LC dagoverzicht - 18 november | 8 nieuwe coronadoden in Friesland en carbid hoort op het platteland en niet in de Randstad, vindt FNP

FOTO ANP

Het aantal bij de GGD Fryslân gemelde coronadoden steeg woensdag van 105 naar 113. Alleen in april werden er in een dag tijd meer doden geregistreerd. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Een duidelijke oorzaak is er niet, zegt woordvoerder Marcel de Jong. In de besmettingscijfers is niet direct een grote uitbraak ergens in de provincie te zien. Het totaalaantal doden in Friesland door corona liep de afgelopen maanden gestaag op. Op 24 oktober werden vier doden gemeld - tot nu het hoogste tijdens de tweede golf. Het hoge aantal van acht doden is voor de GGD niet direct te duiden. ,,Het is opmerkelijk en baart zorgen.’’ De woensdag gemelde doden zijn overigens niet allemaal per se in de afgelopen dagen overleden. Ze zijn louter op die dag geregistreerd .

Van Dissel zit nog met veel vragen over vaccins tegen coronavirus

RIVM-directeur Jaap van Dissel heeft nog veel vragen over de vaccins tegen het coronavirus. Hij wacht nog steeds op wetenschappelijke publicaties over de onderzoeken naar de vaccins, zei hij in de Tweede Kamer . Farmaceutische bedrijven zijn vooral in de media naar buiten getreden over de effectiviteit van hun vaccins, zei Van Dissel. Pas als er wetenschappelijk meer bekend wordt over de entstoffen kan hij ook meer zeggen over een mogelijk vaccinatieprogramma.

FNP over ‘carbidtoerisme’ in de Randstad: ‘Bliuw fan ús karbid ôf’

Blijf van ons carbid af, stelt de Frysk Nasjonale Partij (FNP) in een open brief aan de inwoners van de Randstad. Carbid is voor het platteland, niet voor de grote stad, schrijft de partij. De ludieke actie van de FNP heeft een serieuze ondertoon. In de open brief richten fractievoorzitter Sijbe Knol van de Statenfractie en FNP-raadslid Aant-Jelle Soepboer van Noardeast-Fryslân zich op de inwoners van de Randstad. In de grote steden is de verkoop van carbidmateriaal explosief gestegen, sinds het kabinet besloot een vuurwerkverbod in te stellen voor de komende jaarwisseling. Carbidschieten valt daar niet onder.

Harkemase Boys baalt van bekerbesluit bond

Sippe Heeringa voedde de voorbije weken de KNVB met allerlei ideeën om de coronavoetbalcrisis nog een beetje te veraangenamen, maar de voorzitter van Harkemase Boys werd amper gehoord. Woensdagmorgen vernam hij dat de amateurclubs het KNVB-bekertoernooi bij de profs definitief niet mogen afmaken. ,,Teloarstellend’’, aldus Heeringa. Lees hier verder.

Natuurmuseum Fryslân is het meest kindvriendelijke museum van Friesland

Het Natuurmuseum Fryslân is dit jaar, voor de achtste keer op rij, verkozen tot het Beste Kidsproof museum van Friesland. De zogenoemde ‘museuminspecteurs’, kinderen tot en met 12 jaar, beoordeelden het museum gemiddeld met een 8,64. De kinderen mochten hun mening geven over tal van zaken, zoals de kwaliteit van de tentoonstellingen, of ze nieuwe dingen hebben geleerd en wat ze zouden veranderen als ze zelf één dag museumdirecteur waren.


Verder in het nieuws:

* Sociaal werkbedrijf Empatec in Sneek heeft 5 miljoen euro van de aandeelhoudende gemeenten nodig om het huishoudboekje op orde te krijgen . De colleges van burgemeester en wethouders van de zes gemeenten vragen de eigen gemeenteraden met deze bijdrage in te stemmen.

* Voor twee 19-jarigen die zich in de eerste maanden na de uitbraak van de coronapandemie niet aan de anderhalvemeter-regel hielden, loonde het om niet meteen de torenhoge boete van 390 euro te betalen .

* Sai van Wermeskerken, de oud-Cambuurverdediger die inmiddels speelt voor PEC Zwolle, heeft middels crowdfunding geld bijeengesprokkeld om het tweede restaurant van zijn eigen keten van sushirestaurants te openen .

* De Olde Borchweg in Munnekezijl is weer vrijgegeven. De weg was dagenlang afgesloten in verband met overtrekkende rook door een grote brand die in de nacht van 9 op 10 november woedde bij een boerderij.

* Wielrenner Pieter Weening krijgt geen nieuw contract bij Trek-Segafredo. De Amerikaanse ploeg neemt na een half jaar alweer afscheid van de 39-jarige Harkiet.


Tip van de redactie:

* Afstand houden. Dat begrijpen de meeste bewoners van Maeykehiem niet. Het coronavirus zorgt voor veel stress, maar er zijn ook verstandelijk beperkten die baat hebben bij de toegenomen rust .

* De Friese musea roepen de Friese bevolking om de komende weken op bezoek te komen. Toeristen zijn er deze winter weinig, terwijl de musea nauwelijks inkomsten hebben .

* Meestergoudsmid Watze van der Wal in Joure heeft een bijzondere kopie gemaakt van het zwaard van Grutte Pier. Geheel van goud en met 500 diamanten. De waarde? 37.000 euro .

Nieuws

menu