LC dagoverzicht - 15 oktober | 195 nieuwe besmettingen en huizenprijzen stijgen explosief in zuidwesthoek

Makelaar Tycho Reimers bij een huis in Heeg. De zuidwesthoek van de provincie is ontzettend populair. FOTO NIELS DE VRIES

Weer een flinke toename in het aantal coronabesmettingen: 195 Friezen kregen in de afgelopen 24 uur een positieve testuitslag. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

195 nieuwe besmettingen

Bij de GGD zijn de afgelopen 24 uur 195 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Friesland. Qua totaalaantal besmettingen worden de meeste geteld in Leeuwarden (39) en Súdwest-Fryslân (37). Ook in de veel kleinere gemeenten Achtkarspelen en Terschelling zijn met 10 en 8 relatief veel besmettingen. Het aantal bij de GGD geregistreerde ziekenhuisopnames steeg met 2 naar een totaal van 154. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld in de afgelopen 24 uur.

Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

Gekte in Zuidwest-Friesland: huizenprijs stijgt met 20 procent in jaar tijd

De huizenprijzen in de zuidwesthoek van Friesland zijn flink gestegen. Vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar, is er sprake van een toename van 20 procent.

De gemiddelde verkoopprijs van een woning - via een NVM-makelaar - in de zuidwesthoek was in het derde kwartaal 293.000 euro. Een jaar geleden was dat nog 243.000 euro. Dat heeft, zo stipten makelaars eerder al aan in de Leeuwarder Courant, vooral te maken met een toenemende vraag van buiten Friesland.

Met name meer Randstedelingen kochten een huis in het zuidwesten van Friesland, ziet ook Willem Donker, voorzitter van de Friese afdeling van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars). Dat percentage schommelde meestal rond de 1 á 2 procent, maar is gestegen naar 8 procent. ,,Sy flechtsje út de Rânestêd wei nei Fryslân’’, constateert Donker. Vooral rond Sneek was het bijzonder hectisch.

Lees ook | Zuidwest-Friesland in trek bij woningzoekenden uit Randstad: ‘Behoefte aan ruimte, rust en vrijheid is groot’

‘Het gaat piepen en kraken, maar we kunnen het aan’

De gewone afdelingsbedden voor coronapatiënten in het Medisch Centrum Leeuwarden liggen vol en de druk op de intensive care-bedden neemt ook toe. Dat zei Rik Gerritsen dinsdag in LC Live. Gerritsen is co-bestuurder van MCL, voorzitter van de medische staf en intensivist (IC-arts).

Dat terwijl het ziekenhuis, net als de andere ziekenhuizen in Nederland, de komende weken nog een flinke toename in het aantal besmettingen en dus ziekenhuisopnames verwacht. Anders dan tijdens de eerste golf loopt de ic nog niet over, dat komt volgens Gerritsen omdat mensen die het virus nu krijgen minder ziek lijken te worden. „Ook zien we dat het een jongere groep is die nu ziek is en we zijn begonnen met medicijnen zoals virusremmer remdisivir bij mensen met ademhalingsproblemen, dat is wel een groot verschil.”

1 op de 12 Friese huishoudens leeft in armoede

Friesland staat van alle provincies op de vierde plaats als het gaat om de relatieve hoeveelheid huishoudens die leeft in armoede. Het gaat om 22.900 Friese huishoudens die leven onder de lage-inkomensgrens.

Fryslân publiceert in het kader van Wereldarmoededag - zaterdag - de eerste resultaten van de Armoedemonitor. Dat doet het bureau in samenwerking met de gemeenten Leeuwarden, Smallingerland en Súdwest-Fryslân.

Van alle provincies leven er in Groningen relatief de meeste huishoudens onder de lage-inkomensgrens, zoals die door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ieder jaar wordt vastgelegd. Noord-Brabant kent het laagste percentage huishoudens onder die grens. In Friesland heeft 1 op de 12 huishoudens een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Lees hier verder.

Sneker en garagehouder proberen met nepbotsing verzekering op te lichten

Een opzetje tussen een 33-jarige Sneker en een bevriende garagehouder om de verzekering voor duizenden euro’s op te lichten mislukte, doordat de politie de garagehouder – letterlijk – in de peiling had. De Sneker kreeg donderdag van politierechter Bauke Jansen wegens verzekeringsfraude een voorwaardelijke werkstraf van 20 uur.

De rechter liet zwaar meetellen dat de man de gevolgen al behoorlijk heeft gevoeld: hij kwam op de zwarte lijst van verzekeraars en door alle perikelen rond de fraude raakte hij volgens advocate Hilde Terpstra zijn baan en zelfs zijn koophuis kwijt. Het opzetje tussen de verdachte en de garagehouder was bedoeld om een financieel slaatje te slaan uit een aanrijding die nooit had plaatsgevonden. Lees hier verder.

En verder in het nieuws:

* Twee drugswoningen voor drie maanden gesloten in Leeuwarden

* Commissie adviseert provincie om natuur als uitgangspunt te nemen bij versterking Waddenzeedijk

* Hoe zit het met corona in jouw eigen buurt? Check het hier

* Aantal uitkeringen in Friesland daalt voor de vijfde maand op rij

Tip van de redactie:

* Van mountainbiken tot nieuwe internetkabels: zo gaat Wolvegaster gezin Maatman om met coronacrisis

* Voorlopig de laatste keer: van nog één keer een doorloopbal maken tot even geen spelende kinderen meer in Monkey Town Leeuwarden

* Onze gouden tips: heb je deze goede series al gezien?

Nieuws

menu