LC dagoverzicht - 14 september | Eis van 16 jaar cel voor wurgen boekhouder in Heeg

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep voor het gerechtshof in Leeuwarden zestien jaar cel geëist tegen een 55-jarige man uit Joure, die wordt verdacht van het doden van de 56-jarige boekhouder Hans Boschma uit Heeg. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het slachtoffer uit Heeg werd op 6 februari 2018 in zijn kantoor gevonden met een strop om de hals. Eerst werd gedacht aan zelfmoord, maar al snel werd duidelijk dat het slachtoffer met het scheepstouw was gewurgd. De zelfmoord is in scène gezet, meent het OM.

De verdachte ontkende aanvankelijk dat hij in het kantoorpand was geweest. Hij paste zijn verklaring aan nadat hij was geconfronteerd met onder meer dna-bewijs. Toen verklaarde hij dat het slachtoffer hem had aangevallen en dat hij hem doodde om zichzelf te redden.

Justitie gelooft het zelfverdedigingsverhaal niet onder meer op basis van het sporenbeeld en hekelt het feit dat de man de nabestaanden van het slachtoffer in het ongewisse laat over wat er werkelijk is gebeurd. Lees hier verder.

Mediahuis neemt NDC mediagroep over

NDC mediagroep wordt verkocht aan Mediahuis Groep. De uitgever van de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad, Dagblad van het Noorden, zeven nieuwsbladen en veertig weekbladen, wordt een zelfstandig dochterbedrijf binnen Mediahuis, eigenaar van onder meer NRC, De Telegraaf en De Limburger.

Aandeelhouders FB Oranjewoud en Je Maintiendrai Fonds van NDC mediagroep hebben maandagochtend een principeakkoord getekend met Mediahuis over de verkoop van aandelen.

Mediahuis neemt de merken en de 600 medewerkers over. Het van oorsprong Vlaamse mediabedrijf heeft uitgesproken de drie regionale dagbladen voort te zetten met behoud van zelfstandigheid en identiteit. Het was een harde voorwaarde van de verkopende aandeelhouders.

Beide partijen zeggen niets over het afgesproken overnamebedrag. Lees hier verder.

Van een naar zeven tolken

 

Er komt een oplossing voor het tekort aan tolken Fries in de rechtspraak. Een taaltoets moet ervoor zorgen dat het aantal stijgt van één naar zeven. Gedeputeerde Staten maakten maandag aan Provinciale Staten bekend dat er een oplossing in zicht is voor het tekort aan tolken Fries in de rechtspraak. Het wordt mogelijk om al beëdigde tolken en vertalers een taaltoets te laten doen voor een andere taal in plaats van het zwaardere toelatingsexamen tot tolk. Wie bijvoorbeeld tolk Engels, Frans of Duits is, kan er dan makkelijker een Friese bevoegdheid bij halen.

Bij de taaltoets Fries moet de maker aantonen dat hij of zij het Fries op C1-niveau (een ervaren gebruiker) beheerst en in staat is tolk- en vertaalwerk te doen in het Fries. Wie slaagt voor de toets kan onmiddellijk beëdigd worden. Het toetsmateriaal is inmiddels vertaald in het Fries en er is een toetsingscommissie benoemd. Lees hier verder.

Leeuwarder (31) botst continu met boa's

Een 31-jarige Leeuwarder en de plaatselijke boa’s zullen nooit vrienden worden. De Leeuwarder maakt er een gewoonte van om zijn twee herders niet aan te lijnen. En dat is verboden. Eind augustus kwam de Leeuwarder binnen drie dagen tot twee keer toe in aanvaring met boa’s. De handhavers hadden melding gekregen van een schreeuwende man die zich in de buurt van de Albert Heijn aan de Schrans ophield.

De Leeuwarder was inmiddels in de buurt van de spoorwegovergang toen de boa’s kwamen aanrijden, zijn honden liepen los. Zodra hij de boa’s in het vizier kreeg, maakte hij met zijn hand tot drie keer toe een schietgebaar in hun richting. Dat deed hij nog een keer toen de boa’s de auto hadden gedraaid. Daarmee maakte hij zich schuldig aan bedreiging. Lees hier verder.

Los laten lopen van katten strafbaar maken

Er gaan miljoenen euro’s naar de bescherming van vogelsoorten, maar intussen bijten jagende katten miljoenen vogels dood. Volgens ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst mógen katten niet eens loslopen in natuurgebieden. Zij pleiten voor een proefproces om het los laten lopen van katten strafbaar te maken. Ecoloog Chris Smit van de Rijksuniversiteit Groningen legt het uit.

Moeten kattenbaasjes zich zorgen maken?
,,De natuurbeschermingswet is heel duidelijk: katten mogen buiten niet loslopen. We weten dat de kat een jager is en ‘s nachts op strooptocht gaat. Mensen die hun kat naar buiten laten gaan, doen dat bewust. Zij zijn strafbaar.” Lees hier verder.

'Trek stagevergoeding voor studenten gelijk'

De Statenfractie van de PvdA wil dat mbo-studenten en hbo-en universiteitsstudenten bij de provincie Fryslân voortaan dezelfde stagevergoeding krijgen. Mbo-studenten krijgen nu 350 euro per maand en studenten van het hbo en de universiteit 450 euro. „Dat verschil is vreemd, want het gaat hier om een vergoeding en niet om salaris. En mbo-studenten maken geen lagere kosten tijdens hun stage”, stelt PvdA-Statenlid Jan Walrecht.

De fractie komt woensdag met een motie over de stagevergoedingen per 1 januari 2021 gelijk te trekken. Bij het rijk is dit al gebeurd. „We verwachten daarom dat de provincie Fryslân dit voorbeeld volgt.”

Nieuws

menu