LC dagoverzicht - 20 oktober | Vierde Friese coronatest-locatie in Kollum en corona-ontkenner pleegt serie aan vernielingen

Johannes Bogermanstraat 25. GOOGLE MAPS

GGD Fryslân opent een extra locatie voor het testen op corona, in Kollum. Na Leeuwarden, Drachten en IJlst is dat de vierde. En een 43-jarige corona-ontkenner uit Leeuwarden pleegde in een half jaar tijd een serie aan vernielingen. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Eerst even dit: De komende tijd experimenteren we met de vorm en inhoud van het dagoverzicht. Zo hopen we deze rubriek nog meer aan te laten sluiten op de wensen van u, de lezer. Om daar inzicht in te krijgen, vragen we u om onderstaande enquête in te vullen. Alvast bedankt.

Corona-ontkenner pleegt serie aan vernielingen

Corona, de lockdown, 5G, volgens een 43-jarige Leeuwarder is het allemaal één grote leugen. In een half jaar tijd pleegde de verdachte een hele serie vernielingen, waarvoor hij dinsdag bij rechter Remco Jan Maring moest verschijnen.

Volgens de man houdt de overheid het volk voor de gek. „Er gebeuren hier dingen in Nederland die niet kloppen. Rutte, De Jonge, het zijn allemaal leugenaars.” De man pleegde vernielingen in zijn eigen woning – hij woonde toen nog in Haulerwijk. Zo sloopte hij tussen juli 2019 en februari van dit jaar leidingen, zonnepanelen en een thermostaat. Nadat de woningbouwvereniging de zonnepanelen had vernieuwd, vernielde hij ze opnieuw. Hij is volgens eigen zeggen ziek geworden van de straling in en rond zijn woning, die vol zat met „slimme meters”. Lees hier verder.

158 nieuwe besmettingen

Bij de GGD zijn de afgelopen 24 uur 158 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Friesland. Gisteren waren dat er 147. Met respectievelijk 26 en 33 besmettingen lag het zwaartepunt weer in Leeuwarden en Súdwest-Fryslân.

Het aantal bij de GGD geregistreerde ziekenhuisopnames steeg met 1 naar een totaal van 162. Er zijn 2 nieuwe sterfgevallen gemeld in de afgelopen 24 uur. Het gaat om een inwoner van de gemeente Leeuwarden en een van de gemeente Ooststellingwerf.

Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

Vierde testlocatie in Kollum

De vierde testlocatie opent 28 oktober aan de Johannes Bogermanstraat in het dorp, in een deel van het voormalige Lauwers College. Volgens GGD Fryslân-directeur Margreet de Graaf was men al enige tijd op zoek naar een locatie in het noordoosten van de provincie. Inwoners van dat gebied moeten nu nog naar Drachten om zich te laten testen.

Op de huidige drie locaties kan de GGD nu zo’n 1700 personen per dag testen. De wachttijd is inmiddels niet meer dan een etmaal. In Kollum komen er in eerste instantie 360 tests per dag bij, wat naar verwachting snel uitgebreid kan worden naar 480 per dag.

Vader van op Malta vermoorde Nederlandse na bekentenis ex-vriend uit Sneek: ‘Hij is meer dan een monster’

De familie van de op Malta vermoorde Shannon Mak (30) uit Monnickendam heeft voor het eerst openlijk gereageerd op de bekentenis van de ex-vriend van hun dochter. De man (25) uit Sneek bekende vorige week dat hij haar in augustus 2018 op straat de keel doorsneed na een ruzie. ,,We wisten allemaal dat hij het was’’, zegt Shannons vader in de Times of Malta .

De familie had niet gerekend op de bekentenis, maar werd niet door verrast door de inhoud. ,,Er was geen enkele twijfel in onze gedachten’’, vertelt Frank Mak. ,,Hij legde na zijn aanhouding bij de politie al een bekentenis af, trok die later weer in maar het bewijs tegen hem was overweldigend. Zijn nieuwe bekentenis is dan ook logisch. De verklaring zal de juridische procedure, die al lang heeft geduurd, in ieder geval versnellen zodat we de zaak eindelijk kunnen afsluiten.’’

Het dossier tegen de verdachte is nu naar de rechtbank gestuurd, die hem zal veroordelen voor de moord. De maximale gevangenisstraf daarop is volgens de Maltese krant levenslang. Het Grondwettelijk Hof op Malta besliste in 2018 dat veroordeelden tot deze straf ook recht op ‘hoop’ (op vrijlating) hebben en na 25 jaar in aanmerking komen voor voorwaardelijke vrijlating. Lees hier verder.

Overlast in flat door plassende bezoekers

Corporatie WoonFriesland heeft de handen vol aan een opmerkelijk probleem: in liften van een flat plassende bezoekers.

Iedere week is het wel een paar keer raak bij de flat, zeven hoog, aan De Gealanden in de Leeuwarder wijk Bilgaard. Een nietsvermoedende bewoner drukt op het liftknopje en stapt pardoes in een plas met urine. Soms is het nog warm en redelijk geurloos, vaak heb je wel twee mondkapjes nodig om de stank te doorstaan. Als je het überhaupt al aandurft om de lift in te stappen. Het komt regelmatig voor dat bewoners hun zware boodschappentassen dan maar via het trappenhuis naar boven zeulen.

Het is een probleem dat al jaren speelt. Wie denkt dat vooral nerveuze hondjes in de lift plassen, komt bedrogen uit. Dat bevestigt ook WoonFriesland-woordvoerster Annemarieke Voortman. ,,Er is helaas veel overlast in de liften van deze flat. Het gaat om urine van bezoekers.’’ Ook halflege blikjes energydrink en lege wietzakjes blijven wel eens achter in de liften. Het zorgt voor een plakkerig geheel en ergernis bij bewoners. Lees hier verder.

Nieuws

menu