LC dagoverzicht - 19 augustus | Opluchting school Damwâld na negatieve coronatest docent en aanhoudingen voor zware mishandeling Sneek

FOTO ANP

Voor de zware mishandeling van twee mannen op 2 augustus in Sneek zijn drie verdachten aangehouden door de politie. Uit de wekelijkse rioolwatermetingen blijkt dat er in het rioolwater van Damwâld veel virusdeeltjes zaten. Op basisschool De Sprankeling in het dorp overheerst opluchting, de leerkracht die mogelijk besmet was met het coronavirus testte negatief. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Veel virusdeeltjes in riool Damwâld

Voor de verspreiding van het coronavirus in Dantumadiel was al een indicatie. In het rioolwater van de zuiveringsinstallatie in Damwâld zijn vorige week een grote hoeveelheid virusdeeltjes gevonden. Dat blijkt uit de wekelijkse rioolwatermetingen, die woensdag zichtbaar zijn gemaakt op het coronadashboard van de rijksoverheid. Uit de metingen blijkt dat er in Damwâld duizend virusdeeltjes zaten in een millimeter rioolwater. Gemiddeld waren dit er 159 in Friesland. Lees hier verder.

Opluchting in Damwâld: docent niet positief getest op coronavirus

De woensdag in gebruik genomen basisschool in Damwâld hoeft niet tien dagen dicht. Die vrees bestond omdat een leerkracht mogelijk was besmet met het coronavirus. De leerkracht testte echter negatief.

,,Het team van De Sprankeling is de afgelopen dagen druk bezig geweest de nieuwe school in te richten’’, legde bestuurder Gert van Tol van scholenkoepel PCBO Dantumadiel eerder al uit. ,,In die situatie kan ik niet garanderen dat alle leerkrachten altijd anderhalve meter afstand van elkaar hebben gehouden.’’

In De Westereen zit De Boustien ook tussen hoop en vrees. De zoon van een leerkracht testte positief. Mogelijk zijn vier leerkrachten van de school besmet. Daarover is nog niets bekend.

8.000 onverkochte perenbomen gratis af te halen via drive-through in Heerenveen

Op het Ecopark de Wierde van Omrin zijn zaterdag 8000 perenbomen gratis af te halen. De bomen zijn niet verkocht door corona en de kweker geeft ze liever een tweede kans.

De coronapandemie heeft in Nederland geleid tot overschotten. Deze week komen 150.000 bomen uit de koelcel die vanwege corona niet verkocht zijn. ,,Dat zijn bomen die bedoeld waren voor export. Alleen door het coronavirus was het moeilijk om die bomen weg te krijgen. Er varen minder boten en er vliegen minder vliegtuigen. Daardoor is er een overschot van perenbomen”, zegt een woordvoerder van Omrin. Lees hier verder.

Drie verdachten aangehouden voor zware mishandeling Sneek

Er zijn drie verdachten aangehouden voor de zware mishandeling van twee 28-jarige mannen op 2 augustus in Sneek. De politie kwam de verdachten op het spoor door de tips die binnenkwamen op de gedeelde beelden van de mishandeling.

Twee mannen werden in de nacht van zondag 2 augustus zwaar mishandeld door zes jongeren op de Looxmagracht in het centrum van Sneek. Omdat niemand van de verdachten zichzelf had gemeld, werd besloten de beelden openbaar te maken. Later zijn de beelden, gemaakt door een beveiligingscamera, verwijderd.

Vier maanden cel voor kleding stelende Roemenen in Leeuwarden, Wolvega en Joure

Twee Roemenen (30 en 36 jaar) die zich begin dit jaar schuldig maakten aan mobiel banditisme, zijn woensdag bij verstek veroordeeld tot vier maanden cel.

De Roemenen hebben op 13 en 14 maart in winkels in Joure, Wolvega en Leeuwarden kleding – T-shirts – en dure rugzakken gestolen. De twee werden min of meer op heterdaad betrapt toen ze in een Scapino-winkel in Wolvega waren. Toen ze de winkel verlieten, ging het alarm af. Lees hier verder.

Dronken Sneker heeft gaspistool op zak: 100 uur werkstraf

Met een gaspistool op zak was een Sneker (25) op 3 maart op de fiets gestapt. Dat was hoogstwaarschijnlijk niemand opgevallen, als de man niet met fiets en al onderuit was gegaan. Het wapen viel op de grond en werd door een omstander veiligheidshalve weggeschopt. Rechter Klaas Bunk was benieuwd wat de Sneker moest met een wapen op zak. Dat wilde de man niet zeggen, ook niet waar het wapen vandaan kwam. Hij wilde alleen kwijt dat hij het pistool net ergens had opgehaald en mee naar huis wilde nemen. ,,Ik was ‘m aan het vervoeren”, zei de Sneker. Lees hier verder

Boze patiënt pleegt vernielingen in MCL: drie weken cel

Uit onvrede, omdat er geen taxi voor hem werd gebeld, vernielde een 35-jarige Leeuwarder medio maart in het MCL onder meer een gipswand en een houder voor ontsmettingsmiddel. Politierechter Klaas Bunk veroordeelde woensdag de Leeuwarder tot een celstraf van een week, plus vijf weken voorwaardelijk. De man liep in een proeftijd, een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van drie weken moet hij alsnog uitzitten. Lees hier verder.

Leeuwarder moet nog 1008 dagen zitten

Een 40-jarige Leeuwarder is in de nacht van dinsdag 18 op woensdag 19 augustus opgepakt. Hij had zich niet bij de politie gemeld voor een openstaande celstraf. Wie wordt veroordeeld, krijgt een beschikking thuis waarop een datum staat vermeld wanneer je je moet melden bij de gevangenis. In dit geval had de Leeuwarder zich niet gemeld.

De politie ging daarop naar de man op zoek. ,,Dan loop je kans om 24/7 te worden aangehouden’‘, zegt een woordvoerder. De man moest 1008 dagen - bijna drie jaar - zitten.

Voermaatregel voor boeren gaat van tafel

Minister Carola Schouten van Landbouw trekt de omstreden voermaatregel voor boeren in. Volgens het ministerie levert de maatregel bij nader inzien te weinig stikstofruimte op. Boeren worden dus niet verplicht vanaf 1 september minder eiwitten te voeren aan hun vee. De voermaatregel verenigde de boeren opnieuw in hun protesten tegen de stikstofaanpak van het ministerie van Landbouw. Boeren zeiden te vrezen voor de gezondheid van hun dieren door de maatregel. De afgelopen dagen bleek al dat de maatregel mogelijk aangepast werd omdat er minder eiwitten in het ruwvoer (gras) zaten. Lees hier verder.

Nominatie voor kwakzalverij-prijs

De Raad van Bestuur van Nij Smellinghe is een van de zeven genomineerden voor de Meester Kackadoris-prijs. Deze antiprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan bevorderaars van kwakzalverij. De Vereniging tegen de Kwakzalverij, die de prijs in 2003 in het leven heeft geroepen, heeft de bestuurders van het Drachtster ziekenhuis genomineerd, omdat een van hun verpleegkundigen in haar hoedanigheid als klassiek homeopaat een reukmiddel had aanbevolen tegen besmetting met het coronavirus. Lees hier verder.

Spelers SC Heerenveen in dubbeldekker naar Utrecht

Spelers en leden van de technische staf van SC Heerenveen reizen donderdag in een dubbeldekker naar stadion Galgenwaard voor het oefenduel met FC Utrecht (aftrap om 21.00 uur). In de ‘gewone’ spelersbus is te weinig plek om de anderhalvemeterregel te kunnen hanteren. Met twee ‘lagen’ is er genoeg ruimte. Lees hier verder.

Nieuws

menu