LC dagoverzicht - 16 juli | Groot ongeluk op A32 en eerste testrit voor vernieuwde treinen Arriva

FOTO PRONEWS

Een grote ravage op de A32 tussen Wolvega en Heerenveen. Twee campers, twee busjes, een vrachtwagen en zes personenauto’s botsten daar eerder vanmiddag op elkaar. Over gewonden is nog niets bekend. Volgens Rijkswaterstaat blijft de weg tot 19.00 uur afgesloten. Op het spoor tussen Leeuwarden en Harlingen rijdt Arriva vanaf vandaag met vernieuwde treinen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

Opnieuw jaar uitstel voor extra zand op strand Schiermonnikoog

Rijkswaterstaat heeft na overleg met Wetterskip Fryslân, de gemeente Schiermonnikoog en Natuurmonumenten opnieuw besloten om voorlopig nog geen extra zand op te spuiten op het eiland. Vorig jaar werd de zandsuppletie ook al uitgesteld.

Vernieuwde treinen voor Arriva

De eerste vernieuwde trein van Arriva rijdt vandaag op het traject Leeuwarden-Harlingen. De rood-witte treinen waarmee het vervoersbedrijf nu nog rijdt, krijgen allemaal een nieuwe kleur en worden van binnen gemoderniseerd. Aan de buitenkant is straks al te zien waar nog zitplaatsen zijn en iedere stoel krijgt een eigen oplaadpunt voor mobiele telefoon of laptop. En voor wie reist met kleine kinderen is er ook een mooi extraatje: in de toiletten is een verschoningsplek te vinden. Arriva vernieuwt de treinen vanwege de nieuwe concessie die eind dit jaar ingaat.

Ook garnalenvissers stoppen zoekactie bij Ameland

Na een laatste poging donderdagmorgen hebben ook de garnalenvissers rond het middaguur de zoekactie naar het vermiste meisje bij Ameland beëindigd. Er is een zoekslag uitgevoerd met negentien garnalenkotters op lijn, vertelt visser Johan Rispens van de ZK18 uit Zoutkamp. Lees hier verder.

Plan voor sportcomplex Skoatterwâld is eind 2020 klaar

Sportcomplex Skoatterwâld in Heerenveen gaat op de schop. Het komend half jaar wordt er onderzoek gedaan naar vernieuwing en uitbreiding van het complex. Aan de noordkant is ruimte. Lees hier meer over de plannen.

Politie ziet daling van misdrijven tijdens coronapiek

In de meeste gemeenten daalde het aantal misdrijven in maart en april, blijkt uit cijfers van de politie. Dat schrijven zij toe aan het coronavirus, omdat tijdens de piek veel mensen thuis bleven. Ook in Friesland daalde het aantal misdrijven in maart en april, al was dat niet in alle gemeenten het geval. In Opsterland steeg het aantal in maart naar 61, ten opzichte van 38 in februari. Bekijk hier het aantal in jouw gemeente.

Swipe Dei in Joure zonder publiek

Bij de traditionele Swipe Dei in Joure, op woensdag 29 juli, is dit jaar toch geen publiek welkom. Dat heeft een meerderheid van het bestuur van de Drafbaan Joure besloten. Gemeente De Fryske Marren verlangde te strenge maatregelen om mogelijke verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. ,,It is net oars’’, aldus voorzitter Klaas de Wrede. ,,In diel fan ús bestjoer fynt it te koart dei om it protokol te feroarjen. Sels tocht ik dêr oars oer.’’ Lees hier verder.

Workumer (30) die stadgenoten overviel met mes krijgt een jaar cel

De 30-jarige man uit Workum die 9 mei vorig jaar een bejaarde stadgenoot en een 28-jarige vrouw met een mes heeft bedreigd en overvallen, is donderdag veroordeeld tot een jaar cel, plus twee jaar voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee jaar cel plus twee jaar voorwaardelijk geëist. Lees hier verder.

De Toerist in Friesland | ‘Vakantie in Friesland is geen straf’

Hoe vieren toeristen vakantie in Friesland tijdens deze coronazomer? In de rubriek De Toerist in Friesland is iedere dag een vakantieganger aan het woord. Vandaag: Peter (60) en Tonny (60) Schuurman.

En verder in het nieuws:

* Zorgen om ‘lakse’ Nederlanders met symptomen die op corona lijken: ‘Vraagt nog betere voorlichting over belang testen en thuisblijven bij klachten’

* Friesian Proms gaat niet door, besluit over hengstenkeuring valt in september

Tip van de redactie:

* De fabel loopt slecht af voor de kolibrie

* Mirns, het klifdorp waar het grote Gaasterlandse toerisme aan voorbij ging. Of lijkt dat maar zo?

Nieuws

menu