LC dagoverzicht - 22 juli | Boeren demonstreren in De Bilt en noorderlingen passen vakantieplannen aan

FOTO DE VRIES MEDIA

Boeren voerden vandaag actie in De Bilt, anti-anderhalvemetermensen zorgden af en toe voor een grimmige sfeer. Uit een onderzoek van Lifelines blijkt dat inwoners van Noord-Nederland massaal hun vakantieplannen aanpassen in verband met het coronavirus. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

Boeren uit Friesland vertrokken woensdagochtend vroeg vanuit Bant naar de demonstratie in De Bilt. De provincie Utrecht kondigde maandag een trekkerverbod af in de provincie, dus namen de boeren de auto. In Emmeloord zijn ze de snelweg op gegaan. ,,We weten nog niet waar we langs gaan, maar we gaan wel langzaam rijden. We gaan net zo hard als met de trekkers”, aldus Friese FDF-voorman Mick Tinga.

In een tempo van tussen de 50 km en 60 km per uur reed de stoet op de A7 richting Lelystad. Rond 10.00 uur was er een vertraging op de A7 vanuit Groningen richting Heerenveen ter hoogte van Drachten vanwege de actievoerende boeren.

De Friese boeren kwamen rond 11.00 uur aan op de Biltse Rading, de weg tussen Utrecht en De Bilt, waar de demonstratie plaatsvond.

Boeren Anne Wind uit Burgwerd en Ype Reinsma uit Schraard protesteren woensdag in Bilthoven. Ze hopen dat ze duidelijkheid krijgen, „mar ik tink net dat dat komt hjoed”, stelt Wind.

Rond 13.30 uur ging het programma van start. Er heerste op dat moment een festivalsfeertje, later op de dag veranderde de sfeer. Zo werd er gewaarschuwd om beter afstand te houden door de organisatie. Omdat niet iedereen zich aan de anderhalve meter afstand hield, liet de veiligheidsregio weten een pauze in te lassen.

Later bleek dat de boerenactie niet was stilgelegd maar dat een groepje anti-anderhalvemetermensen voor een grimmige sfeer zorgden. Rond 16.30 is de voorman van Nederland in Opstand , Tinus Koops, opgepakt door de politie. Zijn arrestatie zorgde voor veel heisa volgens het AD. Naast Koops zijn er nog vier mensen opgepakt, waaronder geen boeren.

Om 17.00 uur loopt het protest af en gaan de eerste boeren weer op huis aan.

Noorderlingen passen vakantieplannen massaal aan in verband met corona

Inwoners van Noord-Nederland zijn deze zomer voorzichtig bij het maken van hun vakantieplannen. Maar 14 procent gaat op vakantie naar het buitenland deze zomer, normaal gesproken is dat 60 procent. Dat blijkt uit het Lifelines-onderzoek van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen. Lees hier verder.

Lees ook | ‘In de komende tien dagen stijgt het aantal ziekenhuisopnames’

Conceptprogramma betaald voetbal bekend

In het officiële competitieprogramma dat de KNVB woensdagochtend vrijgaf, is zoals aangekondigd maximale flexibiliteit ingebouwd. Cambuur speelt in de eerste maanden de vrijdagse thuiswedstrijden om 21:00 uur. SC Heerenveen trapt de eredivisie af tegen Willem II. Lees hier verder.

Man wil 20 gram hasj de PI in smokkelen

Een 20-jarige man uit Meppel is dinsdag aangehouden bij de gevangenis in Leeuwarden. Hij probeerde 20 gram hasj naar binnen te smokkelen. Later bleek dat de verdachte in zijn auto nog eens negentien zakjes met, vermoedelijk, amfetamine had liggen. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Ook krijgt hij een bezoekverbod. Lees hier verder.

Half jaar cel geëist voor ‘verborgen’ houden van weggelopen meisjes Fier

In augustus 2018 belandden twee minderjarige meisjes die waren weggelopen uit een instelling bij een 33-jarige Leeuwarder in huis. In oktober van dat jaar gebeurde datzelfde met een 16-jarig meisje.

Dat kon bijna geen toeval zijn, vond officier van justitie Peter van der Spek. Hij eiste dinsdag negen maanden cel waarvan drie voorwaardelijk omdat de Leeuwarder de meisjes ‘verborgen’ had gehouden. Lees hier verder.

Feadship Makkum leverde superjacht aan omstreden Oekraïense oligarch

Jachtbouwer Feadship uit Makkum heeft in 2015 een jacht van 150 miljoen euro aan de Oekraïense politicus Viktor Medvedchuk geleverd. Dat geld is waarschijnlijk verkregen door corruptie, en bovendien staat de Oekraïner op Amerikaanse sanctielijsten. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistieke dataplatform Pointer (KRO-NCRV). Lees hier verder.

Jan Cees Vogelaar en Jaap Haanstra stellen zich kandidaat voor duovoorzitterschap LTO Nederland

Jaap Haanstra en Jan Cees Vogelaar stellen zich kandidaat voor het voorzitterschap van LTO Nederland. Zij willen deze functie als duo invullen. Sinds het vertrek van Marc Calon in mei is de voorzitterspost bij de boerenorganisatie vacant. Lees hier verder.

Snelle bouwvoorbereiding winkels en McDonald’s bij WTC

De locaties voor de nieuwe McDonald’s en supermarkten in het Leeuwarder WTC-gebied worden onmiddellijk na de bouwvakantie bouwrijp gemaakt. ,,Het gaat om het weghalen van stenen en asfalt. Ook een stukje riool, enkele putten, oude kabels en leidingen moeten weg. Deze werkzaamheden duren ongeveer twee weken’’, laat de gemeente Leeuwarden weten in een nieuwsbrief. Het werk begint in de week van 10 augustus. Lees hier verder.

Hollum maakt kans op titel ‘Allermooiste dorp van Nederland’

Hollum maakt met nog vier andere dorpen kans op de titel ‘Allermooiste dorp van Nederland’. Tijdens de ANWB-verkiezing brachten leden in totaal 30.000 stemmen uit op verschillende dorpen. Naast Hollum zijn Urk, Winsum (Groningen), Oisterwijk en Elsloo genomineerd. Een jury van experts heeft de vijf genomineerde dorpen bezocht en een winnaar gekozen. De winnaar wordt maandag 17 augustus bekendgemaakt. Lees hier verder.

Nieuws

Meest gelezen