LC dagoverzicht - 15 juli | Zoekactie op zee naar vermist meisje Ameland gestaakt en Arriva maakt samen met mbo- en hbo-scholen lesroosters

Archieffoto ANTON KAPPERS-THOMASSON

De zoekactie van de afgelopen dagen naar het meisje dat zaterdagavond vermist raakte bij Ameland, wordt gestaakt. Komend schooljaar zullen de roosters van mbo- en hbo-studenten er anders uitzien. Vervoerder Arriva is met de scholen in gesprek gegaan zodat studenten verspreid over de dag kunnen reizen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

Zoekactie op zee naar vermist meisje Ameland gestaakt

De zoekactie op zee naar het meisje dat zaterdagavond vermist raakte bij Ameland wordt gestaakt. Dit heeft de politie woensdagmiddag bekendgemaakt.

Dagenlang zoeken heeft niet geleid tot de vondst van het meisje. Woensdag deed het Dregteam SOAD nog een laatste poging. Het zoekgebied op zee is daarmee grondig doorzocht.

Vervoerder Arriva maakt samen met mbo- en hbo-scholen de lesroosters voor komend jaar

Vervoerder Arriva heeft samen met NHL Stenden Hogeschool, Van Hall Larenstein, Nordwin College, ROC Friese Poort en het Friesland College de lesroosters voor komend schooljaar bedacht.

Dit heeft alles te maken met het coronavirus. Arriva heeft het initiatief genomen om met scholen te kijken naar andere mogelijkheden van roosteren, zodat studenten verspreid over de dag kunnen reizen. ,,Het was puzzelen, maar wel constructief. We moesten het gezamenlijk zien te rooien’’, vertelt Froukje Meirink, directeur onderwijs logistiek en student ondersteuning van NHL Stenden. Lees hier verder.

Behandeling zaak Van Seggeren begin november bij gerechtshof

De inhoudelijke behandeling in hoger beroep van de moord op Tjeerd van Seggeren zal op 2, 3 en 4 november plaatsvinden.

Dat werd woensdag duidelijk tijdens een pro-forma zitting in het gerechtshof. Begin maart werd de van moord op haar man verdachte weduwe (36), tegen haar zin, ter observatie in het Pieter Baan Centrum geplaatst. Lees hier verder.

Internationale drugszaak: woning gesloten in Leeuwarden

Een woning aan de Jongamastate in Leeuwarden is door burgemeester Sybrand Buma gesloten voor zes maanden. Tijdens het onderzoek naar een drugstransport van Friesland naar Finland werd in maart in dit huis drugs gevonden.

In de woning is destijds een handelshoeveelheid harddrugs aangetroffen (2,66 gram cocaïne, 4,43 gram MDMA, 0,28 gram amfetamine). Ook lagen er andere spullen die gebruikt kunnen worden bij de handel in drugs zoals versnijdingsmiddel en verpakkingsmateriaal.

De politie kwam de woning op het spoor na de onderschepping van 68 kilogram amfetamine in een groot onderzoek naar internationale drugshandel waarbij ook een criminele burgerinfiltrant en undercoveragenten werden ingezet.

Claim groentewinkel ongegrond

Smallingerland hoeft niet fors meer te betalen aan groentewinkel Vershof Doldersum als compensatie voor de geleden schade door werkzaamheden aan het Raadhuisplein in Drachten. De ondernemer stapte naar de Raad van State omdat de gemeente iets meer dan 20.000 euro wil vergoeden, terwijl hij de schade tussen de 400.000 en 600.000 euro schat. De winkelier betwist de onafhankelijkheid en de uitgangspunten van de schadedeskundigen. Volgens de Raad van State is zijn claim ongegrond.

Melkmachine Centrum Noord failliet

De Leeuwarder rechtbank heeft Melkmachine Centrum Noord in Drachten dinsdag failliet verklaard. Er werken ongeveer dertig mensen. Melkmachine Centrum Noord is één van de grootste dealers van GEA Farm Technologies. Het bedrijf levert onder meer stalinrichtingen, voersystemen en melkinstallaties aan de melkveehouderij. MCN werd dertig jaar geleden in Joure opgericht als Melkmachine Centrum Friesland. In 1999 werd het bedrijf samengevoegd met Terpstra BV uit Dokkum, en nog weer later waren er overnames van overnames van Oosterhof Melktechniek, Ten Berge Melktechniek en Breider Melktechniek. Lees hier verder.

Coronavirus hindert aanpak schadelijke planten

De bestrijding van schadelijke, exotische plantensoorten zoals de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw heeft te lijden onder de coronacrisis. Vrijwilligers bij Staatsbosbeheer zijn minder inzetbaar. Onder hen zijn veel mensen die tot de kwetsbare leeftijdscategorie behoren. In Friesland heeft het nog niet tot problemen geleid, zegt boswachter Henk Jan van der Veen. Maar doordat de wortels van de duizendknoop minder worden uitgestoken, zou de plant volgend jaar meer aanwezig kunnen zijn.

Denkend aan Holland over de Turfroute begin augustus uitgezonden

In de tweede aflevering van het MAX-programma Denkend aan Holland van dit seizoen is te zien hoe André van Duin en Janny van der Heijden door de Opsterlânske Kompanjonsfeart varen. De aflevering, waarin de twee de Turfroute verkennen, wordt maandag 10 augustus uitgezonden. Lees hier verder.

Onderzoek naar fusie scholen BHS en Singelland

De Burgemeester Harmsma School (BHS) in Gorredijk en openbare scholengemeenschap Singelland, met middelbare scholen in Drachten, Surhuisterveen en Burgum, doen onderzoek naar een fusie. Bestuurlijke samenwerking is volgens de organisaties nodig om het aanbod in de regio - waar het aantal leerlingen krimpt - op peil te houden. Singelland biedt onderwijs aan ruim drieduizend leerlingen. Op BHS zitten volgend schooljaar zo’n vijfhonderd leerlingen. Hiervan zijn er 89 eersteklassers. Dit schooljaar waren dat er nog 142.

Stichting ‘wobt’ in Friese gemeenten

In 23 gemeenten heeft de stichting InStrepitus een WOB-verzoek ingediend om alle besluitvorming rond de aanleg van kunstgrasvelden in te zien. Daaronder zes Friese gemeenten.

Bij al deze gemeenten diende de stichting, die ook opereert onder de naam ‘Komvandatgrasaf’, eerder een handhavingsverzoek in. Ze wijzen op de zorgplicht omdat de rubberkorrels buiten de velden terecht komen. In Friesland zijn Leeuwarden, Waadhoeke, Heerenveen, Harlingen, Tytsjerksteradiel en Súdwest-Fryslân aangeschreven om vanaf 2001 hun stukken te laten zien.

Nieuws

menu