LC dagoverzicht - 21 oktober | Zijn er wel genoeg bedden voor alle zieke coronapatiënten?

Het coronacentrum in Heerenveen. FOTO JILMER POSTMA

Hebben we genoeg bedden voor alle coronapatiënten? Komende weken wordt het spannend want het aantal mensen dat zo ziek wordt dat ze naar het ziekenhuis moeten, blijft toenemen. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het probleem zit hem niet eens zozeer de bedden, als wel in het personeel. Zo zijn er in Friesland 84 bedden voor covid-zorg. Mensen die herstellen van ziekenhuiszorg, niet in een ziekenhuis behandeld willen worden of niet thuis behandeld kunnen worden, kunnen op zo’n bed worden opgenomen.

In werkelijkheid is er echter voor slechts 30 bedden personeel. En van die 30 zijn er inmiddels 24 bezet. Terwijl het aantal besmettingen in de verpleeghuizen ook nog eens toeneemt. De Batting in Harlingen maakte gisteren bijvoorbeeld bekend dat drie bewoners en twee personeelsleden het virus onder de leden hebben.

Ondertussen kende Friesland woensdag het laagste aantal besmettingen in een week tijd. 138 positieve tests registreerde de GGD in 24 uur. Afgelopen dagen schommelde dat cijfer rond de 150. Opvallend is dat qua aantal nieuwe besmettingen Leeuwarden niet meer aan kop gaat. Het virus lijkt nu vooral in Súdwest-Fryslân te pieken met op woensdag 31 geregistreerde besmettingen, tegen 17 in Leeuwarden. Alle data rond het coronavirus in Friesland houden we bij in dit artikel .

Nieuwe ziekenhuisopnames kwamen er niet bij. Toch is het op de verpleegafdelingen en de intensive cares van de Friese ziekenhuizen steeds drukker. Woensdagochtend lagen er 45 mensen op een reguliere afdeling, tegen 29 op maandag. Op de IC’s kwamen er twee bij: 17 woensdagochtend, tegenover 15 op maandag. De beddenbezetting op de IC’s kruipt daarmee steeds meer naar het niveau van dit voorjaar. Op het hoogtepunt lagen toen 27 patiënten in een Fries IC-bed.

Veel van die patiënten komen overigens niet uit Noord-Nederland maar uit zwaarder getroffen delen van het land. Exacte cijfers voor Friesland zijn hier niet van voorhanden omdat het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland deze cijfers alleen voor alle Noordelijke ziekenhuizen bij elkaar bekendmaakt. Daaruit blijkt dat in twee dagen tijd het aantal patiënten van buiten de regio op de verpleegafdelingen steeg van 31 naar 41 en op de IC’s van 19 naar 21.

Het nog altijd toenemende aantal coronabesmettingen is voor shorttracker Sjinkie Knegt uit Bantega reden om aan de bel te trekken over de wedstrijden die voor komend weekend op de kalender staan in Heerenveen. Volgens hem is het onverantwoord om te schaatsen. „De GGD wil beweren dat shorttrack geen contactsport is, maar dat is het wel. En er komen nu allerlei shorttrackers uit andere landen hier naartoe. Ik vind het onverantwoord, de kans op besmetting is alleen maar groter. Maar als ze willen dat we meedoen, dan doen we dat maar.”

Jeroen Otter, Knegts coach, heeft minder moeite met de wedstrijden van dit weekend. Volgens hem kan het toernooi gewoon doorgaan omdat er goed naar de gezondheidsvoorschriften wordt gekeken. ,,Ik sluit me aan bij de medische staf. Als zij zeggen dat het veilig is, dan is het veilig.”

Verder in het nieuws:

* Er is weer een actie met gratis fruitbomen op touw gezet; in het Heempark in Heeg kunnen tuineigenaren, scholen en dorpen zaterdag 14 november gratis laagstam appel- en perenbomen ophalen.

* De Leeuwarder startup Hydraloop is vanaf vandaag te zien in de waterdocumentaire Brave Blue World op Netflix met Liam Neeson en Matt Damon.

* Wat stinkt er zo in Burgum? En waarom wil iedereen daar een foto van maken? Felrode inktviszwammen in een speeltuintje trekken veel bekijks.

* Een 43-jarige Jouster zorgde vorig jaar voor het nodige rumoer in zijn woonplaats. Met een flinke slok op ramde hij met zijn auto door twee schuttingen en een tuinhuisje om uiteindelijk te stranden tegen een garagemuur. Vandaag moest hij zich verantwoorden in de rechtbank.

* Het grootste in Nederland gebouwde superjacht ooit kwam gisteravond laat aan in Makkum bij Feadship. ‘Project 1010’, opdrachtgever en prijs zijn geheim, wordt de komende tijd bij de werf verder afgebouwd. In 2022 moet het klaar zijn.

Tip van de redactie:

* Wie leest er in Texas nou de Leeuwarder Courant? Nog best veel mensen, ontdekte columnist Asing Walthaus . En die willen daarom niet in de krant met naam en toenaam vertellen op wie ze hebben gestemd. Vooral niet als dat op Biden is, want: ,,Die Trumplui zijn knetter. Je weet niet wat ze doen.’’

* De griepprik is dit jaar ongekend populair. Want én corona én griep. Daar zit niemand op te wachten. Maar hoe groot is die kans? Vier vragen en antwoorden.

* Nu ze de komende tijd de deuren dicht moeten houden, halen horeca-ondernemers alles uit de kast om toch nog een beetje te verdienen. Van picknickmand tot glühwein, van alles en nog wat kan je bij ze afhalen.

Tot slot nog even dit: De komende tijd experimenteren we met de vorm en inhoud van het dagoverzicht. Zo hopen we deze rubriek nog meer aan te laten sluiten op de wensen van u, de lezer. Om daar inzicht in te krijgen, vragen we u om onderstaande enquête in te vullen. Alvast bedankt.

Nieuws

menu