LC dagoverzicht - 18 september | Corona grijpt om zich heen onder studenten, zoekactie in bos naar vermiste Drachtster

Vrijwilligers en politie-agenten zoeken in de bossen bij Olterterp naar de sinds 9 september vermiste Rients Plantinga uit Drachten.

Friesland lapt de coronaregels meer en meer aan de laars, met veel meer besmettingen tot gevolg. Er wordt bij sportwedstrijden onvoldoende afstand gehouden. Ook bij feestjes en in de horeca gaat het mis, waarschuwt de GGD. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De afgelopen week is het aantal besmettingen in de provincie gestegen met 93, meldt de GGD . Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van een week eerder (37) en het hoogste aantal sinds 1 juni. Sinds die dag kan iedereen met klachten zich laten testen.

De verspreiding van het coronavirus gebeurt nu vooral door jonge mensen. Meer dan de helft van de vastgestelde nieuwe besmettingen komen deze week voor rekening van mensen tussen de 16 en 30 jaar. Leeuwarden neemt met 40 nieuwe besmettingen in een week, vooral onder studenten, het leeuwendeel voor zijn rekening. Hogeschool NHL Stenden gaat studenten nogmaals wijzen op naleving van alle regels.

Hoewel de stijging van het aantal nieuwe gevallen groot is, is Friesland in landelijk opzicht nog een gebied met weinig coronabesmettingen. Bij de GGD is 1 patiënt gemeld die in het ziekenhuis is opgenomen met corona. ,,Maar we weten niet hoe het virus zich ontwikkelt, dus we moeten alert zijn’’, zegt Sybrand Buma, voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân en burgemeester van de gemeente Leeuwarden. ,,Anders kunnen de intensive care-afdelingen binnen een paar weken weer vol liggen.’’

Coronabesmetting bij studentenvereniging

Bij studentenvereniging Osiris in Leeuwarden is woensdag bij een van de leden het coronavirus vastgesteld. ,,We hebben meteen de activiteit voor die avond, een barbecue, afgezegd. Iedereen die op dat moment in het pand was, hebben we gevraagd om naar huis te gaan’’, zegt Iris van der Schoot, voorzitter van Osiris. Osiris houdt uit voorzorg de sociëteit dicht tot 28 september.

Een ‘wake up call’ wil Van der Schoot de besmetting niet noemen. ,,Het zorgt wel weer voor bewustwording. In Friesland was het aantal besmettingen heel laag en daardoor gingen mensen misschien wat makkelijker met de regels om. Je merkt nu al dat iedereen toch weer meer naar de regels begint te leven, meer dan hiervoor.”

Huurovereenkomsten zorgen voor ‘bonusgeld’ in de clubkas van SC Heerenveen

Na Sven Botman zorgt Sam Lammers ervoor dat SC Heerenveen een forse financiële bonus tegemoet kan zien. Lammers vertrekt van PSV naar de Italiaanse subtopper Atalanta Bergamo. Met de overgang is een bedrag van 10 miljoen euro gemoeid. Een percentage van 10 procent van dat bedrag vloeit naar de clubkas van Heerenveen, dat Lammers in het seizoen 2018-2019 huurde van de Eindhovenaren.

Onderdeel van die huurovereenkomst was destijds dat Heerenveen in de toekomst zou meeprofiteren, mocht Lammers door PSV worden verkocht. Wat dat betreft was het voor Heerenveen beter geweest als Lammers een jaar eerder was vertrokken bij PSV. De club had in dat geval namelijk 20 procent van de transfersom opgestreken. Lees hier verder.

Bij de huurdeals van Jan Paul van Hecke, Olivier Batista Meier en Ullyses Llanez wist Heerenveen ook doorverkooppercentages te bereiken. Of de eerste morgen in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard in de basis start is nog onduidelijk, de tweede staat wel in de basiself, de derde is nog niet speelgerechtigd. Of Heerenveen weer net zo sterk voor de dag komt als afgelopen weekend tegen Willem II? Trainer Johnny Jansen hoopt het: ,,Ik ben benieuwd waar we staan. Het was in elk geval genieten van de trainingen deze week. Zoveel energie gaven de jongens.” Lees hier verder.

Zoekactie naar vermiste Drachtster

In Drachten en omgeving wordt vrijdag volop gezocht naar de 38-jarige Rients Plantinga uit Drachten. Plantinga wordt sinds 9 september vermist en is sindsdien spoorloos.

Bij de actie onder leiding van het Search And Rescue-team en de politie zijn tientallen vrijwilligers aanwezig. De zoekactie is in de ochtend vanaf Olterterp gestart. Plantinga heeft op 9 september zijn woning verlaten in een lichte spijkerbroek, witte schoenen en een wit shirt. Op dat moment had hij een snee in zijn rechter wenkbrauw en een wondje onder zijn rechteroog op het jukbeen. Een dag later begon het SAR-team al met zoeken.

Grote schuimbulten op Leeuwarder rotonde

Een rotonde in de Leeuwarder Vrijheidswijk werd vrijdagochtend gehuld in metershoge schuimbulten. Onbekenden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een schuimend middel in het ‘waterkunstwerk’ midden op de rotonde gegooid. Er ontstond steeds meer schuim en door de wind werd het schuim de wijk in geblazen. De rotonde, die in het midden volledig gevuld is met water, is al vaker slachtoffer geweest van ‘kwajongensstreken’. Lees hier verder.

En verder in het nieuws:

* De F-35 kan niet tegen onweer, piloten vliegen met een grote boog om

* Geart de Vries stopt na twaalf jaar als directeur Historisch Centrum Leeuwarden

* 28 winkels Expresso, Miss Etam, Steps en Claudia Sträter sluiten

* Cambuur-trainer Henk de Jong houdt tegen TOP Oss vast aan zijn basiselftal

Tip van de redactie:

* Zo bak je zelf het lekkerste brood

* Regionaal ingrijpen om de tweede coronagolf te breken: hoe goed werkt dat?

* Poepseks en kannibalen: Sipke de Schiffart skreau boek Sjappy sûnder rem mar wol mei styl

* Ook het Bildts krijgt een eigen column in de LC (en dit is onze nieuwe Friese columniste)

Nieuws

menu