LC dagoverzicht - 13 oktober | Honderd mensen bij teststraat en café-eigenaar stelt laatste borrel voor

. ANP

Honderd mensen lieten zich dinsdag testen bij de commerciële coronateststraat in Leeuwarden en de eigenaar van café It Houtsje stelde een dinsdagse borrel voor, nu het nog kan. Vanavond worden namelijk strengere coronamaatregelen aangekondigd. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Tom Mulder, eigenaar van It Houtsje in Heerenveen, stelt op Twitter voor om ‘de dinsdagmiddagborrel te doen’ in zijn etablissement. ‘Misschien wel de laatste mogelijkheid om café It Houtsje dit jaar te bezoeken….’

Noem het maar een vorm van onmacht, zegt Mulder. Hij houdt er in elk geval ernstig rekening mee dat hij zijn etablissement aan de Oude Koemarkt na vandaag een flinke periode niet meer kan openen wegens de nieuwe coronamaatregelen.

,,As de hoareka hielendal ticht moat, sa as útlekt is, dan bliuwt it net by in pear wike tink ik”, stelt Mulder. ,,It oantal besmettingen moat gau nei ûnderen. Der moatte grutte stappen set wurde. Dan kinst wol neigean dat it langer duorje sil.” Lees hier verder.

'Ik moet voor mijn werk naar Duitsland'

Ongeveer honderd mensen lieten zich dinsdagochtend op corona testen in de pas geopende commerciële teststraat op bedrijvenpark De Hemrik in Leeuwarden. Veel van hen komen om met een negatieve test op zak op vakantie of weer aan het werk te gaan.

Al vroeg stond er dinsdagochtend een kleine file op de Pallasweg op De Hemrik in Leeuwarden. ,,Vooral bij de opening was het superdruk”, vertelt Anita Stokman van het medisch laboratorium U-Diagnostics. ,,We hebben er even hulp bij moeten zoeken, maar de mensen waren gelukkig goed gehumeurd.”

Bouwmeester ook Europees kampioen

Zeilster Marit Bouwmeester heeft zich op de slotdag van de EK in de Laser Radial in Gdansk alsnog verzekerd van de eindzege in het klassement. Daardoor heeft de 32-jarige zeilster uit Warten nu de olympische titel, de wereldtitel en de Europese titel in haar bezit.

Bouwmeester leek dinsdag met nog twee races voor de boeg kansloos voor de Europese titel. Ze had als nummer 2 van de rangschikking een achterstand van 20 punten op titelhoudster Anne-Marie Rindom uit Denemarken. Bouwmeester sloot de EK echter ijzersterk af met de tweede en eerste plaats. Rindom daarentegen kwam niet verder dan de negentiende en zestiende plek.

Daardoor belandde Bouwmeester toch nog op de eerste plaats in het eindklassement na twaalf races, met een marge van 2 punten op de onttroonde Rindom.

Geen pardon voor vissers bij de Afsluitdijk

Vissen nabij vispassages en de vismigratierivier in de Afsluitdijk wordt definitief verboden. Landbouwminister Carola Schouten kent geen genade. ,,Als je daar gaat staan heb je altijd beet’’, stelde ze lachend tijdens een Visserijdebat in de Tweede Kamer. ,,Een beetje sportvisser moet ook wel wát uitdaging hebben.’’

Het visverbod komt er op aandringen bij de Tweede Kamer. Plekken waar veel vis in- en uittrekt zijn favoriet bij sportvissers, terwijl het nu juist de bedoeling van migratierivieren is om de visstand te bevorderen. Trekvissen zwemmen er stroomopwaarts.

Bij elkaar telt Nederland wel duizend kleinere plaatsen waar vistrappen, vispassages en visvriendelijke stuwen en sluizen zijn aangelegd. Hotspots zijn de nieuwe intrekpunten bij de Afsluitdijk en het Haringvliet. Lees hier verder.

Hoeveel vermogen hebben de huishoudens in jouw gemeente?

Ieder jaar berekent het CBS het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens. In Friesland was Ameland op 1 januari 2019 de meest vermogende gemeente. Op dat meetmoment bedroeg het doorsnee vermogen van de huishoudens op het Waddeneiland 172,2 duizend euro. Dat is verreweg het hoogste van de provincie. Terschelling volgt met 127,1 duizend euro en ook Opsterland (104,2) en De Fryske Marren (100,6) halen de honderdduizend euro.

'Maak Leeuwarden eindstation op Lelylijn'

CDA-fracties in negen Friese gemeenten roepen het provinciebestuur op om Leeuwarden als officieel eindpunt van de toekomstige Lelylijn te bestempelen. In noordelijk Friesland wonen driehonderdduizend mensen die er belang bij hebben dat Leeuwarden zo goed mogelijk over spoor ontsloten wordt, benadrukken de CDA-politici in hun brief. Ze vragen de Provinciale en Gedeputeerde Staten dan ook om te strijden voor een directe overstapvrije verbinding tussen Leeuwarden en de Randstad.

In de lobby voor de nieuwe spoorlijn (Amsterdam-Lelystad-Emmeloord-Heerenveen-Drachten-Groningen) werd Leeuwarden in eerste instantie niet als eindstation aangeduid. Dit wekte in Leeuwarden de vrees dat een directe snelle verbinding Leeuwarden-Randstad uitblijft. Pas na een vertragende overstap in Heerenveen zouden zij op de Lelylijn kunnen stappen. Lees hier verder.

Advies advocaat-generaal aan Hoge Raad: veroordelingen ‘blokkeer-Friezen’ in stand houden

De veroordeling van zes verdachten vanwege betrokkenheid bij de blokkade van de A7 op 18 november 2017 kunnen in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Edwin Bleichrodt vandaag aan de Hoge Raad.

De actievoerders wilden destijds met de blokkade een protest van actiegroep Kick Out Zwarte Piet bij de Sinterklaasintocht in Dokkum verhinderen. Een van de verdachten, Jenny Douwes, was betrokken bij de oproep tot de blokkade die enkele dagen daarvoor op Facebook was geplaatst. De anti-Zwarte Piet-demonstranten konden vervolgens niet in Dokkum demonstreren.

Het Gerechtshof oordeelde eerder dat de zaken tegen vijftien verdachten die hoger beroep hadden aangetekend konden worden bewezen. Alle verdachten kregen een taakstraf van negentig uur. Zes daarvan stelden tegen de uitspraak beroep in cassatie in bij de Hoge Raad. De verdediging vroeg om vernietiging van de veroordelingen. De advocaat-generaal stelt dat de cassatieklachten niet slagen. In de meeste gevallen neemt de Hoge Raad het advies over.

Uitspraak: 1 december

Filiaalleider deed zelf bommelding bij Lidl in Leeuwarden

De bommelding waardoor de Lidl aan het Willem Alexanderplein in Leeuwarden op 25 januari vorig jaar ontruimd moest worden, is gedaan door de filiaalleider. Dat bleek dinsdag tijdens de strafzaak tegen de man, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden. Hij kwam zelf niet naar de zitting van de politierechter.

Aanvankelijk wilde de Leeuwarder na zijn aanhouding niets verklaren, maar toen hij voor de derde keer werd verhoord gaf hij toe dat hijzelf het telefoontje had gepleegd waardoor zijn eigen winkel ontruimd moest worden. Dat was ook de bedoeling: hij wilde dat de politie kwam. Hij beweerde dat hij al een poos werd bedreigd door mannen van Oost-Europese afkomst. Lees hier verder.

Nieuws

menu