LC dagoverzicht - 16 oktober | Steeds meer ouderen met coronabesmetting, weer meer patiënten op Friese IC's

FOTO ANP /MARCO DE SWART

Vlak na de zomer waren het vooral jongeren die positief testten op het coronavirus. Nu zijn het steeds vaker vooral mensen boven de zestig die besmet raken. Ondertussen neemt ook het aantal coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen snel toe. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Eerst even dit: De komende tijd experimenteren we met de vorm en inhoud van het dagoverzicht. Zo hopen we deze rubriek nog meer aan te laten sluiten op de wensen van u, de lezer. Om daar inzicht in te krijgen, vragen we u om onderstaande enquête in te vullen. Alvast bedankt.

Minder jongeren besmet...

Begin september waren het vooral jongeren in Leeuwarden die besmet raakten met het coronavirus. Maar het aandeel dat jongeren hebben in het aantal positieve tests daalt steeds verder. In Leeuwarden was eerder 31 procent van de besmettingen onder jongeren. Nu zijn zij nog maar goed voor een kwart van de cijfers. Het aandeel ouderen met een coronabesmetting neemt echter snel toe, meldt de GGD vrijdag.

GGD Fryslân nam deze week 9368 testen af in de hele provincie, 242 meer dan de week daarvoor. Daarvan waren 1158 positief. Flink meer dan de 665 van een week eerder. Het lukt de GGD wel weer beter om iedereen die positief test in te lichten. Door nieuwe mensen aan te nemen en ook in de avonduren te bellen, kunnen GGD-medewerkers zo’n 400 besmette mensen per dag spreken en hen voorlichten over de maatregelen die ze moeten nemen. Het lukt echter niet om mensen te bellen waar een besmet persoon contact mee heeft gehad.

Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

...en steeds meer coronapatiënten in ziekenhuis

Tegelijk met het aantal besmettingen, loopt ook het aantal mensen op dat als gevolg van het coronavirus opgenomen moet worden in het ziekenhuis. In de Friese ziekenhuizen lagen vrijdagochtend 42 mensen met een covid-besmetting. 12 van hen op de intensive care, de rest op de verpleegafdeling. Woensdagochtend, het vorige meetmoment, ging het nog om 8 coronapatiënten op de IC en 29 op een verpleegafdeling.

Mogelijk is een groot deel van de patiënten op de IC afkomstig uit de rest van het land. Het aantal niet-regionale patiënten in de ziekenhuizen van Friesland, Groningen en Drenthe nam van woensdag op vrijdag flink toe. Op woensdag lagen op de IC’s in het Noorden 6 patiënten van buiten de regio, op vrijdag 12. Op de verpleegafdelingen steeg het aantal patiënten uit de rest van het land van 23 naar 31. De verdeling van patiënten uit andere regio’s wordt door het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland niet uitgesplitst per provincie.

Nij Smellinghe sluit twee operatiekamers

Doordat er steeds meer coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen, moeten de ziekenhuizen andere zorg terugschroeven. Voor Nij Smellinghe in Drachten betekent dit dat twee van de zes operatiekamers sluiten.

Als gevolg daarvan wordt een deel van de planbare operaties uitgesteld. De arts bepaalt welke operaties wel en welke niet doorgaan, hierbij wordt rekening gehouden met of de operatie medisch verantwoord uitgesteld kan worden of niet.

Alleen profvoetbal uitgesloten van coronaregels

Er blijft de komende weken alleen een uitzondering voor het betaald voetbal in de ere- en eerste divisie en het eredivisievoetbal voor vrouwen. Dat liet minister Tamara van Ark (Sport) vrijdagmiddag na de ministerraad weten.

Het kabinet verklaarde dinsdag bij de afkondiging van de gedeeltelijke lockdown dat het betaalde voetbal op de hoogste niveaus door mag gaan. Later kwam daar ook nog het vrouwenvoetbal bij.

Maar andere topsporters willen ook dat hun sport door mag gaan. Sportkoepel NOC*NSF kondigde vrijdag aan bij het kabinet te gaan pleiten om de topcompetities onder strenge voorwaarden van de coronaprotocollen toch door te laten gaan. „We hebben een grens getrokken”, aldus Van Ark. „Ik kan de groepen nu niet nog verder oprekken.”

Egels losgelaten in dierentuin

AquaZoo en stichting De Fûgelhelling hebben vrijdag negen egels teruggezet in de Leeuwarder dierentuin. De uitgezette egels kwamen verzwakt binnen bij het opvangcentrum en waren nu sterk genoeg om weer de natuur in te gaan. De opgevangen egels komen over het algemeen uit stedelijk gebied. In de dierentuin hebben ze meer leefruimte.

En verder in het nieuws:

* Workumer (75) krijgt acht maanden cel voor ontucht met kleinkinderen

* Land- en luchtmacht oefenen gezamenlijk tussen Dokkum en Winsum

* Lengte reclamemast McDonald’s in Joure van invloed op portemonnee provincie

Tip van de redactie:

* Welk type lockdown past het beste bij jou? Doe de test (met een knipoog)

* [PREMIUM] Met de komst van een damesteam is de voetbalclub van Gersloot dubbel zo groot

* [PREMIUM] Is de dagbesteding er volgend jaar nog? Stress en zorg over WMO in Leeuwarden

Nieuws

menu