LC dagoverzicht - 15 september | Meer dan ooit een troonrede van de koning en zoveel ga jij er volgend jaar op vooruit

Koning Willem-Alexander leest, met aan zijn zijde koningin Máxima, de troonrede voor op Prinsjesdag aan leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Grote Kerk. FOTO ANP

Wie niet beter weet, zou denken dat koning Willem-Alexander een nieuwe coronatoespraak houdt in de Grote Kerk. Maar het is de troonrede van 2020, waarin hij ongekend veel persoonlijke ruimte krijgt van premier Rutte om het Nederlandse volk toe te spreken en te bemoedigen. Het is de kracht van Rutte dat hij hem een half jaar voor de Tweede-Kamerverkiezingen die ruimte gunt. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

En hij doet het in een stijl, alsof het zijn eigen tekst is. Minister-president Rutte is de eerste penvoerder en overlegt weliswaar over de tekst met de koning. Maar de presentatie is vloeiend, de herinnering aan het houterige declameren van zijn eerste Troonredes is verdwenen.

Lees hier de volledige tekst van de troonrede

In deze troonrede verwijst Willem-Alexander naar zijn toespraak bij de dodenherdenking op de bijna lege Dam. ,,De stilte nog oorverdovender dan anders.’’ In de eerste paar minuten van zijn troonrede komt er geen beleidsvoornemen aan bod. De koning waardeert de helden van de coronacrisis: ,,Verpleegkundigen en schoonmakers, boa’s en defensiepersoneel, supermarktmedewerkers en mensen in het openbaar vervoer.’’ Lees hier verder.

Zoveel ga jij er volgend jaar op vooruit

Wil jij weten wat de kabinetsmaatregelen voor jouw portemonnee betekenen? Hieronder kun je dit in één oogopslag zien met de koopkrachtberekenaar van het Nibud.

Let op, deze tool toont de koopkrachtverandering van veelvoorkomende huishoudtypes, niet van persoonlijke situaties. Bovendien is de voorspelling voor 2021 extra onzeker, omdat kabinet niet weet hoe de economische crisis zich ontwikkelt. Toont de module niet juist? Klik dan hier.

NOM-directeur Dina Boonstra blij met extra geld voor start-ups

Directeur Dina Boonstra van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) is blij met de extra miljoenensteun voor start-ups en scale-ups. De regionale ontwikkelingsmaatschappijen mogen 150 miljoen euro aan rijksgeld verdelen, door de provincies te verdubbelen tot 300 miljoen euro. Dit gebeurt in de vorm van leningen met een gunstige rente (circa 3 procent). Ontvangers zijn groeibedrijven die vanwege corona overbruggingsgeld nodig hebben. Als de provincie Fryslân meewerkt, mogen jonge innovatiebedrijven in Friesland rekenen op ongeveer 12 miljoen euro.

,,We hebben eerder landelijk 300 miljoen euro kunnen verdelen’’, zegt Boonstra. ,,Toen al zagen we aankomen dat er langer ondersteuning nodig zou zijn. Het is goed dat dit nu geregeld is. Het is serieus geld waarmee we vooruit kunnen.’’ Met de eerste tranche heeft de NOM negentig bedrijven in het Noorden kunnen helpen. Lees hier verder.

Veel meer besmettingen, ook onder zeventigplussers, aantal ziekenhuisopnames stijgt

Het aantal positieve coronatests steeg de afgelopen week flink, met ruim 8200 (vorige week 5400). Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nam toe met 92. Riskant is het toenemende aantal ouderen dat besmet raakte: 430 zeventig-plussers - dat waren er 250 een week eerder.

Dat blijkt uit de wekelijkse rapportage van het RIVM, die zojuist gepubliceerd is. Het aantal nieuwe gevallen neemt al weken sterk toe, vandaag zelfs met 1379 besmettingen. Dat is slechts deels te verklaren doordat meer mensen zich laten testen: ook het percentage positieve testuitslagen neemt toe, van 2,9 naar 3,9 procent. Lees hier verder.

College van gemeente Leeuwarden heeft kritiek op rapport

De gemeente Leeuwarden heeft nooit bewust de grenzen overschreden om festivals door te laten gaan. Dat schrijft het college van b en w in een brief. De brief is de reactie op het rapport van de Rekenkamer over het Leeuwarder beleid rond de festivals in de Groene Ster. De Rekenkamer stelde in het vorige maand gepresenteerde rapport dat de gemeente de grenzen zou hebben opgezocht om de festivals mogelijk te maken en daarbij de regels ook heeft overschreden. In het rapport wordt dat de ‘strategie van aanpassen met tegenzin’ genoemd.

Het college stelt dat dat er nooit zo’n strategie is geweest. 'Niettemin wordt het frame van deze strategie bij herhaling genoemd. Er ontstaat daarmee een beeld dat in onze ogen onterecht is', schrijft het college. Lees hier verder.

Duizenden bomen moeten gekapt: wat is de essentakziekte?

Negenhonderd essen moeten de komende maanden tegen de vlakte in de gemeente Leeuwarden. Eerder verdwenen de bomen al in de wijk Zuiderburen en ook in Opsterland en de Stellingwerven ging de zaag in honderden essen. Allemaal waren ze getroffen door de essentakziekte.

Wat is de essentakziekte?

De essentakziekte of essentaksterfte wordt veroorzaakt door de uit Oost-Azië afkomstige schimmel vals essenvlieskelkje ( Hymenoscyphus fraxineus). Die schimmel dook in de jaren ‘90 voor het eerst op in Litouwen en Polen en maakte rond 2009 de oversteek naar Noord-Nederland. De schimmel vreet zich naar binnen in het weefsel van de boom waarna de bladeren beginnen te verkleuren en afvallen. Uiteindelijk vallen hele takken af en is de boom niet meer te redden. Lees hier verder over de essentaksterfte.

Jouster Toer heeft spits terug

Via de Houkesleat en de Snitser Mar voer de torenspits van de Jouster Toer maandag naar zijn woonplaats. De spits werd in Sneek bijna geheel vernieuwd na verrotting en eetbuien van de bonte knaagkever.

Sionsberg krijgt vurig gewenste spoedzorg

Zorgverzekeraar De Friesland en medisch centrum Sionsberg hebben overeenstemming bereikt over spoedzorg in het voormalige Sionsberg. Dat maakten de verzekeraar en Sionsberg bekend. Hoe de spoedzorg er precies uit gaat zien wordt woensdagavond pas bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Terugkeer van een vorm van spoedeisende hulp in Sionsberg was een vurige wens van Sionsberg-eigenaar Igor Tulevski. Eerder dit jaar werd al bekend dat Sionsberg en De Friesland erover in onderhandeling waren.

Daarnaast zijn er plannen voor een zorgpension bij Sionsberg. Onlangs diende de organisatie daarvoor een vergunningsaanvraag in bij de gemeente Noardeast-Fryslân. In het zorgpension kunnen mensen terecht die herstellende zijn van een ingreep en als gevolg daarvan even niet thuis kunnen wonen.

Nieuws

menu