LC dagoverzicht - 21 juli | Trekkerverbod 'pure discriminatie' en aantal coronabesmettingen verdubbeld

. ANP

Friese boerenvoorman Mick Tinga noemt het trekkerverbod in Utrecht 'pure discriminatie'. Het aantal mensen dat positief testte op het coronavirus, is in een week tijd verdubbeld. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

 

Trekkerverbod bij boerenactie in provincie Utrecht

,,Pure discriminatie’’, noemt hij het trekkerverbod dat de provincie Utrecht heeft afgekondigd. De boeren laten zich niet tegenhouden, zegt Mick Tinga, een van de Friese voormannen. Hij reageert op het verbod dat waarnemend burgemeester Peter den Oudsten van Utrecht als voorzitter van Veiligheidsregio Utrecht heeft ingesteld op het demonstreren met landbouwvoertuigen op de openbare weg en parkeerplaatsen. De maatregel geldt voor dinsdag en woensdag en treft dus de acties die boeren woensdag willen houden in De Bilt en Bilthoven. In deze laatste plaats zetelt het RIVM. Lees hier verder.

FDF: kom met de auto

Farmers Defence Force (FDF) roept zijn achterban op om woensdag met de auto naar het boerenprotest in Biltse Rading te gaan. Dat zegt FDF-woordvoerster Sieta van Keimpena. In de hele provincie Utrecht zijn landbouwvoertuigen niet toegestaan bij de protesten. FDF is boos over dat verbod, maar roept boeren wel op zich eraan te houden.

FDF wil in de buurt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet, waaronder nieuwe veevoerregels.

Aantal coronabesmettingen verdubbelt in Nederland, Friesland blijft buiten schot

Het aantal mensen dat positief testte op het coronavirus is in heel Nederland afgelopen week zo goed als verdubbeld. In Friesland duikt het virus echter nauwelijks op.

Dat blijkt uit de wekelijkse update epidemiologische situatie COVID-19 van het RIVM. In heel Nederland testten afgelopen week 987 mensen positief op het virus tegenover 534 in de week daarvoor. 19 mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Lees hier verder.

Geen straf voor Sneker ‘terrorist’ die aanslag op Binnenhof wilde plegen

De rechtbank in Haag heeft dinsdag de 39-jarige Ramon A. uit Sneek, die ervan wordt verdacht dat hij op 8 februari 2019 een terroristische aanslag wilde plegen op het Binnenhof in Den Haag, ontslagen van rechtsvervolging. De rechtbank is het met het Openbaar Ministerie eens dat de schizofrene man volledig ontoerekeningsvatbaar was. Hij handelde volledig vanuit een waangedachte, concludeert de rechtbank dinsdagmiddag in de uitspraak.

De man verklaarde twee weken geleden tijdens de behandeling van zijn strafzaak dat hij het plan had om op het Binnenhof politici neer te steken. En hij wilde zelf worden doodgeschoten door de politie. Hij was met de trein naar Den Haag gekomen met in zijn rugzak twee vleesmessen. Sneker was op de marechaussee afgestapt voor de ingang van de Eerste Kamer en zei dat hij een terrorist was. De marechaussee sloeg groot alarm, arresteerde de man en liet het Binnenhof ontruimen. Lees hier verder.

Laatste eerbetoon aan shorttrackster Lara van Ruijven in Thialf

In en rond ijsstadion Thialf in Heerenveen zal woensdagavond een laatste eerbetoon gehouden worden voor Lara van Ruijven. De shorttrackster overleed op 10 juli op 27-jarige leeftijd in een Frans ziekenhuis. Dit weekend is Van Ruijven aangekomen in Nederland. Woensdagavond wordt zij met een rouwauto naar Thialf gereden, waarna de auto een laatste ronde maakt over het ijs.

In Thialf vormen teamgenoten een erehaag en krijgen vrienden, fans en andere belangstellenden de gelegenheid om buiten het stadion hetzelfde te doen. Na het laatste bezoek aan Thialf wordt Van Ruijven naar het Westland, waar ze woonde voordat ze voor het shorttrack naar Heerenveen verhuisde. Hier zal haar familie in besloten kring afscheid van haar nemen.

Boeren geven lichtshow bij Scharnegoutum

In een weiland nabij Scharnegoutum gaven actievoerende boeren maandagavond een lichtshow. Het plan was om Fryslân Bopppe uit te beelden met trekkers en genoeg trekkers waren, waren de rijen net iets te dik opgesteld waardoor het Fryslân zonder ‘Boppe’ werd.

,,Wij doen een publieksvriendelijke actie, puur om de aandacht te vestigen op onze sector maar ook om te laten zien dat we heel saamhorig zijn’’, vertelt Dieuwke bakker van team Agro.

Bekeuring voor 34 actievoerende boeren

Een aantal boeren heeft na afloop van het ludieke protest maandagavond een bekeuring gekregen voor het overtreden van de verkeersregels.

,,Ze zorgden voor trekkeroverlast in onder andere Sneek. Daar gingen ze midden in de nacht claxonneren, dat moet je niet doen. Wij hebben gezegd: ga rustig naar huis’‘, vertelt Hyke Anema, woordvoerder van Agractie Fryslân. Ook zijn een aantal boeren naar huis gegaan over de rondweg. ,,Daar is de politie duidelijk over geweest, dat mag niet. Iedereen is binnendoor gekomen, dan kun je ook binnendoor naar huis.’‘ Ze noemt het ,,heel jammer’‘ dat dit gebeurd is. ,,De hele groep wordt er op afgerekend.’‘

Er was zowel door de organisatie als de politie gewaarschuwd om zich aan de verkeersregels te houden en rustig naar huis te gaan. In totaal zijn er 34 bekeuringen uitgedeeld, zo laat de politie weten. ,,De bijeenkomst zelf is rustig verlopen, het contact met de organisatie was heel goed’‘, vertelt Ingrid Coenen, woordvoerder van de politie. ,,De boetes zijn voornamelijk voor het rijden op N-wegen, maar ook voor bijvoorbeeld geluidsoverlast.’‘ De boete voor het rijden over een N-weg met de trekker bedraagt 95 euro.

Lees hier meer over de actie [PREMIUM] Boerenactie spelt Fryslân in weiland

Vakantieschool Leeuwarden van twee naar vier weken door coronavirus

Vakantieschool Leeuwarden, in het gebouw van Comenius Zamenhof, is deze zomer vier in plaats van twee weken open. Dit in verband met het coronavirus. De vakantieschool is bedoeld voor leerlingen uit het basisonderwijs die na de zomervakantie naar groep 6, 7 of 8 gaan. Het is de verwachting dat sommige kinderen door het thuisonderwijs van de afgelopen tijd een leerachterstand opgelopen hebben. Om deze leerachterstand bij te fietsen, duurt de vakantieschool nu twee keer zo lang.

De lessen worden gegeven door pabo-studenten, die op hun beurt weer coaching krijgen van vakspecialisten. De Vakantieschool wordt tijdens de laatste vier weken van de zomervakantie georganiseerd door de gemeente Leeuwarden, de onderwijskoepels Proloog, Bisschop Möller Stichting, PCBO e.o. en Kunstkade.

Netwerk en gunfactor geven winkelier houvast

Winkeliers in de kledingbranche lijden door de coronacrisis een flink omzetverlies. Toch zit ondernemer Jilke Kooijker uit Joure niet bij de pakken neer.

In de Midstraat in Joure kunnen voetgangers en fietsers elkaar goed passeren. Winkeliers zien steeds weer meer mensen door de winkelstaat in het dorp. ,,Mensen willen er toch even op uit. Er blijft toekomst voor de stenen winkels’’, zegt Jilke Kooijker. De eigenaar van mannenmodezaak Terra 1881 is optimistisch voor de toekomst, zo bleek dinsdag tijdens een uitzending van LC-Live. Lees hier verder.

Advocaat Tjalling van der Goot staat boeren Farmers Defence Force bij met verkeersboetes

Advocaat Tjalling van der Goot van advocatenbureau Anker en Anker uit Leeuwarden staat dertien boeren van de Farmers Defence Force bij die een strafbeschikking hebben gekregen nadat zij met een trekker op de snelweg of een autoweg hadden gereden.

Het gaat tot dusver om boetes die zijn uitgedeeld tijdens de acties op 18 december op de A58 bij Etten-Leur, 18 februari op de N33 bij Rolde, 19 februari op de A12 bij Bodegraven en Zoetermeer, 4 juli op de A28 bij Hoogeveen en op 5 juli op de ring van Groningen. Lees hier verder.

Sinds uitbraak coronacrisis dagelijks dakinspecties bij gevangenis Leeuwarden

Het dak van de penitentiaire inrichting (PI) in Leeuwarden wordt de laatste tijd, sinds de uitbraak van het coronavirus, iedere dag aan een inspectie onderworpen. Dit vanwege mogelijke smokkelwaar.

Voor het coronavirus en in het verlengde daarvan het bezoekverbod dat in de gevangenis gold, werd het dak van PI Leeuwarden twee keer per week gecontroleerd op contrabande (smokkelwaar).

Gecrashte helikopter van marine bij Aruba gezonken

De helikopter van de marine die bij Aruba in zee is neergestort, is gezonken. Dat meldt het ministerie van Defensie. Bij de crash kwamen twee van de vier bemanningsleden om het leven. De NH90 lag op zijn kop in het water en werd drijvende gehouden door vier grote plastic ballonnen. Nadat twee van de vier drijflichamen waren geknapt, is de helikopter gezonken, aldus Defensie.

Er werd alles aan gedaan om het toestel te bergen, maar dat was moeilijk door de harde wind en ruwe zee. Het was belangrijk voor het onderzoek naar de oorzaak van de crash om het toestel te behouden. Hoofd Operatiën van het ministerie van Defensie, schout-bij-nacht Boudewijn Boots, zei maandag dat als de helikopter zou zinken het toestel als verloren moet worden beschouwd. De zee is in het gebied 2 tot 3 kilometer diep.

Nieuws

Meest gelezen