LC dagoverzicht 21 augustus | Dodelijk slachtoffer bij ongeluk op de A6

FOTO JARING RISPENS

Er is vrijdagmiddag een persoon omgekomen bij een ongeluk op de A6, drie mensen raakten gewond. Het coronaverloop in Friesland blijkt stabiel, gemeenteraadsleden willen meer invloed op de coronamaatregelen en alle 32 geteste bewoners in verpleegcentrum Talma Hûs in Feanwâlden zijn negatief bevonden. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Ongeluk met twee vrachtauto’s op A6: een dodelijk slachtoffer

Bij een ongeluk op de A6 tussen Lemmer en Joure is vrijdagmiddag een persoon om het leven gekomen. Vier mensen zijn met verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Ter hoogte van Oldeouwer botsten twee vrachtwagen en zes personenauto’s. Een van de vrachtwagens vloog bij de botsing in brand. Bij het ongeval zijn in ieder geval zes voertuigen betrokken. Diverse alarmdiensten, waaronder de traumaheli, kwamen ter plaatse.

De vrachtwagen die in brand staat is van Bosma Logistiek, een bedrijf gespecialiseerd in de opslag en het transport van gevaarlijke stoffen. Naast het vervoer van ADR-goederen vervoert Bosma ook meubilair en meubelpaneel. Volgens de politie zitten er geen gevaarlijke stoffen in de aanhanger.

Weg in beide richtingen dicht

Door de stremming is een flinke file ontstaan. De weg is in beide richtingen dicht. Verkeer moet omrijden via de A50 en A28 via Zwolle en de A32 langs Heerenveen of andersom.

Coronaverloop stabiel in Friesland

De verdrievoudiging van coronabesmettingen die GGD Fryslân twee weken op rij signaleerde zet niet door. Het aantal positieve tests op het coronavirus stabiliseert zich deze week in Friesland. De afgelopen week hebben 57 inwoners van Friesland positief getest op het coronavirus, dat is vrijwel evenveel als de voorgaande week. De uitbraak in Noardeast-Fryslân lijkt op zijn retour. Vrijdag is voor het eerst sinds 7 augustus geen nieuwe besmetting gemeld in die gemeente. Lees hier verder.

Raadsleden willen meer invloed op coronamaatregelen

Gemeenteraadsleden vinden dat zijn in de nieuwe coronawet een grotere rol moeten krijgen. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er in de nieuwe wet alleen achteraf democratisch toezicht is. ,,Hoewel de pandemie nog steeds een ernstige bedreiging vorm voor de volksgezondheid valt niet meer vol te houden dat democratische controle door het spoedeisend karakter van maatregelen volstrekt onmogelijk is’’, schrijft voorzitter Bahreddine Belhaj van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden aan de Tweede Kamer, die zegt dat het erop lijkt dat de ,,democratie nu even niet goed uitkomt’’. Lees hier verder.

Talma Hûs Feanwâlden

Alle 32 geteste bewoners in verpleegcentrum Talma Hûs in Feanwâlden zijn negatief bevonden. Donderdag bleek dat al voor de eerste 16 geteste bewoners, vrijdag gold dat ook voor de andere 16 bewoners. De bewoners zijn getest op advies van GGD Fryslân, omdat een medewerker positief had getest op het coronavirus.

Olie in haven Rottevalle, vissen liggen dood in het water

In de haven van Rottevalle is olie in het water ontdekt. Het heeft voor veel overlast gezorgd, meldt gemeente Smallingerland.

Het water is ernstig vervuild en er liggen dode vissen in het water. Op dit moment zijn er vier geteld. De gemeente heeft een bedrijf ingehuurd om de olie uit het water te halen. Daarmee werd woensdagmiddag, meteen na het ontdekken van de olie, begonnen. ,,Het bedrijf is er vervolgens op donderdag weer mee bezig geweest’’, zegt perswoordvoerster Laura Haanstra van de gemeente Smallingerland. ,,Met absorberende doeken wordt de laatste olie op korte termijn uit het water gehaald.’’ De wind heeft olie dat op het wateroppervlak ligt. Door er banden omheen te leggen kan dit restant eruit gehaald worden.

Hoe de olie er terecht is gekomen is onbekend. Het kan om een lek gaan of om een dumping. ,,We zijn op zoek naar mensen die meer weten. We doen er alles aan om een soortgelijk voorval in de toekomst te voorkomen.’’ Op dit moment is het nog onduidelijk om hoeveel olie het precies gaat, ,,dat is op dit moment nog lastig in te schatten’’.

Binnen 45 minuten waren alle perenbomen weg

De vierduizend gratis perenbomen die bij De Zwette in Leeuwarden werden uitgedeeld, zijn vrijdagochtend binnen drie kwartier van de hand gedaan. In Heerenveen zijn zaterdag 12.000 bomen beschikbaar. In Witmarsum liggen 4000 te wachten en ook in Wâlterswâld kun je bomen ophalen. Dat kan vrijdagmiddag al en ook zaterdag. Lees hier verder.

Meekijken met het werk van de politie, de politie-eenheid van Zuid-Oost Friesland liet zich volgen op Instagram

Een werkdag meekijken bij de politie, dat kon donderdag bij de politie van Zuid-Oost Friesland. Op Instagram hielden zij een volgdag, waarin volgers ook vragen konden stellen aan de eenheid.

Aan de actie deden 32 collega’s van de politie-eenheid mee, van alle locaties van het basisteam. Onder andere mensen van de waterpolitie, motoragenten en mensen van de intake en service lieten zich zien. Via deze volgdag wil de politie in gesprek komen met volgers. Lees hier verder.

Drijvend zonnepark Nij Beets slaat los door noodweer

Het splinternieuwe drijvende zonnepark in de zandwinplas bij Nij Beets is door het noodweer van donderdagavond losgekomen en deels op de wal geschoven. Groenleven, een van de ontwikkelaars van het park, is vrijdag bezig met het bepalen van de schade. Volgens woordvoerder Maarten de Groot zijn er geen kapotte panelen of glas in het water beland. Lees hier verder.

Nieuw inpakmonster uit Drachten kan om de 3 seconden een doos uitspuwen

Het inmiddels tot Quadient omgedoopte Neopost in Drachten stond in 2014 in de frontlinie van een inpakrevolutie. Hun nieuwste inpakker is nog sneller. De eerste versie van zes jaar geleden gooide al hoge ogen op. Bij het toenmalige Neopost in Drachten lanceerden ze destijds een machine die bijna naadloos het karton rondom een bestelling kan vouwen. Die uitvinding bleek een uitkomst te zijn voor grote internetverkopers als Bol.com, Zalando en Bijenkorf.

Officier waarschuwt zedenverdachte uit Leeuwarden: tbs ligt op de loer

Een 27-jarige Leeuwarder zou begin oktober vorig jaar in een winkel in Bolsward zijn geslachtsdeel aan een vijfjarig meisje hebben getoond. De man ontkende vrijdag bij de Leeuwarder rechtbank. De officier van justitie Eelco Jepkema eiste een voorwaardelijke celstraf van een maand met een proeftijd van drie jaar. Lees hier verder.

Nieuws

menu