LC dagoverzicht - 20 november | Stijgend aantal besmettingen en 12 jaar cel voor doden huisbaas

Onderzoek aan de Gebrandyweg. FOTO JARING RISPENS

Een stijgend aantal coronabesmettingen in Friesland deze week en 12 jaar cel voor de 26-jarige Chinese student die zijn huurbaas om het leven bracht. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het aantal coronabesmettingen in Friesland stijgt sinds deze week weer, na een maand van dalende vastgestelde besmettingen. De afgelopen week zijn 720 Friezen positief getest op het virus, een kwart meer dan een week eerder (561), zo meldt GGD Fryslân in het weekoverzicht.

Vooral onder tieners (12 tot en met 17-jarigen) slaat het virus flink meer toe: onder deze groep verdubbelde het aantal coronagevallen in een week tijd, van 47 vorige week naar 101 deze week. En ook onder 70-plussers werden weer meer coronabesmettingen geconstateerd: 104 personen, tegen 69 vorige week. In verpleeg- en verzorgingshuizen werden 65 bewoners positief getest, tegen 36 mensen de week ervoor. Hiervan wonen 29 mensen in tehuizen in Súdwest-Fryslân.

Man (26) krijgt 12 jaar cel voor doodslag op Chinese huurbaas

Een 26-jarige Chinese student is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot 12 jaar cel voor het om het leven brengen van zijn eveneens in China geboren huurbaas, in zijn woning aan de Gerbrandyweg in Leeuwarden. De dader heeft ook nog 5000 euro van het slachtoffer gestolen. Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie 18 jaar cel , voor gekwalificeerde doodslag. Het OM ging er vanuit dat de man zijn huisbaas heeft vermoord om het geld te stelen. De rechtbank oordeelde dat niet bewezen kan worden dat het slachtoffer is vermoord om de diefstal mogelijk te maken en veroordeelde de man alleen voor doodslag.

De manier waarop de man het stoffelijk overschot heeft verborgen en achtergelaten noemde de rechtbank „mensonwaardig en mensonterend”. De veroordeelde is zeer berekenend te werk gegaan, stelde de rechtbank. Hij had een paar maanden huurachterstand, na de moord ging hij opeens veel geld uitgeven. De man heeft altijd ontkend.

Deze supplementen en vitaminepillen slikken we massaal tegen corona

* Van vitamine C tot resveratrol. Sinds het coronavirus ons leven bepaalt, duikt om de haverklap een middeltje, pilletje of supplement op dat zou werken tegen corona. Welke middelen zijn in omloop? Wat zouden ze moeten doen en doen ze dat ook werkelijk? Of betalen we veel geld voor een illusie?

Spitse komt terug naar Nederland

* Sherida Spitse verkast naar Ajax. De 30-jarige Sneker recordinternational is nu nog speelster van het Noorse Vålerenga en komt de Amsterdammers per 1 januari voor anderhalf seizoen versterken . „De reden om voor Ajax te kiezen, was omdat ik niet meer 100 procent gelukkig was in het buitenland. Vervolgens kwam deze optie voorbij. Ik ben zelf altijd fan van Ajax geweest. Om dan nu zelf het shirt te gaan dragen, is hartstikke mooi”, aldus Spitse.

Verder in het nieuws:

* Sven Kramer gaat komend weekend niet van start op de NK allround in Thialf in Heerenveen. De zesvoudig Nederlands kampioen is volgens zijn ploeg Jumbo-Visma niet fit genoeg om deel te nemen aan het toernooi. Ook Ireen Wüst heeft zich afgemeld voor de NK allround, komend weekend in Heerenveen. De viervoudig kampioene heeft last van een blaasontsteking .

* Talloze winkeliers zetten volgende week vrijdag hun producten voor stuntprijzen in de etalage, maar Ikea weigert mee te doen. De meubelgigant gaat zelfs campagne voeren tegen ‘Black Friday’ .

* Voor een klap die hij eind november vorig jaar uitdeelde in de kantine van een plaatselijke hockeyclub, is een 43-jarige Leeuwarder vrijdag door de politierechter veroordeeld tot een geldboete .

* De nieuwe politieke partij Jong is een geldinzamelingscampagne gestart om te kunnen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart .

Tip van de redactie:

* In memoriam: Willem Eppinga: De man van de overall of het zondagse pak

* Dertig feitjes over The Rolling Stones die je nog niet wist

* Het spoor gaat op slot in Leeuwarden: hoe rijd je straks om?


Nieuws

menu