LC dagoverzicht 20 juli | Vlieger uit Leeuwarden komt om bij helikoptercrash op Aruba en coronavaccin mogelijk dit jaar op de markt

Bij Vliegbasis Leeuwarden hangt de vlag halfstok voor de twee omgekomen militairen. Foto: Anton Kappers - Thomasson

Bij een helikoptercrash voor de kust van Aruba is de 34-jarige vlieger Christine Martens uit Leeuwarden om het leven gekomen. De legerhelikopter NH90 had het moederschip, de Zr.Ms. Groningen, in zicht toen het mis ging. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:


Vlieger Christine Martens uit Leeuwarden omgekomen bij helikoptercrash Aruba

De 34-jarige vlieger Christine Martens uit Leeuwarden is omgekomen bij een helikoptercrash in de omgeving van Aruba. Dit gebeurde zondagmiddag (lokale tijd). Ook de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies kwam om het leven. Twee andere bemanningsleden bleven ongedeerd.

Het gaat om de defensiehelikopter van het type NH90. Het toestel vertrok rond 14.30 uur lokale tijd van Aruba en stortte ongeveer 12,5 kilometer uit de kust in zee. Lees hier verder.

Coronavaccin mogelijk dit jaar op de markt na succesvolle proef op mensen

Het Britse vaccin dat Nederlanders moet beschermen tegen het coronavirus is goed aangeslagen bij een eerste groep proefpersonen. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Oxford maandag in het toonaangevende medische tijdschrift   The Lancet  . Mogelijk komt het vaccin nog dit jaar op de markt. 

De Nederlandse regering heeft vorige maand - samen met Duitsland, Frankrijk en Italië - alvast 300 miljoen doses van het in Oxford ontwikkelde vaccin besteld, zonder op dat moment te weten of het zou werken en veilig is. De bevindingen in   The Lancet   zijn daarom goed nieuws voor het kabinet. De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca is onlangs begonnen met de productie van het vaccin. Lees verder.

WoonFriesland voert vanaf vandaag woninginspecties uit met een drone (maar je hoeft je geen zorgen te maken over privacy)

Sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland voert vanaf maandag (vandaag) met een drone technische inspecties uit aan de buitenkant van huurwoningen. WoonFriesland wil efficiënt en geautomatiseerd inspecteren en de drone meet de benodigde gegevens van gevels, dakbedekking en kozijnen. Hierdoor kunnen zaken als vocht, houtrot en warmteverlies in een vroeg stadium worden gesignaleerd of zelfs voorkomen.

WoonFriesland werkt samen met het Dokkumer bedrijf Aeroscan, dat de drone levert. De privacy binnenshuis is gewaarborgd, stelt de woningcorporatie. Eventuele persoonlijke gegevens worden volledig geanonimiseerd.

Lees ook | Drone-inspectie in woonwijk? Dokkumer Aeroscan legt uit over privacy

Buffers ziekenhuizen te klein om coronaklap op te vangen

De meeste ziekenhuizen waren financieel gezond aan het begin van dit jaar, maar die buffers zijn waarschijnlijk niet genoeg om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Zonder de onlangs toegezegde financiële steun komen de meeste ziekenhuizen in de problemen. Dat stelt Ruud Plu, directeur van Intrakoop, een grote inkoopcoöperatie van de zorg. Intrakoop analyseerde met accountants 66 jaarverslagen van Nederlandse ziekenhuizen over 2019. Lees hier verder.

Mega-vlecht rond zorg- en talentencentrum De Noorderbrug in Leeuwarden te koop

De mega-vlecht die Jaring Melchers maakte tijdens de lockdown is te koop. Aanvankelijk wilde hij er een schutting van maken, maar daar ziet hij toch maar vanaf. ,,Mijn handen zijn nog te pijnlijk van het vlechten.” De 1160 meter lange sliert is te koop voor elk aannemelijk bod.

Met de opbrengst wil hij ,,iets leuks” gaan doen met de bewoners en begeleiders van zorg- en talentencentrum De Noorderbrug in Leeuwarden. Geïnteresseerden kunnen zich daar melden.

Sjoerd Bootsma geeft het artistieke stokje bij Welcome To The Village door

Sjoerd Bootsma (41) stopt als artistiek leider van festival Welcome To The Village, dat hij mee heeft opgezet. Hij geeft het stokje door aan Eva van Netten (31).

Vorig jaar al vertrok Bianca Pander als algemeen directeur. ,,Ik heb in 2018 met Bianca afgesproken hoe we afscheid zouden nemen”, zegt Bootsma, ,,onder welke condities. Het was al duidelijk dat we niet dertig jaar zouden blijven. Ik heb geen zin om te gaan Jan Smeetsen.” Smeets is na een halve eeuw nog altijd het gezicht van het Pinkpop-festival. Lees hier verder.

Shuttles in Sneek staan stil maar toeristentreintje Leeuwarden hoeft niet van de weg

Anders dan de shuttles die toeristen rondrijden in Sneek hoeft het treintje in Leeuwarden niet in de remise te blijven.

Voor het Leeuwarder treintje gelden andere regels dan voor de wagentjes in Sneek, aldus Daan Postma van CityTrain Leeuwarden. ,,Het treintje valt niet onder landelijke regelgeving, maar onder lokale. Wij hebben een ontheffing voor het rijden op bepaalde wegen in Leeuwarden en ook voor het vervoeren van personen in de wagons.’’ Lees hier verder.

Lees ook [PREMIUM] Toeristentreintjes staan plots stil: ‘De RDW is heel stellig, het ontbreekt aan regelgeving’

Friese gemeenten werken samen aan schone kunstgrasvelden

De problematiek van rondzwevende korrels van rubbergranulaat bij sportvelden wordt door zeven Friese gemeenten gezamenlijk aangepakt.

Op initiatief van de gemeente Súdwest-Fryslân gaan zeven Friese gemeenten in gesprek met de stichting InStrepitus die strijdt voor schone kunstgrasvelden. Woordvoerder Sebas Veenstra uit Leeuwarden spreekt van een doorbraak. ,,Dit is een mooi initiatief. Misschien wordt Friesland wel de eerste korrelvrije provincie.’’ Lees hier verder.

Fans vieren jubileum 100 jaar SC Heerenveen

Met het aansteken van fakkels in het gras naast het Abe Lenstrastadion hebben ruim honderd leden van supportersvereniging Nieuw Noord vannacht klokslag 0.00 uur op feestelijke wijze stilgestaan bij het honderdjarige jubileum van SC Heerenveen.

Vandaag wordt gevierd dat de club op 20 juli 1920, onder de naam Athleta, werd opgericht. De brandende fakkels vormden de woorden ‘100 jaar’ en ‘2020’. Na het ontsteken kregen de supporters een gebakje van de club. Sommige fans vierden het jubileum zaterdag al. Om 23.00 uur verzamelde een toen groep voetbalsupporters zich bij het stadion om vuurwerk af te steken.

Erwin Mulder keert terug bij SC Heerenveen

Erwin Mulder keert terug bij SC Heerenveen. De 31-jarige doelman komt transfervrij over van Swansea City. Mulder stond eerder al onder de lat bij SC Heerenveen. Hij keepte tussen 2015 en 2017 bij de Friezen, voordat hij transfer de overstap maakte naar Swansea City.

De selectie van SC Heerenveen belegt tussen 25 en 29 augustus een trainingskamp in het Duitse Osnabrück. Het team van trainer Johnny Jansen speelt in die week een oefenwedstrijd tegen VfL Osnabrück, dat uitkomt in de Tweede Bundesliga.

Nieuws

Meest gelezen