LC dagoverzicht - 23 juli | PC slaat jaar over en actiegroep wil in Leeuwarden protesteren tegen coronamaatregelen

Publiek bij de PC in 2018. FOTO NIELS DE VRIES

De belangrijkste kaatspartij van het jaar, de PC in Franeker, slaat een jaar over. De organisatie ziet het niet zitten om het evenement als gevolg van de coronamaatregelen in afgeslankte vorm te moeten houden. Weerstand tegen die maatregelen is zondag de aanleiding voor een protest bij de Oldehove. Actiegroep Samen terug naar Normaal vindt dat de huidige maatregelen, en hoe het kabinet deze vast willen leggen in een tijdelijke wet, een schending van de rechtsstaat zijn. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

Actiegroep wil demonstreren tegen coronamaatregelen

Op persoonlijke titel wil Martin Mourik (51) uit Wolvega aankomende zondag samen met anderen een demonstratie houden in Leeuwarden. Hij is het niet eens met de huidige maatregelen tegen corona. ,,Ik ben altijd een hele brave burger geweest, maar nu ga ik de straat op.’’ Bij de Oldehove moet tussen 14.00 en 17.00 uur een manifestatie plaatsvinden met sprekers gevolgd door een mars door de binnenstad. Lees hier verder.

‘Ze horen achter gaas, in een hertenpark’

Bij dorpsbelang Mildam is het geduld op. De provincie Fryslân moet wat hen betreft snel een einde maken aan de veel te grote populatie verwilderde damherten in het gebied. Al jaren leven er grote groepen damherten rondom Jubbega, Oldeberkoop, Elsloo, Katlijk en Mildam. Lees hier verder.

FrieslandCampina: aantal melkveebedrijven zal met zo’n 5000 dalen

Het aantal melkveebedrijven in Nederland daalt de komende tien jaar waarschijnlijk fors, van 15.000 tot zo’n 10.000. Daarbij zakt het aantal koeien naar verwachting met circa 10 procent. Deze prognoses hebben bestuurders van zuivelcoöperatie FrieslandCampina bekendgemaakt in een gesprek met Het Financieele Dagblad. Lees hier verder.

FrieslandCampina voelde in het eerste halfjaar de financiële gevolgen van de coronapandemie. De omzet van de zuivelcoöperatie bleef nagenoeg gelijk, maar de winst daalde door de coronacrisis flink. Met name de dalende vraag van producten in horeca en bedrijven en de lagere basiszuivelprijzen waren daar de oorzaak van. Ook de verkopen van de winstgevende kindervoeding in Hongkong liepen terug als gevolg van de dichte grenzen met China. Lees hier verder.

Het is zeker: Pieter Weening rijdt de Giro

Pieter Weenings wensen bij zijn nieuwe wielerploeg Trek-Segafredo zijn ingewilligd. De renner uit Harkema gaat eind september van start in de Giro d’Italia. Weening tekende op 1 juni een contract bij het Amerikaanse team en liet toen al weten de Ronde van Italië te prefereren boven de Tour de France. De Giro begint vanwege de coronacrisis op 3 oktober.

PC in Franeker gaat dit jaar definitief niet door

De belangrijkste kaatspartij van het jaar, de PC in Franeker, gaat dit jaar vanwege het coronavirus definitief niet door. De PC was eerder al uitgesteld van 29 juli naar 30 september, maar de organisatie heeft donderdag te kennen gegeven dat ,,gezien de geldende maatregelen’‘ het houden van de PC niet uitvoerbaar is. Een PC met beperkt publiek is voor de commissie sowieso geen optie. Het is de vijfde keer in de 167-jarige historie dat de PC niet doorgaat.

Voorzitter Ids Hellinga betreurt het beluit, maar acht het verstandig. ,,We hawwe dit beslút mei pine yn it hert naam, mar we moatte realistysk wêze’’, aldus Hellinga. ,,Yn april hawwe we al sein dat it ‘alles of niets’ wêze moat.’‘

Doutzen zit vol met vragen

Doutzen Kroes heeft woensdag op Instagram een post geplaatst waarin zij haar gedachten over de coronacrisis met haar volgers deelt. Het topmodel uit Eastermar heeft naar eigen zeggen de afgelopen maanden ‘urenlang research’ gedaan, wat heel veel vragen heeft opgeleverd. ,,Ik ben een tijdje stil geweest, omdat ik heb geprobeerd om alles te begrijpen en ik begrijp het niet”, schrijft Kroes. ,,Mijn vragen zijn: willen ze dat wij gezond zijn? Waarom is het boosten van ons immuunsysteem met vitamines en voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen geen onderdeel om corona te bestrijden? Willen ze dat we verenigd of verdeeld zijn?” Lees hier verder.

En verder in het nieuws:

* Belastingvrije gift ouders steeds vaker gebruikt om te overbieden op woningen: ‘Het drijft de huizenprijzen op’

* Nieuw experiment DreamHûs: Dijkstra Draisma en Flamco testen vernieuwende en betaalbare warmte-opslag

* Na de bierfiets fietst Team Wybe op een zelfgemaakte waterfiets de Elfstedentocht: ‘Dit wurdt noch moaier, ik bin der wis fan’

Tip van de redactie:

* Hoe plak je mensen vast op hun barkrukken?

* Tekeningen van dokter Nauta in Bloemkamp Bolsward

Nieuws

menu