LC dagoverzicht - 17 november | SC Heerenveen bezuinigt en wat gebeurt er bij de Schrans?

Voetbalclub Heerenveen bezuinigt tien banen weg ANP

SC Heerenveen maakt werk van de voorgenomen bezuinigingen. Dinsdag hebben 10 medewerkers te horen gekregen dat ze hun baan verliezen. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Met deze bezuinigingsronde hoopt de club zo’n half miljoen euro aan de uitgavenkant te besparen. Er lag al enkele maanden een bezuinigingsplan op tafel, waardoor het personeelsbestand met 12 fte zou moeten inkrimpen. Cees Roozemond spreekt van een ‘pijnlijke dag voor de club’ . Roozemond: ,,Het doet pijn te melden dat er voor hen binnen de organisatie geen plaats meer is. Helaas is het de realiteit. SC Heerenveen ontkomt niet aan het doorvoeren van een reorganisatie waarbij banen verloren gaan.”

Werk bij spoorwegovergang Schrans: wat merken we er van?

De wijde omgeving van het Leeuwarder NS-station verandert deze week in een bouwplaats. Dit blijft zo tot 1 december. Tienduizenden fietsers, voetgangers, treinreizigers en automobilisten hebben hier hinder van. Het station en de spoorwegovergang in de Schrans worden klaargemaakt voor intensiever spoorverkeer op het traject naar Groningen. Hierbij wordt de oostkant van het perron gesloopt en opnieuw opgebouwd. Het spoor wordt deels verdubbeld en de spoorwegovergang wordt compleet vernieuwd. Ook de aansluiting van de Hollanderdijk op de Schrans wordt anders ingericht.

Administratie zorgaanbieder door gemeente in beslag genomen

De administratie van zorgaanbieder Straathoekwerk Leeuwarden is maandag door de gemeente in beslag genomen . Onder politiebegeleiding werden op twee locaties documenten in beslag genomen. ’s Ochtends even na negen uur kwamen ambtenaren van de gemeente onder begeleiding van agenten bij Straathoekwerk Leeuwarden aan de deur op de locatie Bij de Put. ,,Op basis van signalen hebben we de administratie in beslag genomen”, vertelt gemeentewoordvoerder Rob Leemhuis. ,,Over de signalen kan ik niets zeggen.”

Kabinet maakt maatregelen en versoepelingen bekend

De theaters, pretparken, musea en dierentuinen gaan weer open. Vermoedelijk worden er nog geen besluiten genomen over versoepelingen voor kerst en oud en nieuw. Dit zijn de maatregelen die premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond waarschijnlijk aankondigen tijdens de persconferentie. De persconferentie is vanaf 19.00 uur live te volgen op LC.nl.

102 nieuwe geregistreerde besmettingen in Friesland

Het RIVM meldde dinsdag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 102 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Maandag werden 119 besmettingen gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames bleef gelijk. Er zijn 186 mensen opgenomen sinds de start van de pandemie. Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg met 1. Het totaal staat nu op 105. Lees meer in ons liveblog.

Boeren protesteerden tegen stikstofbeleid

Supermarkten zouden 3 procent van hun omzet moeten delen met boeren, stelde Farmers Defence Force. Die presenteerde op de protestdag een keurmerk, FarmerFriendly, waar supermarkten zich bij kunnen aansluiten. De onthulling van het keurmerk gebeurde tijdens een demonstratie bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepel van supermarkten. De boeren willen voor 10 december horen of het CBL zich aansluit bij het keurmerk, zodat het in 2021 ingevoerd kan worden .

Verder in het nieuws:

* Tegen een 39-jarige inwoner van Sneek die zijn beide minderjarige dochters seksueel heeft misbruikt, is dinsdag 40 maanden cel geëist plus acht maanden voorwaardelijk .

* Inwoners van Hurdegaryp vreesden het al, maar nu is het definitief : de dbieb-vestiging in Hurdegaryp sluit per 1 januari 2021 de deuren.

* Het regiment infanterie Johan Willem Friso, het oudste van Nederland, krijgt de eretitel ‘prins’ in zijn naam . Koning Willem-Alexander heeft daar hoogstpersoonlijk zijn handtekening voor gezet.

* Het MCL in Leeuwarden krijgt drie nieuwe Siemens MRI-scanners. De nieuwe scanners vervangen de oude machines en zijn voorzien van de nieuwste technieken voor MRI-onderzoek .

* Chefkok Jan Smink uit Wolvega mag Nederland opnieuw vertegenwoordigen in de internationale finale van kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs . Vorig jaar schopte Smink het ook tot de finale, toen werd hij derde.

Tip van de redactie:

* Voor de tweede keer dit jaar hebben groepsaccommodaties door coronamaatregelen de deuren moeten sluiten. Wat 2021 brengt is voor eigenaren onduidelijk. Anja en René Oud wachten niet af. Zij bouwen hun groepsaccommodatie op Ameland om tot luxe groepsappartementen .

* Vlieland is de duurzaamste gemeente van Friesland , dit blijkt uit de ‘Nationale Monitor Duurzame Gemeenten 2020’ van Telos (Tilburg University).

Nieuws

menu