LC dagoverzicht - 19 oktober | Weer minder coronabesmettingen en KOZP keert zich tegen grijze piet

FOTO ANP

Het aantal vastgestelde nieuwe besmettingen per dag met het coronavirus lijkt in Friesland licht te dalen. In de afgelopen 24 uur registreerde de GGD 147 positieve tests. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Eerst even dit: De komende tijd experimenteren we met de vorm en inhoud van het dagoverzicht. Zo hopen we deze rubriek nog meer aan te laten sluiten op de wensen van u, de lezer. Om daar inzicht in te krijgen, vragen we u om onderstaande enquête in te vullen. Alvast bedankt.

147 positieve test, 1 sterfgeval

De 147 positieve tests van maandag steken schril af tegen de 294 van een week eerder. De cijfers vertekenden toen echter doordat er veel achterstallige data was verwerkt. Toch lijkt het aantal nieuwe besmettingen zich de afgelopen dagen te stabiliseren.

Het aantal Friezen dat moet worden opgenomen in het ziekenhuis loopt wel gestaag op. Zondag stond het totaal nog op 161, maandag was dat opgelopen naar 165. Een inwoner van de gemeente Leeuwarden stierf aan de gevolgen van het virus.

Op de Friese intensive cares lagen maandagochtend meer patiënten dan tijdens het vorige meetmoment op vrijdagochtend. Toen lagen er 12 mensen op de IC, nu 15. Overigens is de kans groot dat dit patiënten van buiten de regio zijn.

Coronabesmetting in PI Leeuwarden: geen extra maatregelen

Bij de penitentiaire inrichting (PI) in Leeuwarden heeft een medewerker positief getest op het coronavirus. Tot nu toe kon de gevangenis de besmettingen buiten houden.

De medewerker is nog aan het werk geweest. Ook enkele collega’s met wie hij contact had, blijven uit voorzorg thuis. Uit bron- en contactonderzoek bleek dat gedetineerden niet in isolatie hoeven. Of het om een bewaarder gaat, zegt woordvoerder René Hut niet. ,,Het gaat in elk geval om iemand met gedetineerdencontact.’’

Zoveel gaat er per bestelling naar Thuisbezorgd

Nu de horeca de deuren weer gesloten moet houden vanwege de strengere coronamaatregelen neemt het aantal bestellingen toe bij websites zoals Thuisbezorgd. Maar als je via hen een pizza bestelt hoeveel komt er dan in de zakken van het restaurant en hoeveel in die van het platform? En wat moet je doen als je de lokale horeca een steuntje in de rug wil geven in deze moeilijke tijden? In dit artikel leggen we het uit.

KOZP keert zich tegen grijze pieten

Het sinterklaascomité van Leeuwarden dacht een mooie compromis gevonden te hebben met de introductie van de grijze piet. De vrijwilligers die de pieten spelen blijven onherkenbaar en tegelijkertijd verwijst een grijze huid niet naar een natuurlijke huidskleur.

Daar denkt actiegroep Kick Out Zwarte Piet anders over . Zij vindt dat ook de grijze piet verwijst naar een racistische karikatuur. ,,Vaak behoudt ook de grijze piet rode lippen en een ‘afro’-pruik en past deze variant perfect in het rijtje van de zwarte en bruine pieten’’, schrijft KOZP in een statement.

De groep roept de gemeente op om geen subsidie te geven aan het comité als deze de kleur niet verandert. Ook kondigen ze nieuwe acties aan bij de intocht, als de kleur niet wordt aangepast.

Ondertussen verschiet Piet op de scholen geruisloos van kleur. Een aantal scholenkoepels in het noordoosten en zuidwesten van de provincie maakte afgelopen weken al bekend over te gaan op de roetveegpiet. Daar sluit PCBO Tytsjerksteradiel, met twaalf scholen in die gemeente, zich nu bij aan.

Cambuur onderschat gehavend NAC niet

SC Cambuur haalt dinsdagavond het duel tegen NAC Breda in. Eigenlijk stond dat dit weekend op de rol maar bij de Brabanders waren zoveel coronabesmettingen dat spelen geen optie was. NAC is nog steeds niet op volle sterkte maar heeft wel een bijzonder sterke selectie, weet Cambuur-trainer Henk de Jong : „NAC heeft sowieso een goede selectie. Zelfs als er meerdere spelers wegvallen, staat er heus nog een goede ploeg”

Bij de Leeuwarders zijn geen coronagevallen. Toch heeft ook De Jong personele zorgen. Onduidelijk is vooral wie er onder de lat moet staan. Eerste keus Sonny Stevens is niet helemaal fit en zijn vervanger Pieter Bos raakte net deze week geblesseerd.

KOKO Radio: Hoe houd je de selectie fit zonder wedstrijden?

Podcast KOKO Radio gaat meestal over de Friese profclubs. Maar maandag is er ook aandacht voor derde divisionist Harkemase Boys. De amateurs mogen door de aangescherpte coronamaatregelen niet voetballen maar zitten nog wel in de beker. Hoe houd je het team dan fit? Trainer Jan-Piet Bosma vertelt.

Verder vertelt Sander de Vries over Ajax-Heerenveen en kijkt Gerard Bos alvast vooruit naar NAC-Cambuur.

 

Nieuws

menu