LC dagoverzicht - 22 oktober | Lawei blijft ook voor dertig man programmeren en ziekenhuizen schalen zorg weer verder af

Club Guy en Roni repeteert en try-out in schouwburg De Lawei in Drachten. FOTO JILMER POSTMA

Wat betekent de huidige, gedeeltelijke lockdown voor het theater? Heeft het nog zin om voorstellingen door te laten gaan als er maximaal dertig bezoekers mogen komen? Daarover ging LC Live donderdag met De Lawei-directeur Stef Avezaat in gesprek. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Avezaat is niet van plan zijn schouwburg te sluiten, ook al zijn er maar dertig mensen per voorstelling welkom. Echt grote producties kunnen niet uit met 30 man, daarover was Avezaat helder. De grote zaal van De Lawei, waar negenhonderd mensen in kunnen, is nu dicht. ,,Om daar dertig man neer te zetten, dat ziet er niet uit.’’

Hoewel het qua bedrijfsvoering niet rendabel te maken is, wil Avezaat doorgaan met de programmering. ,,We zijn op aarde voor mooie voorstellingen, educatie en mooie films’’, zegt de directeur. ,,Dat staat ontzettend onder druk en het is behelpen. Maar we willen de deuren niet sluiten en licht aan het einde van de tunnel houden. We willen de makers aan het werk houden en als het publiek - ook al zijn het er maar dertig - wil komen, dan blijven we dat doen. Het is onze morele plicht, hopend op betere tijden.’’

Die betere tijden lijken voorlopig nog niet in aantocht. Het aantal positieve coronatests kwam het afgelopen etmaal voor het eerst landelijk boven de 9000 uit. Het Friese aandeel daarin is erg klein. In de de afgelopen 24 uur zijn hier 132 besmettingen gemeld. Het aantal besmettingen lijkt hier iets af te vlakken. Alle data rond het coronavirus in Friesland houden we bij in dit artikel .

Op de Waddeneilanden heeft het coronavirus intussen flink toegeslagen. Op 21 oktober werden op zowel Vlieland als Terschelling forse hoeveelheden virusdeeltjes in het rioolwater gemeten. Bij de eerste golf kon het virus min of meer buiten de deur worden gehouden, maar er is nu geen ontkomen meer aan. Op Terschelling is de situatie ,,zorgelijk”, zegt huisarts Menno Swier. Elke ochtend komen momenteel zo’n 20 tot 25 mensen op het coronaspreekuur voor een test. Ongeveer de helft is toerist, schat hij in. ,,We zien steeds meer aanvragen en mensen testen steeds vaker positief.”

De ziekenhuizen in het Noorden zien zich intussen genoodzaakt de coronazorg steeds verder op te schalen en de geplande reguliere zorg af te bouwen . Dat is maatwerk, zegt woordvoerder Frits Mostert namens de Friese ziekenhuizen. Op dit moment is de reguliere zorg in Noord-Nederland geleidelijk met gemiddeld 20 procent afgeschaald. Die afschaling gaat nu verder, maar zal per ziekenhuis verschillen. De acute zorg is doorgaans niet in het geding, vooral geplande behandelingen worden afgezegd.

Het is volgens woordvoerder Frits Mostert ,,heel erg koffiedik kijken’’ wanneer de nu uitgestelde behandelingen kunnen worden ingehaald. ,,Soms kan een patiënt voor zijn behandeling niet bij het ene, maar wel bij het andere ziekenhuis terecht. Dan moet je verder reizen, maar kun je wel de ingreep ondergaan.’’

Verder in het nieuws:

* In het Fries Scheepvaart Museum in Sneek zijn woensdagavond beelden van het Landstormkorps Luchtwachtdienst uit 1939 gepresenteerd. De film is bijzonder omdat deze in kleur is opgenomen, daarvan zijn er maar weinig .

* Jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht vliegen vanaf maandag 2 november ook weer in de avonduren . Zes weken lang wordt er van maandag tot en met donderdag gevlogen tot uiterlijk 22:30 uur.

* S en L Projecten uit Grou moet een subsidie voor de ontwikkeling van de Adelaarkerk in Leeuwarden terugbetalen . Het gaat om een bedrag van ruim 140 duizend euro.

* De 53-jarige Drachtster die op 1 maart in zijn woning aan de Nachtegaalstraat in Drachten een agent neerstak en door een andere agent werd neergeschoten, is wegens bedreiging en poging doodslag veroordeeld tot drie jaar cel .

Tip van de redactie:

* Je zou het ‘de tweede krimpgolf’ kunnen noemen. De eerste krimpperiode leidde tijdelijk tot leegstand in Noord-Friesland. Een tweede golf dreigt vanaf 2025 harder toe te slaan, schrijft LC-redacteur Erwin Boers vandaag in zijn commentaar .

* Een stevige bries en getik van regen op het raam. De herfst heeft inmiddels zijn intrede gedaan en dat is ook in de Friese bossen te zien: er zijn weer genoeg paddenstoelen te vinden. Er valt genoeg te vertellen, want paddenstoelen kunnen zeker verraderlijk zijn .
 

Tot slot nog even dit: De komende tijd experimenteren we met de vorm en inhoud van het dagoverzicht. Zo hopen we deze rubriek nog meer aan te laten sluiten op de wensen van u, de lezer. Om daar inzicht in te krijgen, vragen we u om onderstaande enquête in te vullen. Alvast bedankt.

Nieuws

menu