LC dagoverzicht - 2 oktober | Vijf Friese culturele instellingen mogen van Veiligheidsregio meer dan dertig mensen per ruimte ontvangen

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Vandaag (vrijdag) zijn er 99 nieuwe besmettingen in Friesland vastgesteld. Dat is het hoogste aantal op een dag doorgegeven. Tot nu toe stond het hoogste aantal meldingen op 93, dat was afgelopen woensdag. Donderdag waren er 91 inwoners van Friesland positief getest. Veiligheidsregio Fryslân heeft vijf culturele instellingen in Friesland een ontheffing gegeven, in deze gebouwen geldt geen maximum van 30 personen per ruimte. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De Harmonie in Leeuwarden, De Lawei in Drachten, Het Posthuistheater in Heerenveen, Theater Sneek en De Koornbeurs in Franeker mogen meer dan dertig mensen per ruimte ontvangen.

De Veiligheidsregio heeft de ontheffing verleend, omdat deze organisaties een hoge culturele waarde voor de provincie hebben en onderdeel uitmaken van de Friese culturele infrastructuur. „Alle vijf locaties hebben de afgelopen tijd bewezen zich goed aan de regels te houden en werken met goedgekeurde protocollen die een veilig bezoek kunnen garanderen”, aldus de Veiligheidsregio.

Andere concertzalen en theaters in de regio zullen bij het organiseren van activiteiten maar een maximum van 30 personen per ruimte mogen toelaten (exclusief personeel).

De Veiligheidsregio stipt wel aan dat het mogelijk is dat er op den duur meer locaties in aanmerking komen voor een ontheffing, ook kan alsnog besloten worden om genoemde locaties te sluiten bij overtredingen.

GGD Fryslân breidt testcapaciteit uit van 1000 naar 1600 per dag

GGD Fryslân breidt de capaciteit voor het testen op het coronavirus de komende week stapsgewijs uit van 1000 naar 1600 per dag. Donderdag is de testcapaciteit al verhoogd naar 1100.

Dat meldt GGD Fryslân in het weekoverzicht. Er wordt in de loop van deze maand een vierde testlocatie geopend, naast de locaties in Leeuwarden, Drachten en IJlst. Waar dat is, is nog niet bekend.

De uitbreiding is mogelijk door afspraken die gemaakt zijn met laboratoria, meldt de Friese GGD.

GGD Fryslân heeft afgelopen week een record aantal tests afgenomen: 7087 in totaal. Dat zijn bijna 1600 meer dan de voorgaande week. Buiten de GGD om testen zorginstellingen nog eens zo’n 350 medewerkers per dag. Daarnaast voeren commerciële laboratoria een onbekend aantal coronatesten uit.

Ruime verdubbeling aantal coronabesmettingen zet voort in Friesland

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus is in Friesland voor de derde week op rij meer dan verdubbeld. In totaal zijn 513 inwoners van Friesland positief getest, de voorgaande week waren dat er 209.

Friesland is de signaalwaarde voor opschaling van het risiconiveau van waakzaam naar zorgelijk ruim gepasseerd. Voor Friesland is die drempelwaarde zo’n 325 vastgestelde besmettingen in een week. Donderdagmiddag zei GGD-directeur Margreet de Graaf al dat de Veiligheidsregio Fryslân een dezer dagen naar dat niveau wordt opgeschaald .

Verreweg de meeste positieve gevallen worden gemeld in de gemeente Leeuwarden, ook verhoudingsgewijs. Afgelopen week was bijna de helft van de vastgestelde besmettingen in Friesland een inwoner van deze gemeente (45 procent), volgens GGD Fryslân zijn dit relatief veel studenten. Leeuwarden nadert zelfs het derde en hoogste risiconiveau ‘ernstig’. Bij dat niveau - waarin momenteel alleen Amsterdam, Rotterdam en Den Haag verkeren - hoort hard ingrijpen om verdere escalatie te voorkomen.

Organisatie Vuurtorentrail baalt van negatieve reacties

De Vuurtorentrail, een groot hardloopevenement op Ameland, gaat dit weekend gewoon door. Tot onvrede van sommige Amelanders. Organisatie en passagiersdienst Wagenborg zeggen de toestroom prima aan te kunnen.

Het evenement werd in maart nog geannuleerd, toen evenementen en bijeenkomsten van meer dan 100 deelnemers vanwege corona niet door mochten gaan. Nu mag het wel. Aan het evenement doen zo’n 900 lopers mee. Vooral de reis naar Ameland baren de eilanders zorgen, blijkt op sociale media. Sommigen vinden het onverantwoord en respectloos naar de eilandbewoners.

Organisator Robin Kinsbergen pareert die kritiek. Want waar waren deze reacties toen het eiland tijdens het hoogseizoen bomvol toeristen zat? ,,Alle toeristen werden niet bekritiseerd en onze trailrunners wel? Er is al tijden geen huisje vrij op Ameland’’, aldus Kinsbergen. Hij wil er maar mee zeggen: de toestroom van honderden hardlopers is niet heel anders dan de toeristeninvasie in de zomer. De deelnemers melden zich verspreid over meerdere dagen op het eiland, zegt de organisator. ,,De boot van donderdagavond zat ook vol, maar echt niet per se met hardlopers. Daar zaten ook veel toeristen bij.’’ Lees hier verder.

Gemeente Leeuwarden voert mondkapjesplicht in binnen eigen gebouwen

De gemeente Leeuwarden voert een mondkapjesplicht in binnen al haar openbare ruimtes in publieke gebouwen. Dit heeft zij vrijdagochtend besloten.

De kapjesplicht geldt in ieder geval voor het gemeentehuis (voorheen stadskantoor), het stadhuis en het Historisch Centrum Leeuwarden. Zowel medewerkers als bezoekers moeten hier hun mond bedekken als ze rondlopen of wachten.

De afgelopen dagen rees onduidelijkheid. Gemeenteraadsleden droegen wel een kapje op weg naar hun vergaderingen in het stadhuis, maar bezoekers en medewerkers in het gemeentehuis bedekten hun mond veelal nog niet. Vrijwilligers bij de Oldehove droegen gisteren al wel mondmaskers. Lees hier verder.

Minister trekt alles uit de kast voor geheimhouding stikstofboeren

Landbouwminister Carola Schouten en LTO Noord moesten vrijdag in hoger beroep voor de Raad van State alles uit de kast trekken om de locatiegegevens van 3300 zogenaamde PAS-melders geheim te houden.

De landsadvocaat kwam met het argument dat boeren het slachtoffer kunnen gaan worden van dierenrechtenactivisten. Dat werd door de staatsraden Nico Verheij en Bart Jan van Ettekoven niet voor zoete koek geslikt.

Richten die activisten zich niet eerder op dierenwelzijn dan op stikstof? vroeg Verheij. Of ligt het misschien politiek lastig om de locaties bekend te maken van 3300 agrariërs die hun bedrijf mogelijk in werking hebben zonder de vereiste Natuurbeschermingsvergunning? Want hoe moet dat verder nu het PAS, het Programma Aanpak Stikstof, door de Raad van State vorig jaar mei werd afgeschoten?

Valentijn Wösten van milieuclub MOB wist het antwoord: ,,Pas nu blijkt dat de minister veel banger is voor nieuwe boerenprotesten dan voor dierenactivisme’’. Lees hier verder.

Rechtszaak dodelijke steekpartij Oosterwolde in november inhoudelijk behandeld

De rechtszaak van de dodelijke steekpartij in Oosterwolde wordt op 13 november inhoudelijk behandeld. Dat werd vrijdag bekendgemaakt tijdens een pro forma-zitting bij de Leeuwarder rechtbank.

Een 33-jarige Leeuwarder wordt ervan verdacht dat hij op 4 april in de woning van zijn ex-partner in Oosterwolde een 44-jarige inwoner van Bovensmilde dodelijk heeft verwond. Tijdens een ruzie zou de Leeuwarder het slachtoffer, de nieuwe vriend van zijn ex, met een mes hebben gestoken. Het slachtoffer vluchtte en bezweek bij een tankstation in de buurt aan zijn verwondingen. Lees hier verder.

Nieuws

menu