LC dagoverzicht - 16 september | vwo-5 van het Leeuwarder Lyceum thuis vanwege mogelijke coronabesmetting en wat zegt de hoeveelheid virusdeeltjes in het riool?

Een medewerker van de rioolwaterzuivering neemt een monster van het rioolwater. Het water wordt onderzocht op onder meer virusdeeltjes om zodoende te kunnen vaststellen hoeveel mensen het coronavirus onder de leden hebben en kunnen overdragen.

Een medewerker van de rioolwaterzuivering neemt een monster van het rioolwater. Het water wordt onderzocht op onder meer virusdeeltjes om zodoende te kunnen vaststellen hoeveel mensen het coronavirus onder de leden hebben en kunnen overdragen. FOTO ANP/ROB ENGELAAR

In het rioolwater bij Bolsward zijn relatief veel coronavirusdeeltjes gevonden: 1164 deeltjes erfelijk materiaal per milliliter rioolwater. Niet eerder werden er in Friesland zoveel deeltjes gemeten. Het is evenwel lastig in te schatten wat dit betekent. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Voordat mensen daadwerkelijk symptomen van Covid-19 ontwikkelen, scheiden ze al gedurende enkele dagen virusdeeltjes uit via hun poep. Dat zegt Hans Ruijgers, woordvoerder bij KWR, het wateronderzoeksinstituut dat de concentratie meet van erfelijk materiaal van het coronavirus in het rioolwater.

De rioolwaterdata zeggen iets over de besmettingsgraad in de hele populatie van een stad of dorp. Het is daarmee een aanvulling op (positieve) GGD-testen en aantallen ziekenhuisopnamen.

De laatste Friese metingen die het RIVM deed, zijn van 8 september. Bolsward springt eruit met 1164 deeltjes, op verre afstand gevolgd door Damwâld (229), Joure (216) en Dokkum (158). Lees hier verder.

Heel vwo-5 van het Leeuwarder Lyceum thuis: leerling mogelijk besmet met corona

Een leerling van vwo-5 van het Leeuwarder Lyceum is mogelijk besmet met het coronavirus. Uit voorzorg zitten alle vwo-5-leerlingen thuis en volgen ze de lessen online via Teams.

De school kreeg woensdagmiddag te horen van de waarschijnlijke coronabesmetting. De leerling heeft sinds vandaag dezelfde klachten als een gezinslid bij wie al corona is vastgesteld. De leerling had nog geen klachten toen deze op school was, maandag wordt de leerling getest. De uitslag volgt waarschijnlijk woensdag.

In overleg met de GGD heeft het Lyceum besloten dat alle vwo-5-leerlingen thuis online hun lessen volgen via Teams. Dat besluit geldt vanaf donderdag totdat de uitslag van de test van de leerling bekend is. Als daaruit blijkt dat de leerling geen corona heeft, dan starten de lessen weer op school op de dag na de uitslag. Mocht de test wel positief zijn dan is er al een deel van de verplichte quarantaine voorbij.

Volgende week krijgen leerlingen te horen wat de vervolgstappen zijn.

Stickerplakker laat gekke boodschappen achter

Als je in Leeuwarden je fiets ’s nachts buiten laat staan, kan het zo zijn dat je ‘s ochtends opeens een nieuwe sticker op je tweewieler ziet, met daarop een vreemde boodschap. De stickerplakker is sinds twee weken actief en niemand heeft een idee wie het is.

Het begon met een bericht op Facebook, waarop het leek alsof een fiets bijna gestolen was. Op een sticker stond met viltstift geschreven ‘Ik wilde net uw uw fiets stelen, maar toen kreeg ik een schuldgevoel’. Al snel volgden er meer plakkers, met daarop uiteenlopende berichten.

Even was het daarna stil, maar deze week was het weer raak. Dit keer worden de nog steeds bijzondere boodschappen afgesloten met ‘@plakfiets’ , wat verwijst naar een Instagramaccount, dat naar alle waarschijnlijkheid van de stickerplakker is. De feed staat vol met enkel en alleen vreemde teksten op verschillende fietsen. Lees hier verder.

Leeuwarder mag tjalk Trijntje definitief niet overvaren

Leeuwarder Lourens Touwen mag zijn tjalk Trijntje definitief niet verplaatsen naar de overkant van de Emmakade. Het woonschip ligt nu aan de schaduwrijke noordkant. Touwen had zijn oog laten vallen op de zuidzijde van de gracht, dichtbij zijn woonhuis. Het Leeuwarder college van burgemeester en wethouders zette de voet dwars.

Terecht, oordeelt de Raad van State. Volgens de plaatselijke verordening zijn op die plek alleen woonschepen toegestaan. Touwens Trijntje is in gebruik als kantoor. Eigenlijk had de Leeuwarder in 2012 helemaal geen ligplaatsvergunning aan de Emmakade moeten krijgen. Het feit dat de tjalk vanouds een historisch woonschip is doet daar niets aan af.

Touwen stond sinds 2015 op een wachtlijst voor een plekje aan de zuidzijde van de gracht. Dat had bij hem verwachtingen gewekt. Hij sprak tijdens een eerdere zitting van ‘juridische haarkloverij’. De Raad van State vindt dat de gemeente terecht vasthoudt aan de voorwaarden die in de plaatselijke verordening staan vermeld.

Leeuwarden denkt dat deze zomer net zo druk was als 2018

Leeuwarden heeft deze zomer bijna net zoveel bezoekers getrokken dan tijdens het culturele hoofdstadjaar in 2018. Dat schrijft het college van b en w aan de raad.

‘Bijna net zo druk als in 2018’ aldus de brief, maar hoeveel bezoekers dat nu zijn, kon de gemeente niet zeggen. Absolute aantallen ontbreken. Ook zijn er geen gegevens van passanten die in 2018 nog geteld werden op basis van mobiele telefoongegevens.

Navraag bij de gemeente leerde dat de uitspraak is gebaseerd op telefoontjes met bijvoorbeeld hotels, horecabedrijven en bijvoorbeeld de organisatoren van stadswandelingen en rondvaarten. Ook ondernemers in de Kleine Kerkstraat werd gevraagd naar hun beeld. Ook de parkeergarages waren deze zomer goed bezet aldus de gemeente.

Bouw zonnepark bij Oosterwolde mag doorgaan

De ontwikkeling van het zonnepark bij Oosterwolde kan doorgaan, dat meldt het collega van Ooststellingwerf. De omgevingsvergunning is onherroepelijk geworden, omdat van de aanvankelijke vijf bezwaarmakers niemand hoger beroep heeft aangetekend. Lees hier verder.

En verder in het nieuws:

* Twee vrouwen mishandeld bij dijktempel Marrum

* Kabelnoord legt toch geen glasvezel in buitengebied Heerenveen

* Voor het eerst een egel gemeld op Schiermonnikoog? ‘Het stikt hier van de egels’

* GGZ-medewerkers lopen en fietsen 555 kilometer door het Noorden voor psychiatrie

Tip van de redactie:

* Kun je je huis aan kinderen schenken? Vier opties op een rij

* Dertig vrijwilligers zoeken twee weken lang naar afval, afkomstig van de MSC Zoe

* Examenleerling, verpleegkundige en bijstandsmoeder duiden troonrede: ‘Voor wie leeft voor zijn vak geeft dat wel voldoening’