een ander betekenen, dat was de rode draad in het leven van Frans Folkert Rijpstra uit Heerenveen. Op 1 oktober overleed hij op 95-jarige leeftijd. In In Memoriam een terugblik op zijn leven.

* Schuldhulpverlener Petra Koppe heeft het door de coronacrisis drukker dan ooit. De onzekerheid door de pandemie stort mensen met schulden nog dieper in de problemen. Zij probeert hen met slimme oplossingen weer lucht te geven.

* De gemeente Waadhoeke krijgt er flink van langs van de provincie. Bij een conflict over een bosperceel in Tzumarrum stelde de gemeente zich niet zo neutraal op als van haar verwacht mocht worden.

Tot slot nog even dit: De komende tijd experimenteren we met de vorm en inhoud van het dagoverzicht. Zo hopen we deze rubriek nog meer aan te laten sluiten op de wensen van u, de lezer. Om daar inzicht in te krijgen, vragen we u om onderstaande enquête in te vullen. Alvast bedankt.

Nieuws

menu