LC dagoverzicht - 14 oktober | Friese supermarkten sluiten de deuren eerder vanwege alcoholverbod

De Jumbo Kooistra-vestiging in Wommels.

De Jumbo Kooistra-vestiging in Wommels. Foto: Catrinus van der Veen

Jumbo Kooistra, met acht Friese vestigingen, en Poiesz Supermarkten, met zo’n vijftig Friese vestigingen, sluiten de deuren vanaf morgenavond al om 20:00 uur. En zes bewoners en vier medewerkers van woonzorgcentrum Suderigge zijn besmet met het coronavirus: ‘Een zorgelijke situatie’. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Zes bewoners en vier medewerkers van woonzorgcentrum Suderigge in Lemmer zijn besmet met het coronavirus. Vijf van de zes bewoners zijn overgebracht naar de Covid-afdeling van Anna Schotanus in Heerenveen.

Vrijdag werd bekend dat vier bewoners besmet waren, dinsdag testten nog eens twee bewoners positief. Directeur John van Arnhem van Zorggroep Hof en Hiem noemt het „een zorgelijke situatie”. „Gelukkig zijn ze nu niet zo ernstig ziek dat ze naar het ziekenhuis hoeven, maar het is een verraderlijk virus, dat hebben we al gezien.” Lees hier verder.

‘Mijn medewerkers hebben al genoeg voor de kiezen gehad’

Jumbo Kooistra, met acht Friese vestigingen, en Poiesz Supermarkten, met zo’n vijftig Friese vestigingen, sluiten de deuren vanaf morgenavond al om 20:00 uur. Dit vanwege het aangekondigde verkoopverbod voor alcohol na dat tijdstip.

Ook Poiesz Supermarkten kondigde woensdag aan dezelfde lijn te volgen: alle supermarkten gaan om 20:00 uur dicht om discussie en mogelijke agressie aan de deur te voorkomen en de medewerkers te beschermen. „We willen medewerkers niet in de rol van handhaver plaatsen”, zegt Jan Hoitema, woordvoerder van de keten. Ketens Albert Heijn en Jumbo zijn vooralsnog niet van plan hun winkels vervroegd te sluiten wegens het verbod op de verkoop van alcohol na 20:00 uur. Dat geldt voor de niet-franchisers. Lees hier verder.

125 nieuwe besmettingen

Woensdag zijn 125 nieuwe besmettingen gemeld in Friesland. Dat zijn er minder dan een dag eerder toen het dagtotaal nog uitkwam op 143. Het grootste aantal besmettingen werd opnieuw geteld in Leeuwarden: 24 dit keer. Súdwest-Fryslân kende 20 nieuwe besmettingen. Het aantal bij de GGD gemelde ziekenhuisopnames is gestegen met 1 naar 152. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen als gevolg van het virus geregistreerd.

Cambuur-trainer De Jong over afgelaste wedstrijd

Henk de Jong heeft alle begrip voor het uitstel van het duel NAC Breda - SC Cambuur, dat voor vrijdag gepland stond. Dat laat de trainer van de Leeuwarders weten. ,,De situatie daar is ernstiger dan we hier denken.”

Volgens betrokkenen zou er sprake zijn van zeker 11 besmettingen bij de Brabantse club. Het zijn aantallen die De Jong doen duizelen. ,,Als we als Cambuur in deze positie zouden zijn, zou uitstel ook logisch zijn. Alle begrip dus van mijn kant.

De Jong sprak naar eigen zeggen telefonisch al even met collega-trainer Maurice Steijn van de Brabanders. ,,De situatie is ernstiger dan we hier denken. Het is heel erg zonde voor hem, de spelers, de club. Ook voor ons. Maar ik speel ik liever tegen een sterk NAC Breda, we willen op sportieve gronden de strijd aangaan en winnen.” Lees hier verder.

Doe mee aan de corona-enquête van LC

De komende vier weken krijgen we te maken met vergaande maatregelen die het coronavirus moeten indammen. Hoe ervaar jij de crisis? Wat vind je bijvoorbeeld van het beleid van ons kabinet? De redactie van de Leeuwarder Courant wil graag jouw mening horen over de coronacrisis. Daarom vragen we jou om mee te doen aan de vierde editie van onze corona-enquête. Meedoen? Dat kan tot en met donderdag 15 oktober tot 20:00 uur. Klik op deze link om naar de enquête te gaan: https://www.ersm.nl/lccorona

FrieslandCampina breidt kaasfabriek Workum fors uit

De kaasfabriek van FrieslandCampina in Workum wordt uitgebreid. Een nieuwe losplaats voor melkwagens is nodig om aan de groeiende vraag naar verschillende soorten melk te voldoen.

De kaasfabriek op het industrieterrein van Workum groeit uit haar jasje. FrieslandCampina verwerkt in de fabriek steeds meer verschillende soorten melk, maar kan de melk op de huidige ontvangstlocatie niet goed scheiden. Veel opties om flink uit te breiden zijn er niet. Het terrein zit ingeklemd tussen water en wegen.

De kaasfabriek heeft nu toch ruimte gevonden aan de oostkant van de fabriek. Aan de overkant van de Horsa, een water dat pal langs de fabriek loopt, is FrieslandCampina voornemens een nieuwe ontvangstlocatie voor melkwagens bouwen. Lees hier verder.