LC dagoverzicht - 19 november | Geen Elfstedentocht op anderhalve meter en Van Wijnen kijkt naar rol projectontwikkelaar Cambuurstadion

Schaatsters passeren Hindeloopen tijdens de Elfstedentocht in 1997. Foto: KIPPA

Als het heel hard gaat vriezen dit jaar en er eindelijk genoeg ijs ligt voor een Elfstedentocht, dan wordt hij waarschijnlijk niet verreden. Zolang we anderhalvemeter afstand moeten houden, ziet de Elfstedenvereniging geen mogelijkheid om de tocht der tochten te organiseren. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Met de huidige coronamaatregelen is het onmogelijk om een Elfstedentocht te organiseren. Als de maatregelen versoepeld worden, wordt de situatie opnieuw bekeken. Het draaiboek voor de tocht ligt op 1 december klaar. Als het met de coronamaatregelen mogelijk is én er ligt genoeg ijs, kan er volgens het bestuur binnen 48 uur een Elfstedentocht georganiseerd worden.

Voorzitter Wiebe Wieling vindt het zeer spijtig dat de tocht niet door kan gaan. ,,Dat docht sear”, zegt hij. ,,Mar wy moatte realistysk wêze. Wy wolle net meihelpe oan de fersprieding fan it firus, net ferantwurdlik wêze foar de eventuele klappen dy’t de folkssûnens en de ekonomy dêrtroch krije soenen.”

Bouwbedrijf Van Wijnen mogelijk nieuwe projectontwikkelaar Cambuurstadion

Bouwbedrijf Van Wijnen gaat serieus bekijken of zij de rol van Wyckerveste kan overnemen als projectontwikkelaar van het nieuwe Cambuurstadion. Dat zegt Roelof Faber, directeur van de vestiging Gorredijk van Van Wijnen. Van Wijnen was de beoogd bouwer van het nieuwe stadion van Cambuur.

,,We hebben gisteren en vanochtend hierover contact gehad met de gemeente Leeuwarden. U moet begrijpen, tot gisteren waren wij gewoon de bouwer van het stadion. De komende twee maanden zullen wij onderzoeken of we dit kunnen gaan doen”, aldus Faber.

Benieuwd naar hoe het nieuws over het stadion per ongeluk uitlekte? Want het had nog even geheim moeten blijven: het nieuws dat Wyckerveste zich terugtrekt als ontwikkelaar van het nieuwe Cambuurstadion. Lees hier meer daarover en bekijk een fragment van de geheime bijeenkomst.

Leeuwarden wil meewerken aan een asielzoekerscentrum in de gemeente

Leeuwarden wil het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) helpen bij een onderzoek naar een geschikte locatie voor de opvang van asielzoekers in de gemeente. Het college van b. en w. vraagt hierover de mening van de raad, in 2021 volgt een definitief besluit.

Het zou gaan om een regionale opvanglocatie met 350 tot 450 opvangplekken , waarvan 250 voor statushouders of evident kansrijke asielzoekers zijn. Het niet gebruikte deel van de locatie kan dan eventueel ingezet worden voor andere woningzoekenden, zoals studenten of arbeidsmigranten.

GGD Fryslân begint half december met sneltesten en grotere locatie

GGD Fryslân begint rond half december met het aanbieden van sneltesten. Er komt dan ook een L-locatie voor het testen. Mogelijk wordt dit een drive-through. Dat zei directeur Margreet de Graaf donderdagochtend in de bestuurscommissie gezondheid , waarbinnen de Friese zorgwethouders besluiten nemen over de gezamenlijke gezondheidsaanpak in Friesland.

Het RIVM meldde donderdag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 128 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Woensdag werden 116 besmettingen gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 3. Er zijn 193 mensen opgenomen sinds de start van de pandemie. Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg met 3. Het totaal staat nu op 116. Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

Verder in het nieuws:

* Het aantal WW-uitkeringen is in oktober in Friesland nagenoeg gelijk gebleven aan de maand ervoor. Na een flinke toename vanwege de coronacrisis, daalt de WW al een aantal maanden.

* Het is nog onzeker of Sven Kramer meedoet aan het NK allround . Hij is wat grieperig.

* Er is een m egavaccinatieprogramma in de maak. Er zijn 6,5 miljoen inentingen nodig voor ouderen en zieken.

* Jouke Wobma uit Aldeboarn en Johann Velkers en Jelle Stoker uit Heerenveen hebben woensdagmiddag van burgemeester Tjeerd van der Zwan een medaille, een draaginsigne en een oorkonde van het Carnegie Heldenfonds uitgereikt gekregen. Het drietal redde in augustus een automobilist door hem, met gevaar voor eigen leven, uit een brandende auto te halen.


Tip van de redactie:

* Thuiswerken zorgt voor stress en niet zo’n beetje ook. Vier miljoen werkenden dreigen uit te vallen als er niet snel ondersteuning komt, meldde het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burnout in augustus. Kijk hier LC Live terug over stress door thuiswerken .

* LC-verslaggever Linda Zeggelaar wijst op programma’s die meer mensen zouden moeten zien. Vandaag: de TV Show met Ivo Niehe.

* Je studietijd de mooiste periode van je leven? Niet als je depressief raakt, stevig coke, speed en pillen gebruikt en na een overdosis wakker wordt in een poel van ellende. In dit interview vertelt Anniek (23) erover (en hoe haar school haar er weer bovenop hielp).

Nieuws

menu