LC dagoverzicht - 23 november | Tientallen besmettingen in zorginstelling Appelscha en politie treft illegaal vuurwerk aan in boerderij bij Tzum

In totaal 37 bewoners en 19 medewerkers van zorginstelling OlmenEs in Appelscha zijn besmet met het coronavirus.

In totaal 37 bewoners en 19 medewerkers van zorginstelling OlmenEs in Appelscha zijn besmet met het coronavirus. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

OlmenEs geschrokken van corona-uitbraak: 37 bewoners en 19 medewerkers positief getest

Het draaiboek lag al maanden klaar en moest in allerijl uit de kast worden gehaald. Bij de gemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking is het coronavirus wijdverspreid.

Anderhalve week geleden kreeg een bewoner milde klachten. Deze is daarop direct getest. Eerst via een sneltest, daarna bij de GGD. Beide keren bleek de bewoner positief te zijn. ,,Dan gaan alle alarmbellen af’’, zegt woordvoerster Tamara Klokker. Meer mensen kregen klachten en na een aantal nieuwe tests bleek dat nog eens elf bewoners waren besmet. Vrijdag werd uiteindelijk iedereen getest en dat leverde nog 25 besmettingen op. ,, Niet iedere bewoner kan namelijk kenbaar maken of hij of zij ergens last van heeft .’’

Grote hoeveelheden illegaal vuurwerk gevonden

Bij een grootschalige politieactie in de gemeente Waadhoeke zijn maandag drie verdachten aangehouden. Ze zouden handelen in illegaal vuurwerk. Naar aanleiding van een anonieme melding kreeg de politie drie locaties door waar mogelijk gehandeld zou worden in illegaal vuurwerk. Zo kwam de politie de verdachten op het spoor. In een boerderij nabij Tzum werden vervolgens dozen vol met professioneel en zwaar vuurwerk aangetroffen.

122 nieuwe besmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde maandag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 122 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Zondag werden 91 besmettingen gemeld. het hoogste aantal was te vinden in Ooststellingwerf (31). Dat is direct te linken aan de grote uitbraak bij zorginstelling  OlmenEs in Appelscha . Er is een sterfgeval gemeld bij het RIVM. Het totaal staat nu op 122.

Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

Moet ik bang zijn voor bijwerkingen?

Prik in de arm en klaar? De een zegt niet te kunnen wachten tot het coronavaccin er is, de ander is argwanend en heeft vrees voor bijwerkingen. Hoe zit het nou precies? Dit artikel helpt je .

Beeld van stabij uit Rengerspark in stukken teruggevonden

Het bronzen beeld van een stabij, dat vorige week gestolen was, is in stukken teruggevonden bij een ijzerboer. Bekeken wordt of het hersteld kan worden. ,,Het beeld is in stukken gezaagd en verkocht aan een oud-ijzerboer’’, vertelt Jan Anton Koers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen. Die vereniging schonk het beeld aan Leeuwarden ter gelegenheid van de veertigste verjaardag. De politie had hem gebeld om te vertellen dat het teruggevonden was. ,,Bekenden van de politie hadden het gedaan’’, weet Koers nu. ,,Ze hebben er een paar euro voor gekregen. Schandalig eigenlijk .’’

Fries Museum voegt bijzondere fibula toe aan collectie

Het Fries Museum heeft de vergulde Domburgfibula uit de zevende eeuw toegevoegd aan de collectie. De fibula werd eerder dit jaar met behulp van een metaaldetector gevonden in de omgeving van Swichum door Leeuwarder amateur-archeoloog Robbert Velt. Uit onderzoek bleek dat het ging om een Domburgfibula, die vooral in het Nederlandse kustgebied en het centrale rivierengebied voorkwamen in de zesde en zevende eeuw .

Boete voor Douwe Bob

Zanger Douwe Bob heeft een boete van 1000 euro gekregen voor een illegaal optreden dat hij in juni op Terschelling gaf. Hij krijgt de boete vanwege het overtreden van de coronamaatregelen die toen golden. Een woordvoerder van het OM bevestigt dat Douwe Bob Posthuma, zoals de 27-jarige artiest voluit heet, een beschikking toegestuurd heeft gekregen. Op 15 juni had Douwe Bob een optreden op Terschelling gepland, maar dat werd vanwege de coronamaatregelen die toen golden door de gemeente verboden. Hij besloot het concert te cancelen, maar gaf aan het eind van de middag toch een optreden, bij het duinmeertje van Hee.

Verder in het nieuws:

* Tegen een 51-jarige militair uit Sneek is bij de militaire rechtbank in Arnhem een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist. De man moest zich verantwoorden voor mishandeling en bedreiging van zijn vrouw en twee dochters .

* Op de scheepswerf van SRF Shipbuilding in Harlingen wordt begin februari het startschot gegeven voor de bouw van het zeilvlot Sterke Yerke IV . Met het vlot wil de stichting Sterke Yerke aandacht vragen voor de plastic soep-problematiek.

* Een minderjarige jongen uit Heerenveen is vorige week aangehouden nadat agenten op zijn slaapkamer 720 nitraten en 9 zogenoemde cobra’s type 6 vonden.

* Dierenrechtenorganisatie Animal Rights wil dat FrieslandCampina stopt met het zogenoemde ‘ Schoolmelkprogramma ’, waar het bedrijf deze maand mee is begonnen.

Tip van de redactie:

* De 22-jarige geboren vrachtwagenchauffeur Rick Schuurmans (1997-2020) kwam bij een ernstig ongeval op de A6 bij Sint Nicolaasga om het leven. De stoere Schuurman wist zijn hele leven dat hij vrachtwagenchauffeur zou worden .

* Prik in de arm en klaar? De een zegt niet te kunnen wachten tot het coronavaccin er is, de ander is argwanend en heeft vrees voor bijwerkingen. Hoe zit het nou precies? Dit artikel helpt je .

* Dat hij en zijn maat eind juni twee schildersladders hadden weggenomen, moest volgens een Leeuwarder niet gezien worden als diefstal. „ We wilden een statement maken ”, zei de man maandag tegen rechter Gustaaf Wijnands.

* In KOKO Radio, de voetbalpodcast van de Leeuwarder Courant en Sport Noord, bespreken de verslaggevers met presentator Renze Lolkema de ontwikkelingen bij SC Heerenveen en Cambuur, zowel op het veld als daarbuiten. Met vandaag: waar gaat Cambuur voetballen, nu de nieuwe stadionplannen voorlopig zijn afgeblazen? Hoe goed is Mitchell van Bergen nu werkelijk, na de 1-1 tegen RKC? De aanvaller van SC Heerenveen had zeker een keer moeten scoren.

Nieuws

menu