LC dagoverzicht - 17 augustus | Lichaam zeeman na 67 jaar geïdentificeerd en patiënt met coronavirus in Fries ziekenhuis

Voor het eerst sinds 17 juni weer patiënt met coronavirus in Fries ziekenhuis Foto: ANP

Een lichaam spoelde op 6 mei 1953 aan op de Boschplaat op Terschelling. 67 jaar jaar later weten we dankzij DNA-onderzoek dat het om Johannes Garstenveld uit Den Helder ging. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

Voor het eerst sinds 17 juni weer patiënt met coronavirus in Fries ziekenhuis

Bij ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten is zondag een patiënt positief getest op het coronavirus. De patiënt was vorige week dinsdag opgenomen voor een geplande operatie. ,,De patiënt is dus niet opgenomen omdat hij het coronavirus heeft'', zegt woordvoerster Judith Velting. ,,Het was een geplande opname.'' Lees hier verder.

Na bijna 70 jaar krijgt anonieme dode op Terschelling een naam

Opnieuw heeft een anonieme dode in een graf in West-Terschelling een naam gekregen. DNA-onderzoek wees uit dat Johannes Garstenveld uit Den Helder daar al 67 jaar rust.

Garstenveld (30) was stuurman op de kustvaarder Westland. Dit schip verging in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 boven Terschelling. Verschillende familieleden hadden DNA afgestaan om de identiteit vast te kunnen stellen. Zowel de kinderen van de broers als de zoon van zijn zus lieten weefsel afnemen. Zo kwam het tot een 100 procent match. Lees hier verder.

Drinkwaterwaarschuwing Vitens voorbij, 'zuinig zijn blijft nodig'

Drinkwaterbedrijf Vitens heeft de waarschuwing om te stoppen met sproeien, zwembaden vullen en auto’s te wassen maandag ingetrokken.

Wel handhaaft Vitens de oproep om zuinig met drinkwater te blijven omgaan, vooral tijdens warme periodes.

Het bedrijf levert aan 5,8 miljoen klanten drinkwater in de provincies Friesland, Flevoland, Gelderland, Overijssel en Utrecht.

Oranjewoud 'zeer ontstemd' over A32-overleg

Plaatselijk Belang Oranjewoud is boos op de gemeente Heerenveen. Twistpunt is de aanpak van de A32 en omliggende wegen. Het belangrijkste verschil van inzicht draait om de kruising van de Oranje Nassaulaan en de op- en afritten van de A32 aan de westkant van de snelweg. Dit is tevens de weg en de snelwegafslag naar Oranjewoud. Lees hier verder.

F-16 maakt uit voorzorg landing op vliegbasis Leeuwarden

 

Een F-16 is maandagochtend teruggekeerd van een trainingsvlucht boven de Vliehors en maakte een landing uit voorzorg op de basis in Leeuwarden. Dit gebeurde omdat er iets tegen de cockpit vloog. Mogelijk ging het om een vogel, maar dat wordt nog onderzocht. Tijdens de training vloog er iets tegen de canopy - het glazen dak van de cockpit. ,,De piloot heeft daarop de training afgebroken. We kijken nu wat het is geweest’’, zegt woordvoerder Jayme Tol. Lees hier verder.

Liander schakelt over op nieuw systeem voor straatverlichting

Liander gaat de komende tijd volledig over op een nieuw digitaal systeem voor straatverlichting in Friesland. Daardoor wordt de openbare verlichting niet langer centraal gestuurd, maar kunnen gemeenten per buurt of zelfs straat de verlichting aan- of uitzetten. Lees hier verder.

Tent bij Kameleon-set weggewaaid

De opnames voor de derde Kameleon-film zijn vorige week begonnen. Zondagavond gooide het noodweer roet in het eten. Filmproducent Steven de Jong meldt dat de opnames even niet doorgaan. Een kleding- en make-uptent is in Goingarijp - waar werd gedraaid - namelijk omgewaaid. Er is onder andere wat kleding weggewaaid. De Jong hoopte in de loop van de dag weer te kunnen filmen. De opnames voor de derde film zijn vorige week gestart.

In de nieuwe film krijgt de tweeling het zwaar te verduren als wordt besloten dat de Kameleon aan de ketting moet. De boot van de broers draait op diesel en dat is tegenwoordig verboden. Op hetzelfde moment worden er bij een zorgboerderij in de buurt van het dorp Lenten een groot aantal dode dieren aangetroffen.

Sieraden buitgemaakt bij inbraak Wijnjewoude

Bij een inbraak in een juwelierszaak in Wijnjewoude is voor duizenden euro’s aan sieraden buitgemaakt. Het gaat om unieke, handgemaakte sieraden die worden gemaakt in het atelier aan de Tsjerkereed. Lees hier verder.

Nog een keer vlammen achter de drums

In het najaar van zijn leven maakt Klaas de Jong (86) uit Harlingen oude dromen waar. Zo wil hij graag nog eens drummen, net als vroeger. Dat mocht bij band The Bankrupt Boys in Bitgummole.

 

Nieuws

menu