LC dagoverzicht - 22 september | Kinderbescherming zou vermist jongetje van 3 weghalen bij moeder

. FOTO ANP

Een vermiste vrouw uit Heerenveen is er zeer waarschijnlijk vandoor gegaan, omdat haar zoontje bij haar zou worden weggehaald. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De Raad voor de Kinderbescherming meldt dat ze de rechter onlangs om een maatregel heeft gevraagd voor Jaylano Noah (3) en die ook heeft gekregen. ,,Dat is zeer recent gebeurd’’, licht Richard Bakker, woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming, toe. ,,We hebben bij de rechter aannemelijk gemaakt dat dit nodig is.’’

De vrouw en haar zoontje zijn al enige tijd in beeld bij hulpverlenende instanties. ,,Het feit dat er om een maatregel is gevraagd, geeft aan dat er zorgen zijn’’, aldus Bakker. De woordvoerder benadrukt dat het om een ,,uiterste maatregel gaat.’’ En dat er ,,een ander soort hulp noodzakelijk is dan nu het geval is.’’ Lees hier verder.

Dalstra Reizen ten onder aan coronacrisis: faillissement aangevraagd

De directie van touringcarbedrijf Dalstra Reizen uit Surhuisterveen heeft faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Leeuwarden. Door de coronacrisis is zo’n 90 procent van de omzet weggevallen, zo stelt de directie. Op dit moment zijn er 35 mensen in dienst bij het bedrijf.

De touringcarbranche wordt keihard getroffen door de coronacrisis. Vanaf de uitbraak medio maart tot 1 juli stonden alle bussen stil. Brancheorganisatie Busvervoer Nederland schreef onlangs in een open brief aan premier Mark Rutte dat de sector aan de rand van de afgrond staat. ,,Omzetverliezen tot 90 procent zijn geen uitzondering. Alle touringcarbedrijven krijgen weliswaar overheidssteun via de regelingen NOW en TVL (tegemoetkoming vaste lasten), het merendeel van de doorlopende vaste kosten moeten ze zelf ophoesten. Daardoor dreigt minimaal 40 procent van de bedrijven failliet te gaan.”

‘Klanten hebben geen vertrouwen meer in het reizen’

Dalstra Reizen meldt dat de steunmaatregelen van de overheid niet voldoende zijn om het hoofd boven water te houden. „De laatste weken is gebleken dat de klanten geen vertrouwen hebben in het reizen en boeken te weinig nieuwe reizen. Ook de steunmaatregelen van de overheid worden versoberd. Er rest ons niets anders dan deze beslissing te nemen”, aldus Dalstra Reizen.

Ook op de langere termijn ziet het bedrijf weinig kansen op verbetering. „De reiswereld zal nog jaren onzeker zijn en het gaat moeilijk zijn om een beetje rendement te behalen.”

Het bedrijf heeft eerder besloten vouchers te restitueren die klanten die al een reis hadden geboekt hadden gekregen. Dalstra hoopt dat de reizen met een vertrekdatum van eind 2020 en 2021 door de curator kunnen worden uitgevoerd, in samenwerking met de Stichting Garantiefonds Reisgelden.

Aziaten zijn klaar met ‘sambalbij’

Altijd weer grappen over honden in het eten, telkens weer ‘sambalbij’ en Hanky Panky Shanghai. Aziaten in ons land hebben er zo langzamerhand wel eens genoeg van. Jingliu Poelstra en Wei Lun Lam vertelden erover in LC Live.

Inzamelingsactie gestart voor nieuw ‘para-paard’ amazone Saskia Meinema na drama op NK dressuur

Het Nederlands Kampioenschap para-dressuur eindigde vorige week in een drama voor Saskia Meinema, een amazone uit Driezum. Op de tweede wedstrijddag zakte haar 9-jarige Friese hengst Karsten van de Oostwal in elkaar en overleed ter plaatse.

Het was voor Meinema de eerste keer dat ze op een NK mocht starten, die droom viel dus op de tweede wedstrijddag al in duigen.

Een groep mensen die met Meinema meeleeft is nu een crowdfundingsactie gestart om Meinema te helpen bij de aanschaf van een nieuw para-paard en haar ondanks alle tegenslagen weer op weg te helpen naar de top in de para-dressuur. Binnen 14 uren is er al bijna 3000 euro ingezameld. Het doel staat op 35.000 euro.

Afgelopen week meer dan 13.000 coronabesmettingen gemeld

In de afgelopen zeven dagen zijn 13.471 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Vorige week meldde dat instituut 8265 gevallen, dus het aantal is met meer dan de helft gestegen.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg. Verpleegafdelingen namen 350 coronapatiënten op, tegen 144 de week ervoor. Het aantal opnames op de intensive cares steeg van 27 naar 53.

Het RIVM meldde dinsdag ook 33 sterfgevallen in de afgelopen zeven dagen. In de update van vorige week stonden 14 sterfgevallen.

Sinds het begin van de uitbraak zijn in Nederland 98.240 besmettingen vastgesteld. Dat is een toename van 2245 ten opzichte van maandag, de grootste stijging in 24 uur tijd. Van zondagochtend tot maandagochtend waren 2223 positieve tests geregistreerd.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg in het afgelopen etmaal met 32 en er werden 10 sterfgevallen geregistreerd.

Mensen raken nog steeds vooral thuis en op werk besmet

Mensen die het coronavirus oplopen, worden vooral aangestoken door de mensen met wie ze samenwonen. Dat kunnen gezinsleden zijn, maar ook vrienden. Ook het werk is een belangrijke „setting van besmetting”, net als de categorie ‘overige familie’.

Van de meeste coronapatiënten is niet te achterhalen waar ze besmet zijn geraakt. Bij meer dan 3000 mensen die in de afgelopen week positief testten, is dat wel vastgesteld. Bijna 56 procent werd besmet in de thuissituatie. Een op de negen liep het virus op het werk op. Ruim 5 procent van de mensen raakte in de horeca besmet. Dat is vergelijkbaar met voorgaande weken.

Bij 4,2 procent was de school of de kinderopvang waarschijnlijk de plek waar het misliep. Vorige week was dat bij 3 procent en in week daarvoor gebeurde dat bij nog geen 1 procent van de positief geteste personen.

Nieuws

menu