LC dagoverzicht - 18 augustus | Thuisquarantaine van 14 naar 10 dagen en houd aantal gasten bij feestje beperkt

Dringend advies: geen bijeenkomsten thuis, maximaal zes mensen ANP

Wie thuis een feestje geeft, moet het aantal gasten beperkt houden. Dat is het advies van het kabinet. De periode van thuisquarantaine wordt teruggeschroefd. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

'Geef thuis geen feestjes of borrels'

Geef thuis geen feestjes of borrels. Wanneer je dat wel doet, houd het dan beperkt tot zes gasten. Dat was de boodschap van premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdagavond. Minister Hugo de Jonge meldde dat de periode van thuisquarantaine teruggaat van 14 naar 10 dagen. Dat is conform het advies van het Outbreak Management Team (OMT).  Lees hier verder.

In Friesland zijn dinsdag elf nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Het cluster-Dokkum breidt zich nog altijd uit, maar is volgens GGD-directeur Margreet de Graaf stabiel.


PvdA wil 5 miljard investeren voor aanleg van de Lelylijn

De PvdA wil vijf miljard euro investeren in een snellere treinverbinding tussen Lelystad en Groningen. Dat schrijft de partij in een landelijk investeringsplan. De partij bepleit in totaal voor 50 miljard euro aan investeringen als antwoord op de coronacrisis. De PvdA wil 10 miljard daarvan in een nieuw noodpakket steken. Lees hier verder.

Fries duo vereerd door aanstelling EL-finale

De finale van de Europa League tussen Sevilla en Inter Milan kent vrijdagavond een Fries tintje. Hessel Steegstra uit Sneek en Leeuwarder Mario Diks fungeren als assistent-scheidsrechters. ,,Een geweldige eer’’, aldus Hessel Steegstra, nadat hij dinsdagmiddag de officiële aanstelling voor Team Makkelie onder ogen had gekregen. Lees hier verder.

Spuitbussenfabriek Wolvega moet van ministerie meer doen tegen explosiegevaar

Verfspuitbussenfabriek Motip Dupli in Wolvega moet meer doen om risico’s op ontploffingen in de fabriek tegen te gaan, vindt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Lees hier verder.

Man uit Triemen (38) drie jaar cel in voor drugslab Leeuwarden

Alle ontkenningen ten spijt: een 38-jarige Triemster moet voor drie jaar de cel in vanwege het maken van synthetische drugs in een lab in Leeuwarden. Rechter Willem Sikkema achtte ‘s mans beweringen tijdens de zitting twee weken geleden ,,ongeloofwaardig’’. In tegenstelling tot wat de Triemster toen beweerde, was er wel degelijk sprake van ,,een nauwe samenwerking’’ met anderen, aldus Sikkema. Lees hier verder.

Motorrijder komt om het leven bij ongeval Jelsum

Bij een frontale aanrijding op de Bredyk tussen Leeuwarden en Holwerd is een motorrijder om het leven gekomen. De motorrijder botste frontaal op een auto. Twee inzittenden uit de betrokken personenauto zijn naar een ziekenhuis gebracht. De Bredyk en de Ljouwerterdyk (N357) waren volledig afgesloten vanwege het ongeval.

Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren is niet bekend.

GGD: corona-cluster Dokkum stabiliseert zich

In Friesland zijn dinsdag elf nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Het cluster-Dokkum breidt zich nog altijd uit, maar is volgens GGD-directeur Margreet de Graaf stabiel.

De meeste nieuwe besmettingen zijn vastgesteld bij inwoners van Leeuwarden: vier. De anderen wonen in de gemeenten Noardeast-Fryslân (2), Dantumadiel (2), Heerenveen (2) en Súdwest-Fryslân. Lees hier verder.

SC Heerenveen zet verkoop seizoenkaarten tijdelijk stop

SC Heerenveen stopt voorlopig met de verkoop van seizoenskaarten. De voetbalclub doet dat omdat er maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar is in coronatijd. Lees hier verder.

Mogelijk corona: voetbalclub in Berltsum en Electro World in De Westereen dicht

Het complex van voetbalclub SC Berlikum in Berltsum gaat dicht tot en met 24 augustus. Het bestuur heeft dit maandagavond besloten toen ze op de hoogte werden gebracht van mogelijke coronabesmettingen binnen de senioren-afdeling van de vereniging. In afwachting van de testresultaten is besloten alle activiteiten voor een week op te schorten. Geplande trainingen en oefenwedstrijden zijn afgelast en op de accommodatie wordt niemand toegelaten.

Elektronicawinkel Electro World in De Westereen is twee weken gesloten, omdat een stagiair van het bedrijf vorige week positief getest heeft op het coronavirus. De andere medewerkers hebben zich ook laten testen en kregen een negatieve uitslag. Wel gaat al het personeel uit voorzorg twee weken in quarantaine en de vestiging. De stagiair was zaterdag 8 augustus al gestopt met werken.

Openen van middelbare scholen Russische roulette? ‘Verplicht meter afstand’

Middelbare scholieren zouden verplicht een meter afstand moeten houden van elkaar. Dat stelt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team (OMT). Is het heropenen van de middelbare scholen geen Russische roulette? Wat zijn de regels? En hoe vinden de leraren het? Lees zes vragen en antwoorden over deze kwestie.

Lees ook [PREMIUM] Onzekere start scholen

50.000 online inloggegevens gevonden, politie stuurt een mail naar gedupeerden

De Belgische politie heeft 50.000 inloggegevens gevonden tijdens een strafrechtelijk onderzoek. Naar aanleiding van deze vondst stuurt de Oost-Nederlandse politie een mail naar gedupeerden.

De gegevens zijn op gegevensdragers gevonden tijdens een strafrechtelijk onderzoek naar een cyberdelict door de politie in België. Volgens politie Oost-Nederland komen sommige gegevens waarschijnlijk van Nederlandse webwinkels, om die reden heeft het cybercrimeteam het opgepakt. Er is een kans dat er ook inloggegevens van Friezen gevonden zijn, maar dat is nog niet zeker, aldus de politie. Lees hier verder.

Leeuwarder veteraan benoemd tot ambassadeur voor witte anjerperkjes

Leo Reawaruw uit Leeuwarden is een van drie nieuwgekozen witte anjerperkje-ambassadeurs. De bloemenplantsoenen zijn een eerbetoon aan veteranen. De ambassadeurs zijn benoemd door het Nationaal Comité Veteranendag. Lees hier verder.

Grote kans dat omstreden voermaatregel toch niet doorgaat

De kans is groot dat boeren het eiwitgehalte in het krachtvoer voor hun melkvee toch niet drastisch hoeven te verlagen vanaf 1 september. Dat heeft vooral met de droogte van afgelopen weken te maken. Het ministerie van Landbouw berekent momenteel of de warme en droge periode veel effect heeft op de samenstelling van het voer. Lees hier verder.

Frisia wint zout op grotere afstand van Harlingen

Op een andere plek dan de bedoeling was start Frisia Zout binnenkort met zoutwinning van onder de Waddenzee. De plek ligt verder van Harlingen verwijderd. Lees hier verder.

 

En verder in het nieuws:

* Fries noodfonds van 2 miljoen moet kleinere bedrijven door de crisis loodsen

* Friese boer kandidaat voor voorzitterschap LTO

*


Tip van de redactie:

* Jan Bosch (73) zit al twaalf jaar gevangen in eigen huis door zeldzame lichtallergie: ‘Dit gun je niemand’

* Bewoners van Blauwhuis roemen de saamhorigheid in het dorp: ‘In doarp fan blide minsken’

* Waarom Ronald Koeman de lokroep van Barça niet kan negeren

*

*

Nieuws

menu