LC dagoverzicht 22 augustus | Achttien nieuwe coronabesmettingen in Friesland en kritiek op festivalbeleid gemeente Leeuwarden

Psi-fy Festival 2015 in de Groene Ster. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Het rapport van de Rekenkamer over het vergunningenbeleid van de gemeente Leeuwarden voor de festivals in de Groene Ster staat vol met stevige kritiek op de gemeente. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

 

Rekenkamer: Leeuwarden leed aan tunnelvisie bij vergunningen festivals Groene Ster

Hard hameren op het eigen gelijk. Gebrekkige informatievoorziening aan burgers. Afnemende transparantie en het niet of nauwelijks informeren van de raad over de gevoerde juridische procedures. Het rapport van de Rekenkamer over het vergunningenbeleid van de gemeente Leeuwarden voor de festivals in de Groene Ster staat vol met stevige kritiek. Op de gemeente.

De Rekenkamer van de gemeente Leeuwarden heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het vergunningenbeleid van de gemeente als het gaat om de festivals in de Groene Ster. Honderden en honderden uren werk, stapels papieren, uitspraken en correspondentie tussen wethouders, ambtenaren, de stichting Groene Ster Duurzaam en buurgemeente Tytsjerksteradiel werden bestudeerd. Het initiatief voor het onderzoek kwam van Gemeentebelangen, gesteund door bijna alle partijen in de raad. Lees meer.
 

Achttien nieuwe coronabesmettingen sinds zaterdag

Achttien Friezen hebben sinds zaterdag bij een test op het coronavirus een positieve uitslag gekregen. Het merendeel van de besmettingen werd gevonden in de gemeente Leeuwarden. Elf mensen testten positief. Ook in Súdwest-Fryslân (vier) en in Heerenveen, De Fryske Marren en Smallingerland (elk één) werd het virus na een test aangetroffen.

Alle actuele cijfers over het coronavirus in Friesland zijn te vinden in dit artikel.

Verdachte baas Kringloophal Oosterwolde: ‘Ik handelde in goud, niet in wapens’

Volgens het Openbaar Ministerie was Kringloophal Oosterwolde het hoofdkantoor van een internationaal opererende bende in wapenhandel. De hoofdverdachte uit Hoogeveen, mede-eigenaar van de winkel, zei maandag dat hij handelde in goud en niet in wapens.

Maandag hield de meervoudige kamer zeven pro-formazittingen. De voorlopige hechtenis kan met maximaal drie maanden worden verlengd, bepaalde de rechtbank. De zeven verdachten werden op donderdag 27 februari aangehouden. Bij doorzoekingen op zeventien plaatsen in Noord-Nederland vond de politie wapens, explosieven en munitie. Volgens het Openbaar Ministerie leverde de groep wapens, munitie en explosieven aan een Antwerps drugssyndicaat. Lees verder.

Drive-inbioscoop bij filmfestival

Het Noordelijk Film Festival wordt dit jaar opgetuigd met een drive-in-bioscoop op het Zaailand in Leeuwarden. Dat is volledig coronaproof, betoogt de organisatie. Deze buitenbioscoop komt er naast het bestaande programma. Al is dat nog wel onder voorbehoud, zegt artistiek leider Fredau Buwalda. Als het kabinet weer verregaande coronamaatregelen neemt en theaters en bioscopen weer dicht moeten, valt de programmering in Slieker en De Harmonie in het water. Lees hier verder.

Extra trein Leeuwarden - Groningen komt er ondanks corona

NS, Arriva en andere treinvervoerders hebben voor 2021 meer passagierstreinritten bij ProRail aangevraagd dan voor dit jaar. Ook de extra trein tussen Groningen en Leeuwarden gaat gewoon door. Eigenlijk tot verrassing van de spoorbeheerder, omdat ze vanwege de coronacrisis minder aanvragen had verwacht. Spoorbeheerder ProRail verdeelt elk jaar de capaciteit onder alle vervoerders op het Nederlandse spoor. Lees hier verder.

Alerte chauffeur gooit vrachtwagen voor ongeluk

Een Friese vrachtwagenchauffeur heeft maandagochtend bij Steenwijk mogelijk veel leed voorkomen door zijn vrachtwagen stil te zetten bij een ongeluk. Op de A32 waren kort daarvoor een bedrijfsbusje en een vrachtwagen tegen elkaar gebotst. ,,Hij heeft de alarmdiensten gebeld, zichzelf in veiligheid gebracht en de andere chauffeur geholpen.’‘ Lees hier verder.

Jongeren met milde coronaklachten blijken heel besmettelijk

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren met milde symptomen van Covid-19 toch veel virusdeeltjes met zich meedragen. Ze merken dus weinig van de besmetting met het coronavirus, maar zijn toch erg besmettelijk. Viroloog Alex Friedrich van het UMC in Groningen maakt zich zorgen. Het onderzoek dat is gepubliceerd in The Journal of Pediatrics richt zich op kinderen en jongeren tot 22 jaar. Wetenschappers vinden bij die groep na een besmetting met het coronavirus veel virusdeeltjes in de bovenste luchtwegen, terwijl die patiënten milde klachten hebben. Lees hier verder.

Europese Commissie blijft geloven in Culturele Hoofdsteden

Europese steden uitroepen tot Culturele Hoofdstad blijft een onverminderd succes. Dat schrijft de Europese Commissie in een korte evaluatie van het Culturele Hoofdstadjaar 2018, het jaar dat Leeuwarden de Europese titel mocht dragen. Lees hier verder.

Renovatie voor gemaal De Murk bij Gytsjerk

Wetterskip Fryslân gaat het gemaal De Murk tussen Gytsjerk en Miedum renoveren. De installatie van het gemaal in het gelijknamige riviertje is 36 jaar oud en daarmee toe aan grootschalig onderhoud. Het bouwwerk ligt in de Elfstedenroute direct naast de bekende Tegeltjesbrug, en zorgt voor een goed waterpeil in de nabijgelegen polder Murk, een gebied van zo’n 2500 hectare groot. Het gemaal kan maximaal 210 kuub (210.000 liter) water per minuut verwerken. Lees hier verder.

Voetballers Berlikum en Foarút mogen weer

Voetbalvereniging SC Berlikum opent vanaf dinsdag weer de deuren van het sportcomplex. Dat geldt ook voor voetbalvereniging Foarút uit Menaam. Bij beide clubs waren coronaverdenkingen, maar de tests vielen negatief uit. Lees hier verder.En verder in het nieuws:

* ‘Scherm ouderen en kwetsbaren af, zodat jongeren bewegingsruimte houden’

* Jong stel in Twijzelerheide bindt vooral 65-plussers aan zich op nieuwe camping in coronatijd

* Reisadvies aangescherpt: heel Spanje en nieuwe delen Frankrijk op oranje

Tip van de redactie:

* Mening over klimaat gevraagd: zelf veranderen of juist niet?

* Loop met ons de dertiende etappe van de onzichtbare Elfstedentocht: van Wâlterswâld naar Oentsjerk
 

Nieuws

menu