LC dagoverzicht - 14 augustus | Friese besmettingen deze week verdrievoudigd en Waddendijk op de schop voor honderden miljoenen

De zeedijk bij Lauwersmeer.

De zeedijk bij Lauwersmeer. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Het aantal vastgestelde besmettingen bij inwoners van Friesland verdrievoudigt zich de voorbije weken. En de Waddendijk tussen Koehool en het Lauwersmeer wordt tussen 2023 en 2028 versterkt. Kosten: ruim 300 miljoen euro. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

Vastgestelde besmettingen onder Friezen verdrievoudigen per week

Het aantal vastgestelde besmettingen bij inwoners van Friesland verdrievoudigt zich de voorbije weken. De afgelopen week hebben 59 inwoners van Friesland positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van GGD Fryslân. ,,De besmettingen lopen op. De voorgaande week testten 17 Friezen positief en de week daarvoor 5”, meldt woordvoerder Marcel de Jong. Lees hier meer.

Op de tweede testdag hebben op Terschelling zo’n 300 mensen zich laten testen op het coronavirus. Dat meldt de GGD Fryslân. De testlocatie ging om 09.00 uur open. De testers zouden tot 11.30 uur doorgaan, waarna de monsters per veerboot naar het vasteland worden gebracht, om daar in een laboratorium te worden onderzocht. Maar ook op vrijdag is er zo veel animo, dat het testen ‘s middags doorging. Lees hier verder.

Waddendijk voor honderden miljoenen op de schop

De waddenzeedijk tussen Koehool en het Lauwersmeer wordt tussen 2023 en 2028 versterkt. Kosten: ruim 300 miljoen euro. Ook het landschap achter de kustwering zal veranderen. Het duurt nog zeker tot 2023 voor de eerste schep daadwerkelijk de grond in gaat, maar vanaf dat moment gaat er over een lengte van 47 kilometer ook heel wat gebeuren.

Camping Appelhof op Terschelling gaat zondag dicht

Camping Appelhof op Terschelling sluit zondag om twaalf uur de deuren. Dit is besloten na overleg tussen de camping, gemeente Terschelling en Veiligheidsregio Fryslân. De gemeente wil zo duidelijkheid scheppen voor eilanders, aanwezige gasten en jongeren die nog van plan waren af te reizen. Lees hier meer.

Zaak Mayda geseponeerd

De aangifte van transgender Mayda al Zghoul (40) uit Sneek is geseponeerd. Dit gebeurde wegens gebrek aan bewijs. De geboren Jordaanse deed op 18 juni aangifte tegen een medebewoner van het azc in Sneek, die haar met een mes zou hebben bedreigd. Dit zou hij hebben gedaan, omdat zij hem buiten had aangesproken. Hij wilde als moslim niet gezien worden met een transseksueel. De politie heeft de verdachte en twee getuigen gehoord. Hun verklaringen staan haaks op die van Mayda.

Lees ook [PREMIUM] Transgender Mayda kijkt in het azc constant achterom: ‘Ik ben bang’

Winst Achmea ruim de helft lager door corona

Achmea heeft de eerste helft van het jaar fors minder winst gemaakt als gevolg van de coronacrisis. De verzekeraar, bekend van merken als De Friesland, Zilveren Kruis, FBTO en Interpolis, had te maken met lagere opbrengsten uit beleggingen door onrust op de financiële markten, terwijl ook de zorgkosten vanwege corona opliepen. Lees hier verder.

Mobiele slachthuizen uit Dokkum staan nog steeds stil

Ondernemer Henk Visser van Slachthuis Dokkum is diep teleurgesteld in de NVWA en het landbouwministerie. Hij heeft nog steeds geen toestemming om de activiteiten van zijn vier mobiele slachthuizen weer te hervatten. De NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, maakte begin april een pas op de plaats. Vanwege corona kon de dienst niet alle activiteiten uitvoeren en moest ze een selectie maken. Lees hier verder.

Nederlandse economie boekt recordkrimp door coronacrisis

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal hard getroffen door de coronacrisis. Het bruto binnenlands product daalde in die periode van drie maanden met 8,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een eerste berekening. Een dergelijke krimp is volgens het statistiekbureau niet eerder gemeten. Lees hier verder.

Opnames voor nieuwe Kameleon-film begonnen

De beroemde Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer keert volgend jaar terug naar de bioscoop. De opnames van de nieuwe Kameleon -film zijn deze week begonnen, maakte distributeur Just Film Distribution vrijdag bekend. De broers worden vertolkt door twee nieuwe acteurs, Sens en Imme Gerritsen uit Utrecht. Lees hier verder.

Vernielingen aan voertuig lifeguards en politiebureau Ameland

De politie op Ameland is op zoek naar getuigen na twee vernielingen op het eiland. Afgelopen nacht werd het raam van een voertuig van de KNRM lifeguards ingeslagen. Ook is de auto aan de voorkant bekrast. Het voertuig stond geparkeerd bij de strandopgang bij Nes. De politie op Ameland laat weten dat het ‘helaas niet de eerste keer is’ dat er vernielingen worden aangericht aan de auto. Lees hier verder.

En verder in het nieuws:

* Man vast voor belediging handhavers bij Prinsentuin Leeuwarden

* Na de Japanse bezetting en de kampen woog Hallumer Tjerk Oreel nog maar 35 kilo

Tip van de redactie:

* Recensie | Good Girls is heerlijke serie in Fargo-stijl

* Onder een ton koop je (bijna) niks meer in Friesland

* Liever ontslag dan weer op ic werken: ‘Ik kan dit niet voor de tweede keer aan’