LC dagoverzicht - 21 september | Friesland over grens van 1000 coronabesmettingen

Het aantal coronabesmettingen per 100.000 Friezen steeg de afgelopen dagen snel. Foto: ANP

Het aantal coronabesmettingen per 100.000 Friezen steeg de afgelopen dagen snel. Woensdag testten nog 2,6 op de 100.000 Friezen positief. Op maandag was dit gestegen naar 6,9 op de 100.000. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Friesland over de grens van 1000 coronabesmettingen: provincie bijna over de signaalwaarde heen

 

Friesland ging dit weekend over de grens van 1000 coronabesmettingen. Zaterdag hadden sinds maart 1011 Friezen positief getest, zondag 1056. Het aantal positieve tests neemt snel toe. Tussen afgelopen woensdag en vrijdag testten in drie dagen tijd zestig mensen positief. Dit weekend kregen over twee dagen 72 mensen een positieve uitslag.

Het aantal ziekenhuisopnames loopt niet in datzelfde tempo op. Zondag is een persoon opgenomen. Het Friese totaal komt daarmee op 133. Aan het virus is sinds begin juli nog niemand overleden.

De provincie gaat bijna over de signaalwaarde heen van 7 besmettingen per 100.000 inwoners. Dit cijfer geeft aan dat het de verkeerde kant opgaat. Vrijdag stond de signaalwaarde nog op 3,7.

Wat betekent die signaalwaarde nou eigenlijk? In dit artikel leggen we het uit.

OM: geen aanwijzingen voor inmenging Iran bij steekpartij station Leeuwarden

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte van de steekpartij bij het station in Leeuwarden een persoonlijk motief. Aanwijzingen dat Iran achter de aanslag zit zijn er volgens justitie niet, laat het OM desgevraagd weten.

Inmenging Iran

De familie Zarza heeft altijd gedacht dat de Iraanse regering achter de aanslag zat. De verdachte kreeg contact met zijn latere slachtoffer via zijn vader, die een oud-klasgenoot van Zarza zou zijn. De vader is nu ambtenaar in Iran, ontdekte de familie naar eigen zeggen later.

Van zo’n motief is echter niets gebleken, zegt het OM. ,,Het onderzoek heeft geen aanwijzingen gevonden voor statelijke inmenging. Die optie is nadrukkelijk meegenomen in het onderzoek, maar er zijn hiervoor geen aanwijzingen gevonden. De verdachte heeft bekend en hij verklaart een persoonlijk motief te hebben’’, zegt woordvoerder Bart Olmer van het OM. Op dat persoonlijke motief wil de woordvoerder nu niet ingaan. Lees verder.

Weet je nog, die gratis perenbomen? Schrik niet als hij i n bloei staat

Mensen stonden in de rij. De perenbomen die gratis uitgedeeld werden, waren niet aan te slepen. De boompjes staan nu in bloei. En ook al hoort dat niet in deze tijd van het jaar, het is geen ramp. In heel Nederland werden de boompjes uitgedeeld. Tezamen ging het om zo’n 150.000 exemplaren. In Friesland waren de bomen op te halen in Leeuwarden, Heerenveen, Witmarsum en Wâlterswâld.

De perenbomen die in Groningen zijn weggegeven zijn van het soort ‘Buerré Alexandra Lucas’. Dat is een boom die zichzelf niet bestuift. Om vruchten te krijgen is een boom in de buurt nodig die zichzelf wel bestuift. Daarom is er in die provincie een actie opgezet om een tweede boom op te halen, een ‘maatje’.

Dat is in Friesland niet nodig, hier zijn de bomen van de soort conference. ,,Dat zijn prima zelfbestuivers’’, laat Hanneke van Ormondt van Stichting Urgenda & Caring Farmers weten. ,,Deze bomen hebben geen maatje nodig.’’

Rutte tegen voetbalsupporters: gewoon je bek houden

Minister-president Mark Rutte ziet niet in waarom voetbalsupporters zich niet zouden kunnen houden aan de coronaregels, die onder meer voorschrijven dat zij hun stem niet mogen verheffen in het stadion. ,,Gewoon je bek houden als je daar zit, naar de wedstrijd kijken en niet schreeuwen’’, aldus de premier. ,,Dat is te doen.’’

Tijdens de tweede speelronde in de eredivisie afgelopen weekeinde hielden voetbalsupporters zich lang niet overal aan de regels. "Dat is heel dom", vindt Rutte. "Want zo krijgen we het virus niet onder controle. Vandaag lopen de aantallen ook weer op."

Vrouw (38) uit Leeuwarden blijft maar winkeldiefstallen plegen: een maand cel

Een 38-jarige vrouw uit Leeuwarden die maar winkeldiefstallen blijft plegen, is maandag door politierechter Marco de Vries veroordeeld tot een gevangenisstraf van een maand.

Eind mei vorig jaar had de vrouw bij de Kruidvat in Leeuwarden twee flessen parfum gestolen. Op camerabeelden was te zien dat de vrouw iets uit het schap haalde, wegliep en toen ze terugkeerde verpakkingsmateriaal weggooide. Twee weken later had ze bij de Trekpleister een behoorlijke hoeveelheid cosmetica gestolen. Lees verder.

Rechtbank verlengt jeugd-tbs van jongen die ouders vermoordde in Katlijk

De nu 17-jarige jongen uit Katlijk die in september 2017 zijn beide ouders in hun woning aan de Schoterlandseweg doodstak, zal nog twee jaar langer gedwongen behandeld worden.

De rechtbank in Leeuwarden heeft maandag de PIJ-maatregel – plaatsing in een inrichting voor jeugdigen, ook wel jeugd-tbs genoemd – met twee jaar verlengd. Op advies van deskundigen en behandelaars is de rechtbank tot de conclusie gekomen dat de termijn van de dwangmaatregel moet worden verlengd.

Nieuws

menu